Written by -ka-pír-
|
kedd, 12 február 2008 |
There are no translations available
 A vadhúsokat - fõként az apróvadakat, nyúlféléket és szárnyasokat - gyakran szoktuk ecetes melegpácban érlelni, hogy húsuk minél omlósabb és ízletesebb legyen. Gyakori tévhit tehát, hogy az ilyenféle pácolás elsõsorban a rossz szagok és ízek elnyomására szolgál, (hiszen a rossz minõségû alapanyagokból soha nem lehet jó ételt készíteni) sokkal inkább való a jó minõségû vadhús egyedi ízvilágának kiemelésére és különleges fûszerezésének kialakítására. A meleg vadpác elkészítese nagyon egyszerû feladat: vízre, ecetre és a különleges vadpác fûszerkeverékre van hozzá szükség csupán. |
Last Updated ( szombat, 07 július 2012 )
|
|
Written by -ka-pír-
|
szerda, 12 szeptember 2007 |
There are no translations available
Ez a fûszerkeverék, mint azt a neve is mutatja, dél-Franciaországból származik, s bár így, ebben a formában ott nem hagyományos, összetevõi megjelennek minden jellegzetes ételükben. Univerzális mediterrán alapfûszerrõl van tehát szó, melynek üde illata és fanyar frissessége még szárított formában is mellbevágó. Salátákhoz, ragukhoz, vagy sültekhez aprított, nyers formában is használhatjuk, de ekkor ügyeljünk rá, hogy jóval erõteljesebb, intenzívebb ízek fognak felszabadulni. Szárítva ajánlatos jól záró edényben tartani, illetve felhasználás elõtt mozsárban jól megtörni, mivel a rozmaring egészben maradt levelei egyeseket zavarhatnak. Jó barátságban van egyébként a fokhagymával, a tejszínnel, illetve savanykás ízük miatt a babérlevéllel, a paradicsommal és a borral. Szinte minden alkotórésze gyógynövényként is használatos, ezért élettani hatása is igen kedvezõ. Összetevõi: 1-1 rész rozmaring, bazsalikom, kakukkfû, majoránna, zsálya |
Last Updated ( csütörtök, 13 szeptember 2007 )
|
|
|