"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna." Földes László: A vadászat alapelvei
|
Koriander |
![]() |
![]() |
![]() |
Írta: Kende | |
2008. július 28. | |
Emberemlékezet óta használt fűszer, melynek őshazája a Földközi-tenger partvidéke. Használatának legkorábbi írásos nyomát a mintegy 5000 éves Ebers-féle papírusztekercseken taláták meg a régészek és textológusok, ugyanakkor a Bibliában is tesznek említést róla. Barnássárga színű, 3-5 mm átmérőjű magját igen változatosan lehet felhasználni. Általában sültek, káposztafélék, mártások, pácok és marinádok ízesítője önmagában ,és fűszerkeverékekben egyaránt. A növény zöld levelét szintén sokrétűen használja fel a mediterrán európai és az arab konyha, főként rízsételek és saláták ízesítéséhez. ![]() Szaporítása igen egyszerű, mivel az magról történik végleges helyre, és maga az egynyári növény is meglehetősen igénytelen, talaj tekintetében sem válogatós. A népi gyógyászatban felfúvódás elleni, emésztéskönnyítő és vértisztító teakeverékek alapanyagaként tartották számon évszázadokon keresztül. Puffadás elleni teakeverék: 5-5 dkg borsmenta, édeskömény, kamilla és koriandermag keverékéből 2 evőkanállal teszünk 1/2 liter forássban lévő vízhez, majd lefedjük és 10 perc pihentetés után leszűrjük. Két részletben, a reggeli illetve esti étkezést követően kell elfogyasztani.
Kedvencekhez ad
Bookmark
Hits: 70653 Trackback(0)
Hozzászólások
(0)
![]() |
|
Utolsó frissítés ( 2008. augusztus 01. ) |
< Előző | Következő > |
---|