• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Borok
Borok
A Dolium Pincészet PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapallo G. Gyula   
2009. április 02.
Dolium Pince

 

A Villány-Siklósi borvidék Magyarország legdélebbre fekvő hegyvidékén, a Villányi-hegység fennsíkjain és lejtőin terül el. A vidék ideális mediterrán jellegű klímája és talaja már az ókori Pannonia provincia borszerető római polgárait is megigézte, akik így már ebben a korai időszakban meghonosították itt a szőlőtermesztést és a borkultúrát. Ez a komoly történelmi múlt ihlette a Dolium Pincészet nevét is, mely a rómaiak bortároló edényére utal,  arra a fajta cserépedényre, amit a kortárs görögök amphorának hívtak.

 

 A Dolium Pincészetnek azonban nem csak a neve kölcsönöz történelmi jelleget, hiszen a borászat mintegy 130 éve van ugyanannak a családnak a tulajdonában, így a vendéglátás, a szőlészet és borászat hagyományai, fortélyai apáról fiúra öröklődnek. A villányi pincéikbe ellátogató vendégek 14 különböző (!) védett eredetű minőségi bort kóstolhatnak végig, miközben finom, házias ételekből - ropogósra sült malacból, vagy paraszt fatányérosból - falatoznak és hallgatják a pincegazda történeteit.

Utolsó frissítés ( 2009. április 03. )
 
Simon Pincészet PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2009. március 04.

A Simon Pincészet Eger és Ostoros legszebb dűlőin, 25 ha-on gazdálkodó családi vállalkozás. Déli, dél-keleti fekvésû szőlőterületeiken, melyek talaja agyagbemosódásos barna erdőtalaj, a legigényesebb szőlőfajtákat termesztik szabályozott, hektáronkénti 5-12 tonnás termésátlaggal, amely garantálja a kimagasló minőséget.

Image

Utolsó frissítés ( 2009. március 23. )
 
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2009. február 02.

Hitvallásuk egyszerű: egyszerű, mint a természet, egyszerű, mint a napsütés.

„A földből, vízből, fényből, levegőből termett érett, zamatos szőlőből olyan borokat készíteni, amelyek tisztán, és őszintén adják vissza a bennük lévő sokszínűséget. Kibontani őket, mint ahogyan a szobrász kibontja a kőből a szobrot. A megszületett borokat felnevelni, kiteljesíteni, majd életük teljében útjukra bocsátani őket. Útjukra bocsátani, hogy az átváltozás, a csoda mindnyájunké lehessen. Hogy megérthessünk, megérezhessünk valamit a teljesség, az élet, a világmindenség nagyszerűségéből. Hogy a bor bennünk is csodát tegyen.”

                                                                                                                                     Vylyan

 

Vylyan Pincészet
Utolsó frissítés ( 2009. február 21. )
 
Szepsy Pincészet PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2009. január 06.

Szepsy IstvánA Szepsy család a XVI. Század végétől termel szőlőt és bort Bodrogkeresztúrban, jelenleg pedig Mádon, Tarcalon és Rátkán is. A II. világháború után a saját birtok egyre kisebb lett, idősebb Szepsy István 1970-ben bekövetkezett haláláig azonban mégis létezett Szepsy bor. István, a mai birtok alapítója, 1971-ben kezdte meg önálló gazdálkodását, 1975-től már a mádi központtal és az évek alatt 4,2 hektár saját, új szőlőültetvényt létesített a rendszerváltásig. 1987-től újra készülnek Szepsy borok is.

Az első palackozott Szepsy emblémás borok 1989-ből származnak, a hazai és a nemzetközi piacokon 1995-től vannak jelen. Ma a Szepsy birtok 63 hektár, ebből 46 hektár a művelt szőlő és 17 hektár a parlag. A következő években kisebb telepítések történnek még a Király, Urbán, Sarkad és Úrágya dűlőkben, de alapvetően a terület nagyságrendi növekedés befejeződött.

