• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Borok
Borok
Bárdos és Fia Pincészet PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2010. június 09.
Gyöngyösön a farkasmályi pincesor története hosszú évszázadokra nyúlik vissza. Az első pincéket az 1700-as években francia hadifoglyok vájták ki a Sárhegy andezittufa kőzetéből. E pincék a helyi szőlőbirtokosok és borkereskedők tulajdonában csakhamar igen fontos szerepet kezdtek el betölteni a Mátrai borvidékről származó kiváló borok kereskedelmében. E tendencia szerencsére napjainkra is jellemző, hiszen akik mátrai borokat akarnak kóstolni, azok többnyire először a farkasmályi pincesorra látogatnak el.
 


Itt, a 22. szám alatt található a Bárdos és Fia Pincészet is, ahol Bárdos Benjámin és fia Tamás segítenek a szőlőnek borrá válni. A családi borászat Nagyrédén feldolgozott szőlőjéből hűtéses irányított erjesztéssel készült új borok kerülnek e pincébe, majd a kezelések, illetve egyes fajták esetében a Barrrique hordós érlelést követően itt kerülnek lepalackozásra. Az ideális pinceklíma a kiemelkedő évjáratú palackos borok hosszantartó tárolását teszi lehetővé, ezért hoztak létre külön egy palackos érlelő pinceágat is.Utolsó frissítés ( 2010. június 09. )
 
A Homoky Család Pincészete PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2010. május 15.
A nemesi múlttal rendelkező Homokyak Tállyán tősgyökeresnek számítanak, a feljegyzések szerint 1886-tól foglalkoznak szőlőtermesztéssel és borászattal. A II. Világháborút követően a család több száz holdas birtoka államosításra került, csupán a szülői ház, a pince és néhány sor szőlő maradt meg belőle.
 

Jelenleg a 4. generációs Homoky András gazdálkodik a családi szőlő területen, aki az 1970-es években kezdett el szőlőtermeléssel foglalkozni hivatásszerűen. A rendszerváltást követően a régi családi birtokból 8 hektárnyit sikerült visszavásárolnia, jelenleg ezen termel szőlőt, és további 20 hektárnyi termőterületről vásárol fel jó minőségű alapanyagot tradicionális tokaji borok elkészítéséhez.
 

Utolsó frissítés ( 2010. május 20. )
 
Mészáros Pál Pincészet PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2010. április 07.
Mészáros Pál és családja egy 40 hektáros ültetvényen gazdálkodik a szekszárdi borvidék szívében.  Szőlőterületeik igen széles fajtaválasztékot mutatnak, így a belőlük készült borok repertoárja is meglehetősen színes, évjáratonként több mint tíz féle bor kerül palackba, a nagytestű barrikolt vörösöktől kezdve, a kadarkából készült fehér desszertborig.
 
 
A szelektált alapanyagokból készített mustból irányított, tartályos erjesztéssel születnek a borok, melyek aztán a rosé kivételével 1-2 évet töltenek el barrik, illetve ászok hordókban a palackozás előtt. A borászat több kiváló, löszbe vájt érlelő pincével rendelkezik, bemutatópincéjük, a mintegy 800 m2 -es Mészáros Borház és Pince pedig Szekszárd belvárosában, a Kossuth Lajos utca 26. szám alatt található.
 

 Mészárosék bemutatópincéjében előzetes bejelentkezés alapján módunk nyílik megismerkedni a Szekszárdi borok legmagasabb minőségi kategóriájával, a jellegzetes fajták és terroir tükrén keresztül, de ugyanitt  elkölthetünk barátaink körében egy kiváló borvacsorát is, melyet Mészárosné állít össze kívánságunk szerint  a magyar konyha remekeiből.  
Utolsó frissítés ( 2010. április 07. )
 
