• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Borok
Borok
Chardonnay (Pinot bianco, Kereklevelű) PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Koren István   
2008. június 06.
Franciaországból származó világfajta, hazája Burgundia, ez a bor képezi a híres Champagne-ban készített francia pezsgők egyik alapborát is. Hazánkban korábban kereklevelű néven is használták. Megtalálható a Hajós-Bajai, Soproni, Etyek-Budai, Pannonhalma-Sokoróaljai, Mecsekaljai, Balatonfelvidéki, Dél-Balatoni és a Szekszárdi borvidéken.
Különlegesen illatos, illata zöldalma- és tűzkőillat, néha füstre emlékeztet. Ízében dominálnak a más fajtákhoz nem hasonlítható összetett savak. Érett sárgadinnye, méz, érett bornál pedig a vajasság ízjegyeit hordoza. Markáns karakterjegyei miatt előnyére válik, ha barrique-ban (kis méretű, új tölgyfahordóban) érlelik, igazán sokféle ételhez illik. Rendkívül elegáns, minőségi fehérbor, sokáig érlelhető. A túlérett termésből készült borok különlegességnek számítanak.
 
A Heimann Családi Birtok PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2008. május 19.

 A Heimann család az 1728-ban született Michael Haiman borásztól származtatja családfáját, aki a Fekete-erdõ környékérõl hozta magával a svábok fejlett borkultúráját. Az általa megteremtett szőlészet és árutermelő borászat nagy hatással volt a szekszárdi borkultúrára és a térség gazdasági fejlődésére egészen a II. Világháborúig. Az ezt követő évtizedek azonban szinte mindent elpusztítottak, amit a család mintegy két évszázad alatt felépített.

Szerencsére az 1990-ben egy kis présházzal és 0,6 ha. szőlővel újjászülető családi vállalkozás mára már ismét egy nagyobbacska, mintegy 20 ha-os birtoktestet, valamint egy egészen komoly és korszerű feldolgozó üzemet mondhat a magáénak a Szekszárdi Borvidéken, melyhez nemrég készült el újonnan egy kiváló érlelőpince is. Az ily’ módon főnixként újraéledő családi borászat technológiai törekvéseiről összefoglalva elmondható, hogy a megőrzés érdekében a maximumot, egyéb beavatkozásban pedig a minimumot célozzák meg annak érdekében, hogy a borok a legtermészetesebben szekszárdiak és Heimannok maradjanak.
 

Utolsó frissítés ( 2009. február 21. )
 
A Heimann Családi Birtok PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2008. május 19.

 A Heimann család az 1728-ban született Michael Haiman borásztól származtatja családfáját, aki a Fekete-erdõ környékérõl hozta magával a svábok fejlett borkultúráját. Az általa megteremtett szõlészet és árutermelõ borászat nagy hatással volt a szekszárdi borkultúrára és a térség gazdasági fejlõdésére egészen a II. Világháborúig. Az ezt követõ évtizedek azonban szinte mindent elpusztítottak, amit a család mintegy két évszázad alatt felépített.

Szerencsére az 1990-ben egy kis présházzal és 0,6 ha szõlõvel újjászületõ családi vállalkozás mára már ismét egy nagyobbacska, mintegy 20 ha-os birtoktestet, valamint egy egészen komoly és korszerû feldolgozó üzemet mondhat a magáénak a Szekszárdi Borvidéken, melyhez nemrég készült el újonnan egy kiváló érlelõpince is. Az ily’ módon fõnixként újraéledõ családi borászat technológiai törekvéseirõl összefoglalva elmondható, hogy a megõrzés érdekében a maximumot, egyéb beavatkozásban pedig a minimumot célozzák meg annak érdekében, hogy a borok a legtermészetesebben szekszárdiak és Heimannok maradjanak.
 

Utolsó frissítés ( 2009. február 21. )
 
A Béres Borászat Borai PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2007. augusztus 13.

 Tokaji Aszú 6 puttonyos, Lõcse dûlõ 2003
Exclusive Selection

A Lõcse dûlõbõl származó, aranysárga színû, fényes csillogó bort nevezhetjük az ünnep borának is, hiszen a hatputtonyos aszú talán a magyar gasztronómia csúcspontja. Illata összetett és sokat sejtetõ. Elsõdlegesen a kajszi mellett a méz, valamint a mezei virágok porának illata jelenik meg benne. Súlyos, lassú forgása jelzi, hogy koncentrált, testes, magas cukortartalmú nedû van poharunkban.  A csiszolt és mégis élénk, a fahordós érlelés alatt lekerekedett savak egyensúlyban tartják. A bor tüzes, érett, rendkívül hosszú utóízzel zárul és adottságainak köszönhetõen még hosszú évekig érlelhetõ.

