Written by -ka-pír-
|
szerda, 05 szeptember 2007 |
There are no translations available
- 60 dkg szarvascomb
- 2-3 fej hagyma
- 30 dkg cukkini
- 30 dkg padlizsán
- 4 db babérlevél
- 2 db pritamin paprika
- 40 dkg lóbab
- 15-20 szem zöld olajbogyó
- 2 ek paradicsompüré
- 1 dl olivaolaj
- 1 tk dijon-i mustár
- 1-2 tk provence-i fûszerkeverék
- 2 dl vörösbor
- só,fehérbors
- 1 csokor friss bazsalikom
A szarvascombot apró kockákra vágjuk, majd a finomra aprított és olajon megfuttatott hagymára helyezzük. Miután átpároltuk a húst, sózzuk, borsozzuk, és adjuk hozzá a paradicsomsûrítményt, valamint a babérleveleket. Ezt követõen öntsük fel 2,5 liter vízzel, vagy húslével, tegyük bele az elõzõleg egy éjszakán keresztül áztatott babot és fõzzük addig, míg a hús és a bab csaknem megpuhult. Ekkor adjuk hozzá a provence-i fûszereket, a mustárt, a kockára vágott pritamin paprikát, padlizsánt és cukkinit, valamint az egészben hagyott, magozott olajbogyót. Fõzzük még további 10-15 percig, de ügyeljünk rá, hogy a zöldségek semmi esetre se lágyuljanak el.Végül öntsük hozzá a bort és szórjuk meg a tetejét egy csokor apróra vágott friss bazsalikommal. Bagettel, vagy fokhagymás pirítóssal tálaljuk. Borajánló: Egy erõsebb Kékfrankost, Oportót, vagy egy könnyedebb Merlot-t, esetleg Bikavért adhatunk hozzá. |
Last Updated ( csütörtök, 13 szeptember 2007 )
|
|
Written by -ka-pír-
|
kedd, 04 szeptember 2007 |
There are no translations available
- 2 ek liszt
- 2 ek olaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 1-1,5 mk húsleves
- só, fehérbors
- 1,5 dl tejföl
Az olajból és lisztbõl lassú tüzön világos rántást készítünk, majd a reszelt, vagy zúzott fokhagymát elkeverjük benne. Ha már érezzük a fokhagyma felcsapó illatát, lassan, folytonos kevergetés mellett felengedjük a rántást a húslevessel, és néhány perc alatt jól beforraljuk. Végül a tûzrõl levéve hozzáadjuk a tejfölt, jól elhabarjuk és sóval, valamint õrölt fehérborssal ízesítjük. Teltebb ízt érhetünk el, ha tejföl helyett tejszínt használunk, és könnyedebbet, ha joghurtot. Ha tejmentesen szeretnénk, egy teáskanál almaecettel savanyítsuk. Érdekes ízharmóniákat érhetünk el különbözõ zöldfûszerek hozzáadásával is. Fõtt húsok, és zöldségek, illetve egyszerûbb sültek kitûnõ mártása. Borajánló:
A besamel jellegû mártás miatt mindenképp száraz fehéret válasszunk, bármilyen ételhez szolgáljuk is fel! A fokhagyma azonban két út elé állít, vagy nézzünk egy olyan könnyedebb, kevésbé karakteres tételt, ami behódol neki, miközben asszisztál a tejföl savanykás ízvilágának kiteljesedésében, vagy keressük meg mellé azt, amelynek fûszeres extraktjai megpróbálják mintegy túlharsogni szószunkat. Elõbbire egy Kunsági Olaszrizling, utóbbira pedig egy Mátrai Cserszegi Fûszeres lehet jó példa. Harmadik út, (az arany középszer) ha somlóit iszunk hozzá, mivel a mártásban szereplõ fehérbors bukéja jól kapcsolódik a somlói animális jegyeihez. |
Last Updated ( hétfő, 24 december 2007 )
|
|
Written by -ka-pír-
|
vasárnap, 02 szeptember 2007 |
There are no translations available
 Édes kömény A népies nevén bécsi kapornak, vagy római kapornak is nevezett növény már az ókorban ís széles körben használt fûszer volt. A mediterrán területeken vadon is megél, de ánizsra emlékeztetõ íze, és étvágyjavító, görcsoldó hatása miatt világszerte termesztik. Ernyõs virágzatában fejlõdnek ki apró, fûszerként használt köményszerû magjai, míg szárának közvetlenül a föld felett található megvastagodott része saláták és különbözõ raguk kiváló alkotója. Recept: |
Last Updated ( szerda, 20 február 2008 )
|
|
Written by -ka-pír-
|
szerda, 29 augusztus 2007 |
There are no translations available
 Angelika gyökér Az Angelika, népies nevén angyalgyökér Európa magasabb hegyvidékein õshonos, hazánkban termesztett kétnyári növény, melynek gyökerét likõrök, gyomorkeserûk és ürmös borok, vagy különleges édességek készítésénél használhatjuk fel. Gyomor, bél, illetve idegi eredetû bántalmak kapcsán kifejtett kedvezõ hatását évszázadok óta ismerik az népi gyógyászatban.
Receptek: Étvágycsepp (aperitif) 5-5 gr angelikagyökér, gyömbér, benedekfû, ezerjófû, és narancshéj mozsárban megzúzott keverékét kössüg gézbe és áztassuk be 6 dl vodkába, vagy 5 dl jó minõségû törkölybe. Idõnként megrázogatva hagyjuk állni két napon keresztül a tinktúrát, majd vegyük ki a fûszerzacskót, nyomkodjuk ki, és szûrjük le vattán keresztül. Ezen kivonathoz hozzáadunk 40 dkg barnacukorból és 4 dl - illetve a törköly esetében 5 dl - vízbõl fõzött szirupot kihûtve. Barnacukor helyett használhatunk virágmézet is.
Angyali üdvözlet (desszert) 4 tojássárgáját 25 dkg porcukorral habosra keverünk, majd hozzáadunk 1-1 csapott evõkanál finomra õrölt angelikagyökeret, narancshéjat, fahéjat, késhegynyi ánizst, 4 csapott evõkanál lisztet és 20 dkg örölt mandulát. Az összekevert masszához végül hozzáadjuk a felvert tojásfehérjéket is, majd ujjnyi vastagon, tetszõleges formájúra vágott ostyalapokra kenjük azt. Elõmelegített sütõben, takaréklángon kb. 15-20 percig sütjük, majd miután kihült, a tetejébe szúrunk 1-1 szem pirított mandulát vagy diót. |
Last Updated ( csütörtök, 13 szeptember 2007 )
|
|
|