Balatonfüred-Csopaki borvidék PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2010. január 31.
Feltehetően már Probus császár idejében fejlődésnek indult a Pannóniában már régebbről ismert szőlőművelés. A Baláca pusztán feltárt villa urbana romjai II. - III. évszázadból származnak. A szőlőmotívumú ornamentikán kívül a falfestményeken is szőlészeti tárgyú - főként szüreti - jeleneteket örökítettek meg. Balatonfüreden a honfoglalás után Karkász törzsének tulajdonába kerül a terület, de 1082-ben kelt birtoklási jegyzék szerint a veszprémi püspöknek többek között Csopakon is volt szőlője. 1211-ben Balatonfüred a tihanyi apátság tulajdona lett. Az elkövetkező századokban az ország kulturális élete áttevődött a Balaton környékéről a Duna vidéki várak körzetébe, így a füredi és a csopaki bor csak a vidéki nemesek mulatozását, s a jobbágyok búfelejtését szolgálta. A török idők végvári csatározásai valószínűleg itt is meggyérítették a szőlőművelők számát, s egyidejűleg csökkent a szőlőterület is. A XVIII. sz.-ban újra fellendült a Balatonfüred fejlődése, a XIX. század közepére pedig már a Balaton "fővárosa" lett, ahol a megyei és az országos előkelőségek bálok, ünnepek alkalmával találkoztak, szórakoztak a kiváló fehér borok társaságában.
 
A borvidék a Balaton északkeleti részén és azzal párhuzamosan húzódó Balatonalmáditól Zánkáig terjedő hegyvonulat lankáin, a hegyek által körülvett völgyek, medencék oldalain terül el. Fontosabb községei között említhetjük még Felsőörsöt, Lovast, Paloznakot, Tihanyt, Balatonszőlőst és Szentantalfát. A bortörvény úgynevezett bortermő helynek ismeri el még a Balaton Veszprém megyei partján a Balatonkenese, Balatonfőkajár és Balatonvilágos környéki szőlőket. A terület klímája szélsőségektől mentes, kiegyenlített. A viszonylag enyhe telet korai kitavaszodás követi, a nyár nem túl forró, utána többnyire hosszú, derűs, száraz ősszel. Gyakran emlegetik a környéken, hogy a Balaton víztükréről visszaverődő fény segíti emelni a szőlő minőségét. Talaja rendkívül változatos. Itt előfordulnak a fillitpalán, permi vörös homokkövön, triászmészkövön, dolomiton, bazalton, bazalttufán, pannonhomokon, márgán és löszön kialakult rendzina és erdőtalajok is. Jellemző látvány, hogy a föld szokatlanul vörös.

 A borvidék legértékesebb szőlőfajtája az Olaszrizling: bora zöldes-sárga színű, rezeda illatú, ízében a fajtára jellemző keserűmandula utóíz dominál, többéves tárolást követően pedig szilvaillatú, másodlagos bukéval gazdagodik. A balatonfüredi olaszrizling általában lágyabb, simább, míg a csopaki olaszrizling savakban gazdagabb, élénkebb ital - amely mintegy másfél évszázada terjedt el, és kiemelkedő minőségével márkanévvé vált.

Ma is Balatonfüred a borvidék központja, amely a Balaton északi partjának egyik legszebb részén található, és 1987 óta a Szőlő és Bor Nemzetközi Városa. A település régi hagyományokat felelevenítő ünnepe a Borhetek, melyet minden év augusztusában rendeznek meg, néhány kényszerű év kihagyásával 1932 óta. A csodálatos szépségű Tagore sétányon a szőlősgazdák a borvidék legjobb borait kínálják, páratlan szépségű panorámában gyönyörködhet az ide látogató. Népi- és iparművészeti kirakodó vásár, s minden este látványos műsorok szórakoztatják a közönséget. A Csopak Környéki -, a Balatonfüred és Környéke -, a Dörgicse és Környéke - és a Zánka-Nivegy-völgyi Borút Egyesület minősített borút állomásai lehetőséget teremtenek az igényes borkóstolásra és vásárlásra minden kedves vendég számára. A borivás kultúrájának hagyományait pedig a Balatonvin Borlovagrend őrzi.
 
A borvidék híres fajtája az Olasz rizling, amely mintegy másfél évszázada terjedt el, és kiemelkedő minőségével márkanévvé vált. A vidék olyan remek borfajtáknak is otthona, mint például a Chardonnay, Rajnai rizling, Sauvignon blanc, Juhfark, Pinot blanc, Zenit, Tramini, Szürkebarát, Ottonel muskotály, Rizlingszilváni, Kékfrankos, Merlot és Zweigelt.