 Tokaji Aszú 5 puttonyos, Lõcse dûlõ 2003
Exclusive Selection

A birtok elsõ aszúja, a minden szempontból kiváló 2003-as évjáratból, a kiváló adottságú Lõcse dûlõbõl származik. Illatában aszalt gyümölcsök, kajszibarack és füge dominálnak, kóstoláskor újfahordós érleléssel megtámasztott harmonikus savak, hosszú fûszeres, aszalt gyümölcsös utóíz, szép lecsengés jellemzik a bort. Magas cukortartalma és fiatalkora ellenére is hihetetlenül elegáns, harmonikus bor, melyet libamájhoz, kifejezetten édes desszertekhez ajánlunk, de „szivarborként” önmagában is fogyasztható.

 Száraz Szamorodni, Lõcse dûlõ 2003
Exclusive Selection

száraz

A Béres Szamorodni az évtized kiemelkedõ évjáratának szülötte, a birtok sikeres 2003-as borainak fahordóban hosszabb ideig érlelt nagy testvére. A bor aranyló, világos-aranysárga színnel köszön be a pohárba. Finom illatában megtaláljuk a botrytises borok minden sajátosságát, melyet teljessé kerekít a hosszabb fahordós érlelésbõl származó, a szamorodnira jellemzõ zöld diós karakter. Határozott vonalú savak, koncentrált ásványosság és szamorodni technológiai jelleg, egyensúlyos tûz, masszív struktúra. Mindent tud, amit egy száraz szamorodninak tudnia kell! Kiemelkedõen alkalmas aperitifnek, de ajánlhatjuk erdei gombás ételekhez, tokányokhoz.

 Tokaji Sárgamuskotály 2006
Premium Selection
száraz

A száraz sárgamuskotály intenzív illatával ejti rabul a fogyasztóját. A bodza és a szõlõ elsõdleges illata mellett érezzük a tokaji borokra jellemzõ finom ásványosságot is. Ízében a gyümölcsök, citrusok dominálnak. Friss savai üdévé, könnyen fogyaszthatóvá teszik. Kiváló aperitif lehet, de könnyû, natúr, szárnyas ételekhez is ajánljuk.

 Tokaji Sárgamuskotály 2006
Classic Selection
száraz

A száraz sárgamuskotály intenzív illatával ejti rabul a fogyasztóját. A bodza és a szõlõ elsõdleges illata mellett érezzük a tokaji borokra jellemzõ finom ásványosságot is. Ízében a gyümölcsök, citrusok dominálnak. Friss savai üdévé, könnyen fogyaszthatóvá teszik. Kiváló aperitif lehet, de könnyû, natúr, szárnyas ételekhez is ajánljuk.

 Tokaji Furmint 2005
Premium Selection

száraz

Elegáns, kiegyensúlyozott, koncentrált, jó egyensúlyú, ásványos, a termõtáj íz-lenyomatát határozottan megmutató bor, mely jelentõs érlelési potenciállal rendelkezik. Kóstolásakor a furmintra jellemzõ mandulavirág illat jelenik meg elõször, majd kicsit késõbb jelentkezik egy finom, vaníliás benyomás, mely az újfahordós érlelésbõl származik. Az évjáratra jellemzõ érett savak hosszú, intenzív lecsengést adnak a bornak. Méltó folytatása a Béres Szõlõbirtok emlékezetes 2003-as Furmintjának, mely számos elismerést nyert hazai és nemzetközi borversenyeken. Javasoljuk markáns fehérhúsokhoz, tejszínes-gombás mártással készült ételekhez, csülökhöz, káposztás húsételekhez.

 Tokaji Cuvée 2004
Premium Selection
édes

Furmint és Hárslevelû fajták késõi szüretelésébõl származó, botrytises szemeket is tartalmazó „szüreti cuveé”, mely hagyományos szamorodni technológiával készült. Szárazanyag-tartalma és 150 g/liter feletti cukra alapján akár fiatal 6 puttonyos aszúnak is tekinthetnénk. Illatában a túlérésre jellemzõ kajszi és füge jelennek meg, melyek az egyéves fahordós érlelés alatt kiegészültek a hordó finom vaníliás aromáival. A 2004-es évjáratra jellemzõ lendületes savak és a magas cukortartalom szép harmóniában vannak egymással. Határozott kontúrú, egyensúlyos, kiemelkedõen elegáns bor. Testességének köszönhetõen a pohárban olajos, méltóságteljes, lassú mozgású. Valódi csemegebor, melyet kifejezetten édes desszertek kísérõjeként, de akár önmagában, az étkezés megkoronázásaként is fogyaszthatunk.