Utolsó frissítés ( 2009. február 21. )
 
A Borpalota Borászat PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2008. november 29.

A Mátrai Borvidéken Budapesttől 80 km-re, 1900. május 13-án alakult meg a Borpalota kft. nagy múltú elődje, a Gyöngyös-Visontai Bortermelők Szövetkezet, mint részvénytársaság, 255 taggal és 5781 korona alaptőkével. Saját épületre és pincére volt szükségük, így hát megvásárolták az Oroszlán Vendégfogadót, melynek helyére felépítették a részvénytársaság irodaházát és pincészetét. Az eklektikus stílusban épült gyönyörű épületet 1907-ben adták át. Az épület alatt található pincészet ekkor 40.000 hl bor tárolására volt alkalmas.

Az épület az elmúlt száz év történelmi viharai közt is megmaradt annak, aminek építették, és továbbra is Gyöngyös egyik legszebb, legimpozánsabb építménye.

Ennek jegyében, a Borpalota legújabb kori megálmodóinak az a célja, hogy a nagy tradíciókkal rendelkező Gyöngyösön és környékén a szőlőtermelés központja legyen vállalkozásuk, és minden igényt kielégítő minőségi borokat adhassanak át az értő, vagy a borkultúra iránt egyenlőre még csak érdeklődő közönség részére.

Utolsó frissítés ( 2009. február 21. )
 
Mátrai borvidék PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2008. november 29.

"AHOL A NAP ÉS A HEGY ÖSSZEÉR"

A Mátraaljai Történelmi Borvidék az egyik legrégebbi és legnagyobb borvidék Magyarországon. A mátrai borvidék mintegy 7300 ha-al a legnagyobb történelmi borvidékünk. A vulkanikus Mátra hegység egy olyan vulkáni lánc tagja, amely a Dunazugtól az erdélyi Hargitáig húzódik.Az egykori vulkán hatalmas beszakadása messze délen is folytatódik az Alföld alatt.
A Mátra vulkanikus talaja, a napsütés és a különleges mikorklíma páratlan szépségű fehérbort érlel.
A vidék jellegzetes fehér fajtái az Olaszrizling, a Szürkebarát, a Rizlingszilváni, a Leányka, a Hárslevelű, a parfümöktől terhes Irsai Olivér, a Tramini, a Zenit, a Zefír, a Chardonnay és a Sauvignon Blanc. Itt terem az ország talán legtöbb és legjobb minőségű Muscat Ottonelje.

Utolsó frissítés ( 2012. március 02. )
 
Götz Pincészet PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2008. november 03.
A Tokaj-hegyaljai Götz Pincészet egy kis sváb településen, a festői környezetben elhelyezkedő Hercegkúton található, Sárospataktól mintegy 3 kilométerre. A falu büszkesége, a 2002 óta a világörökség részét képező Kőporosi és Gombos-hegyi pincesor. Utóbbi pincék között találhatók meg Götz István borász érlelő- és kóstolópincéi is.
 
Götz Pincészet - Gombos-hegyi pincesor

A szőlő és bor szeretete, csodálata és a munka tisztelete családi örökségként hagyományozódik évszázadok óta és meghatározó szerepet tölt be a Götz Pincészet életében. Családi vállalkozásuk 17 hektáron elterülő, kitűnő fekvésű, első osztályú szőlőterületei összesen hat dűlőben helyezkednek el. E déli, délnyugati fekvésű, régebbi és újabb telepítésű területeken a hagyományos tokaji szőlőfajták mindegyike megtalálható, méghozzá olyan kiváló minőségben, amely lehetővé teszi, hogy az összes jellegzetesen tokaji borkülönlegességet elkészítsék belőlük.

Götz Pincészet

 
Utolsó frissítés ( 2009. február 21. )
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 Következő > Utolsó >>

Eredmények 23 - 33 / 82