 

Utolsó frissítés ( 2010. január 31. )
 
Illés Pince PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2009. december 05.
 Az 1998-ban létrehozott családi pincészet jelenleg 10 hektáron gazdálkodik, melyből 6,5 hektár termő, 3,5 hektár pedig új telepítés. A klasszikus tokaji fajták közül 90%-ban furmintot és hárslevelűt termelnek, a fennmaradó rész túlnyomó többségében sárgamuskotály.  Az Illés Pincészet birtokai a világörökség részének nyilvánított Erdőbénye, Bodrogkisfalud, Bodrogkeresztúr és Tarcal történelmi, kiváló fekvésű  dűlőiben - Mulatóhegy, Huza-dűlő, Lapis-dűlő, Serfőző-dűlő - találhatók.
 
A család birtokában jelenleg 4 működő pince van. Ebből Bodrogkisfaludon egy tatárjárás kori 25.000 literes pince, valamint két kisebb átmeneti tárolópince működik. Központi és egyben bemutató célokat is szolgáló pincéjük a festői környezetben elhelyezkedő Erdőbénye központjában található Illés Pince. A borház alatt húzódó, részben kétszintes, hétágú pincerendszer a legendás 22 ágú Rákóczi pince 2 ágát foglalja magába, melyben 400 hl bor elhelyezésére van lehetoség. Klímája a nagy mélységnek és a horzsaköves riolittufa kőzetnek köszönhetően optimális, hőmérséklete 10-12 fok között ingadozik.

Utolsó frissítés ( 2009. december 08. )
 
Hudácskó Pincészet PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2009. október 02.
A család 1975-től foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. Jelenleg 14 ha saját területtel rendelkeznek  Hegyalján, Bodrogkisfalud térségében. Elsőosztályú területeiken, nagy szakértelemmel alkalmazott szigorú hozamkorlátozással és késői szürettel nagy szárazborok és magas puttonyszámú aszúk  mellett, kiemelkedõ minőségû  édesborokat, Szamorodnit és Tokaj-Hegyalja történelmi távlatokra visszatekintő ritka borkülönlegességeit, a Fordítást és a Máslást is készítik.
 
Utolsó frissítés ( 2009. október 02. )
 
Maul Pince PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Koren István   
2009. szeptember 02.

A Maul pincészet a vörösbor magyarországi fővárosában, Villányban található. 2009-ben tízéves, feltörekvő vállalkozásuk a kézműves borászat nemes és Villányban régóta élő hagyományait elegyíti a korszerű borászati módszerekkel. A borvidék legjobb dűlőiből származó, terméskorlátozott szőlőtermésből nagy odafigyeléssel készítik minőségi boraikat.


Kínálatukban megtalálható a borvidékükön is otthonos Chardonnay, illetve a világfajták közé tartozó kékszőlőből készült különféle borok. A Villányban legelterjedtebbnek számító Portugiesertől kezdve a csúcsminőségű Virgo-sorozat tagjaiig számos díjazott vörösbort készítettek az évek során. Egyedi házasításaik ugyancsak figyelmet érdemlőek.

A Maul Pincészet 1998-ban családi vállalkozásként alakult. A Maul családi pince egyike Villány város ígéretes, fiatal vállalkozásainak.

 


A szőlészet-borászat mellett jelentős szerepet vállalnakk a borturizmusban, hasonlóan a környékbeli termelőkhöz. Villány város főutcáján elhelyezkedő pincesoron kialakított borozójuk a legszebb és leghangulatosabb pinceborozók közé tartozik, amely a korábbi présház részből került átalakításra.
A bordivatot - a tradicionális borkészítésre alapozva - követik, miközben megőrzik a bor hagyományos, sajátos arcát. Mindezt szigorú terméskorlátozással, a fogyasztó igényét messzemenően szem előtt tartva. A modern technológia mellett azokat a borkészítési hagyományokat is alkalmazzák, amelyek generációk óta apáról-fiúra szálltak.

 
"A szőlőtőkén csak az teremjen, ami tökéletesen kifejezi a termőhely minőségpotenciálját."

A borturizmus mellett az utóbbi években fokozatosan növelik palackozott boraik mennyiségét, ezért a 4 hektár saját termőterületről származó szőlőtermést - rokonsági, valamint ismeretségi körökből - vásárolt mennyiséggel bővítetik.

 

Cím: 7773 Villány, Baross G. u. 39/a
Telefon: (72) 592 064
E-mail: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges
Web: maul.hu

 

Utolsó frissítés ( 2009. szeptember 09. )
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 Következő > Utolsó >>

Eredmények 12 - 22 / 82