 Tokaji Hárslevelû 2005
Classic Selection
száraz

A száraz Hárslevelû szinte ritkaságnak számít, hiszen ebbõl a fajtából többnyire félédes és édes borok készülnek. A 2005-ös száraz Hárslevelû illatában és ízében egyaránt a gyümölcsösség dominál. Ízeiben az élénk, hársas fajtajegy és az ásványos tokaji karakter a meghatározó, de kóstolásakor a citrusos jelleg is szembetûnõ. Lendületes, ropogós, tartalmas bor kerül poharunkba. Ajánljuk rántott húsokhoz, vagy sós mártással készült tésztaételekhez.

Tokaji Késõi Szüretelésû Hárslevelû 2005
Classic Selection
félédes

A kései Hárslevelû alapanyagát az átlagos szüreti idõponttól késõbb szüretelt, túlérett, töppedt szõlõ adta, melybe aszúszemek is kerültek. A bor kóstolásakor a határozott fajtajelleg tûnik ki elõször, melyet az akác, a kamilla és a gyümölcsvirágok intenzív, kavarogó illatkötege kísér. A késõi szüret eredményeként a bor több mint 30 g maradék cukorral rendelkezik, ez igazán elegánssá, széppé teszi. Az illatban megjelenõ gyümölcsök ízben is tükrözõdnek, így egyensúlyos, telt hatású, könnyen fogyasztható, barátságos bor. Íz és aroma világa miatt jól kiegészíti az édes-mártásos fehérhúsokat, vagy a könnyû gyümölcsös desszerteket.

Tokaji Furmint, Lõcse dûlõ 2004
száraz

Hûvös szeptembert követõ napos október érlelte finoman a fürtöket. A november elején szüretelt szõlõ kíméletes feldolgozás után fahordókban erjedt, majd a bor 5 hónapig ott érlelõdött. Illatában elegánsan jelenik meg a gondosan válogatott fahordók vaníliás illata. Testes, hosszú bor. Minerális utóízét percekig érezzük a szánkban.
Fehér húsokkal és sajtokkal kiválóan kiegészítik egymást. A bor jelentõs érlelési potenciállal rendelkezik.

Tokaji Késõi Szüretelésû Hárslevelû, 2003
félédes

November elején szüretelt, túlérett, részben töppedt szõlõbõl származó késõi szüretelésû félédes fehérbor. Magán hordozza a hárslevelû fajtajellegét, illatával akácvirágra, trópusi gyümölcsökre emlékeztet. Elegáns savait 30 g természetes maradék cukor ellensúlyozza. Hosszú utóízét percekig érezzük a szánkban. 2004-ben a Tokaji Borbarátnõk Bora. Édeskés mártással készült húsok, halak, meleg édes tészták mellé javasoljuk. Kiváló kísérõje a baráti beszélgetéseknek.

Utolsó frissítés ( 2008. május 19. )
 
Béres Borászat PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2007. augusztus 13.

 A Béres Szõlõbirtok és Pincészet 90 hektáros birtoka a tokaji borvidék mértani középpontjában, Erdõbényén, a Bényei medencében fekszik. A területet 2002-ben megvásárló Béres család eltökélt szándéka, hogy a borvidék ezen patinás részén újra csúcsminõségû borok készüljenek, melyek tovább öregbítik a tokaji bor hírnevét hazánkban és szerte a világon. A Béres Cseppel hírnevet szerzett tulajdonosok a természet szeretetét és tiszteletét, a megalkuvás nélküli minõségre való törekvést és az állandó újító kedvet hozták magukkal a borászatba.

A birtok Erdõbénye határában található. Ezen a tájon a szõlõ õshonos nõvény, melynek bizonysága, hogy innen került elõ a miocénkori õsszõlõ, a Vitis Tokaiensis levelének sok millió éves megkövült lenyomata. A község egyike Tokaj-Hegyalja legrégebbi településeinek, melyet a honfoglalás óta magyar faluként tartanak számon és elsõ írásos említése 1404-bõl származik. A település egykor a tokaji bor elõállításának egyik központja volt.

Utolsó frissítés ( 2008. május 19. )
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 Következő > Utolsó >>

Eredmények 78 - 82 / 82