• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

There are no translations available

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Home arrow Spices arrow Levendula
Levendula PDF Print E-mail
Written by kapeer   
csütörtök, 07 augusztus 2008
There are no translations available

LevendulaA levendula az ajakosvirágúak családjába tartozó félcserje, mely a Földközi-tenger vidékéről származik. Lilás virága kellemesen üde és illatos. Nálunk sokfelé termesztik, illetve tartják kerti dísznövényként, de őshazájában vadon is megterem a napsütötte sziklás lankákon.

A növény sokoldalúságát már az ókori Egyiptomban is ismerték, a görögök és a rómaiak pedig egyenesen párhuzamot vontak közte és a tisztaság fogalma között. Olaja például keresett illatszer volt szerte Európában és a közel-keleten.

Általában a növény szaggatott, vékony álfüzérben álló virágait gyűjtjük és hasznosítjuk. A virágszárítmány felhasználása igen sokoldalú, mindamellett hogy egyes mediterrán fűszerkeverékek, sütemények és csokoládék összetevője, olívába áztatva reumás panaszokat lehet vele enyhíteni, a belőle készített pot-pourri pedig elriasztja a rovarokat és molylepkéket. Langyos teája kevés mézzel keverve feszültségoldó, idegnyugtató hatással bír. Ugyanezt a "jó éjt" - hatást érhetjük el, ha langyos tejbe keverünk levendula mézet és lefekvés előtt ebből iszunk egy jó bögrével.

Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Last Updated ( péntek, 08 augusztus 2008 )