Written by -ka-pír-
|
szombat, 06 április 2013 |
There are no translations available
Bármilyen nehezen érkezik is meg, de lassan újra itt van a tavasz, s vele a medvehagyma szezonja is és aki kóstolta, vagy használta már ezt a csodálatos növényt, az tudja, hogy ezt az időszakot bizony meg kell becsülni, mert ez a termőidő legfeljebb a nyár elejéig tarthat. De valójában mi is ez a növény, mire használható és mik az élettani hatásai?
A medvehagyma - latin nevén Allium ursinum - az egyszikűek osztályának, spárgavirágúak rendjébe, a amarilliszfélék családjába tartozó faj. Nevét arról kapta, hogy a barnamedvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is gyakran kiássák, de hasonlóképp kedvelik a vaddisznók is. Népies neve a vadfokhagyma, vagy poroszhagyma.
Egész Európában megtalálható évelő növény. A nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát, az enyhén savas talajt kedveli. Erősen fokhagymaillatú levelei kora tavasszal jelennek meg, és a nyár közepére elszáradnak. Április-májusban virágzik. Hazánkban főleg a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében nő tömegesen. Március elejétől már látható hajtásai vannak. Tömeges tenyészhelye a Mecsek, ahol legkorábban Orfű környékén, illetve a Misina déli lejtőin jelenik meg. |
Last Updated ( szombat, 06 április 2013 )
|
|
Written by AgroLine.hu
|
kedd, 12 február 2013 |
There are no translations available
 A shiitake gomba (Lentinula edodes) Kelet-Ázsiában honos, Kínában és Japánban mintegy 2000 éve ismert kitűnő csemege. Kizárólag a már elhalt fák törzsén él, főleg tölgyfán, bükkön és gesztenyén. A gombának különleges, kissé a fokhagymára emlékeztető aromája van, amely gasztronómiai szempontból a fűszergombák sorába emeli őt. Egészségvédő hatása miatt ugyanakkor a kínai népi gyógyászatban a testet és lelket felfrissítő életelixírnek is tartják. A shiitake világszerte elterjedt étkezési gomba, amelyből a csiperke és a laska után legtöbbet termesztenek. Évi mintegy 600 000 tonnát állítanak elő, túlnyomórészt Kelet-Ázsiában. Innen kerül szárított állapotban a Föld mintegy negyven országába. A fontos fehérje- és káliumforrás, de tönkjében rengeteg cink is található. Sok komplex szénhidrátot, úgynevezett poliszacharidot tartalmaz. Proteinjében valamennyi aminosav megtalálható, de különösen leucinban és lizinben gazdag. Szárazanyag-tartalmának csaknem 14 százaléka aminosav, amelynek csaknem 40 százaléka létfontosságú. Tudományos vizsgálatok egész sora bizonyította, hogy számos hatóanyagot tartalmaz, közöttük az immunrendszert erősítő lentinánt, melyből ma már gyógyszert is készítenek. 100 g shiitake 12,5 g fehérjét, 1,6 g zsírt, 65,5 g szénhidrátot, 5,5 g rostot, 16 mg kalciumot, 200 mg foszfort, 0,39 mg vasat és 10 mg niacint, valamint 15,8 százalékban vizet tartalmaz. |
Last Updated ( kedd, 12 február 2013 )
|
|
Written by -ka-pír-
|
kedd, 09 október 2012 |
There are no translations available
 - 2 dl oliva olaj
- 2-3 kisebb ág rozmaring
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál chilipehely
- 1- 1 tk frissen tört bors és só
Egy kisebb gyorsforralóban enyhén felhevítjük az olajat, majd beletesszük a késlappal megtört, vagy vékony szeletekre vágott fokhagymát. Folyamatos keverés mellett kb. 1 perc alatt aranysárgára pirítjuk a fokhagymát, amikor is beledobjuk az olajba a rozmaringot, majd az egészet levesszük a tűzről. Ekkor, még forrón fűszerezzük tovább a chilipehellyel valamint sóval és borssal. Krémlevesek, kenyérfélék, saláták, halak és sültek finom ízesítője. Üvegbe töltve, hűvös helyen hónapokig is eláll. |
Last Updated ( kedd, 09 október 2012 )
|
|
Written by Kende
|
csütörtök, 21 június 2012 |
There are no translations available
A turbolya (Anthriscus cerefolium) magyar népies neve: illatos turbolya, olasz saláta, zamatos turbolya, édespetrezselyem.
A francia konyha kedvelt fűszere, zöldség- és csontleves, baromfiételek, mártások ízesítője. Kiváló még sült húsok, főleg báránysültek, tojásételek fűszerezésére is. Mindenféle gomba, gombás ételek és gombás mártások elengedhetetlen füszere még. Kora tavasszal megjelenő zsenge hajtásaiból salátát is készítenek, később a levelek már keserűvé és rágóssá válnak. Íze erősen eltér a petrezselyemétől, mivel gyenge, zamatos levelei édeskések és ánizsillatúak – ezért édespetrezselyemnek is nevezik. A francia konyha által használt „fines herbes”, azaz finom fűszernövények egyike.
Az ánizsra emlékeztető szagú, édeskés ízű, egynyári növényt már a rómaiak is használták. Levele a petrezselyem zöldjéhez hasonlít, ernyős virágzata kis fehér virágokból áll. Gyorsnövekedésű növény, leveleit már vetés után 4–5 héttel vághatjuk. Elvadulva az egész Kárpát-medencében megtalálható, főleg üde akácosok aljnövényzeteként. Teája vese, hólyag, és légző-, és emésztőszervi megbetegedéskor jó hatású, kitűnő salaktalanítószer. |
Last Updated ( szombat, 23 június 2012 )
|
|
Written by Kapalló G. Gyula
|
hétfő, 21 május 2012 |
There are no translations available
A közönséges boróka (Juniperus communis) a ciprusfélék családjába tartozó örökzöld növényfaj. Fűszer- és gyógynövény. Népies neve: apró fenyő, borostyántüske, borosán, borovicska, fenyőtüske, borsikafenyő, borsfenyő, fenyőmag, gyalogfenyő, törpeboróka, töviskés fenyő, borókafenyő, gúzsfenyő, pattanófenyő, komkék.
3–5 m magasra növő, örökzöld cserje. Sudara bókoló. A nőivarú egyedek rendszerint elfekvők, a hímivarú példányok inkább feltörekvők, esetenként oszloposak. Második éves, érett, sötét kékesfekete, hamvas-fényes, meghúsosodott, a fekete borsnál valamivel nagyobb szemű tobozbogyója (galbulus) a borókabogyó (Juniperi fructus); a bogyós gyümölcsök egyike. Az első évben zöld marad, és csak a második, ritkábban a harmadik évben érik be, ezért az érett és éretlen bogyók gyakorta láthatók ugyanazon a növényen. Az érett bogyó fényes feketéskék, átmérője 5–10 mm, bevonata kékes-hamvas, viaszos.
Régóta használják fűszernek, főznek belőle lekvárt és borókapárlatot, és felhasználják a gin, jenever ízesítésére is. A csípős, édes-kesernyés, zamatos, nagyon aromás ízű bogyójából desztillálják a borókaolajat, ami fűszer- és likőreszenciák alapanyaga. Olaját és a zöld részek lepárlása után fennmaradó kátrányt már az ókori Egyiptomban is használták a balzsamozó szerekben – az olajat gyógyításra is. Ma főként illatszerek alapanyaga, de fáját már az antik rómaiak is füstölőkben használták.
|
Last Updated ( hétfő, 21 május 2012 )
|
|
|