• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

There are no translations available

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Home arrow Spices arrow Spice mixtures
Spice mixtures
Vadpác PDF Print E-mail
Written by -ka-pír-   
kedd, 12 február 2008
There are no translations available

 Vadpác A vadhúsokat - fõként az apróvadakat, nyúlféléket és szárnyasokat - gyakran szoktuk ecetes melegpácban  érlelni, hogy húsuk minél omlósabb  és ízletesebb legyen. Gyakori tévhit tehát, hogy az ilyenféle pácolás elsõsorban a rossz szagok és ízek elnyomására szolgál, (hiszen a rossz minõségû alapanyagokból soha nem lehet jó ételt készíteni) sokkal inkább való a jó minõségû vadhús egyedi ízvilágának kiemelésére és különleges fûszerezésének kialakítására. A meleg vadpác elkészítese nagyon egyszerû feladat: vízre, ecetre és a különleges vadpác fûszerkeverékre van hozzá szükség csupán.
Last Updated ( szombat, 07 július 2012 )
 
Provence-i fûszerkeverék PDF Print E-mail
Written by -ka-pír-   
szerda, 12 szeptember 2007
There are no translations available

Ez a fûszerkeverék, mint azt a neve is mutatja, dél-Franciaországból származik, s bár így, ebben a formában ott nem hagyományos, összetevõi megjelennek minden  jellegzetes ételükben. Univerzális mediterrán alapfûszerrõl van tehát szó, melynek üde illata és fanyar frissessége még szárított formában is mellbevágó. Salátákhoz, ragukhoz, vagy sültekhez aprított, nyers formában is használhatjuk, de ekkor ügyeljünk rá, hogy jóval erõteljesebb, intenzívebb ízek  fognak felszabadulni. Szárítva ajánlatos jól záró edényben tartani, illetve felhasználás elõtt mozsárban jól megtörni, mivel a rozmaring egészben maradt levelei egyeseket zavarhatnak. Jó barátságban van egyébként a fokhagymával, a tejszínnel, illetve savanykás ízük miatt a babérlevéllel, a paradicsommal és a borral. Szinte minden alkotórésze gyógynövényként is használatos, ezért élettani hatása is igen kedvezõ.
 
Összetevõi:  1-1 rész rozmaring, bazsalikom, kakukkfû, majoránna, zsálya
 
Last Updated ( csütörtök, 13 szeptember 2007 )