• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Fűszerek arrow Borsikafű, avagy csombor
Borsikafű, avagy csombor PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2008. június 03.
 A manapság méltatlanul mellőzött borsikafű, vagy erdélyi nevén a csombor (régiesen: bécsi rozmaring, borsos szatorja, vagy pereszlén) már a koraújkori füvészkönyvekben is úgy szerepel, mint borspótló fűszer, valamint görcsoldó, étvágygerjesztő és felfúvódás elleni gyógynövény. S valóban: a feketeborséra emlékeztető, ám attól jóval kevésbé stimuláns drogja amellett hogy jótékony hatással van az emésztésre, számos különleges húspác, gombaétel, de főzelék és leves elengedhetetlen ízesítője is egyben.
Napjainkban leginkább az erdélyi konyhában találkozhatunk vele, hiszen a tárkonnyal egyetemben a helyi csorbalevesek el sem képzelhetők nélküle. 
 
Terápiás jellegű fogyasztása elsősorban fűszerszegény diéta során, illetve étvágytalanságban és alacsony vérnyomásban szenvedők részére javallott.  
Trackback(0)
Hozzászólások (2)add
0
...
Írta: Hobbiszakács , 2008., június 04
A csombort nemhogy mellőzik, hanem éppenséggel hiánycikk :-( Pedig Európában mindenhol megterem, így Svédországban is, ahol sommarkyndel a neve. Nyári szezonételek, a román mititei és az erdélyi kovászosuborka nélkülözhetetlen fűszere. Mmmm.... micsoda ötlet, és micsoda ízek :-)
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
73
...
Írta: -ka-pír- , 2008., június 07
Ha hiánycikk, hát én szívesen küldölk belőle bárkinek, aki igényt tart reá! Itt Miskolcon teli van vele a Selyemréti herbatár.
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2008. augusztus 04. )
 
< Előző   Következő >