• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Fűszerek arrow Gyökér fűszerek
Gyökér fűszerek
Torma PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kende   
2008. június 21.
Torma A torma a káposztafélék családjába tartozó növény. A Volga és a Don környékén őshonos, ezeken a vidékeken ma is az életerő jelképe. Gyökerét főként reszelve használjuk ecettel,  majonézzel vagy tejszínnel kikeverve, de egészben savanyúságok elrakásánál is kitűnően bevált, csípős ízű fűszer. Besamellhez keverve nagyon egyszerűen mártás is készíthető belőle. Levelét egyes helyeken a káposztához hasonlóan megtöltik különböző húsból és gabonafélékből készült keverékekkel.
 
Utolsó frissítés ( 2008. augusztus 04. )
 
Gyömbér PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2008. június 08.
GyömbérÁzsia keleti részén, főként Kínában és Indokínában már időszámításunk kezdete előtt jóval ismerték és használták a gyömbért, mint fűszert és étvágyjavító, roboláló szert. A velencei Marco Polo is említést tesz róla kalandos utazásainak elbeszélése során, ami persze korántsem erősíti meg azoknak valós voltát, hiszen a középkorban már Európa főúri konyháin is ismert és kedvelt "fűszerszám" volt a gyömbér, akkori nevén ingver. Ma pedig a világ szinte minden trópikus térségében előszeretettel termesztik és használják e sajátosan illatos, ugynakkor frissen kesernyés és csípős fűszert, ahonnan ha nem is sok, de egy kevés eljut hozzánk is.
 

Utolsó frissítés ( 2008. augusztus 04. )
 
Angelika gyökér PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2007. augusztus 29.

Angelika gyökér, angyalgyökér
Angelika gyökér
Az Angelika, népies nevén angyalgyökér Európa magasabb hegyvidékein õshonos, hazánkban termesztett kétnyári növény, melynek gyökerét likõrök, gyomorkeserûk és ürmös borok, vagy különleges édességek készítésénél használhatjuk fel. Gyomor, bél, illetve idegi eredetû bántalmak kapcsán kifejtett kedvezõ hatását évszázadok óta ismerik az népi gyógyászatban.

Receptek: 

 Étvágycsepp (aperitif)

5-5 gr angelikagyökér, gyömbér, benedekfû, ezerjófû, és narancshéj mozsárban megzúzott keverékét kössüg gézbe és áztassuk be 6 dl vodkába, vagy 5 dl jó minõségû törkölybe. Idõnként megrázogatva hagyjuk állni két napon keresztül a tinktúrát, majd vegyük ki a fûszerzacskót, nyomkodjuk ki, és szûrjük le vattán keresztül. Ezen kivonathoz hozzáadunk 40 dkg barnacukorból és 4 dl - illetve a törköly esetében 5 dl - vízbõl fõzött szirupot kihûtve. Barnacukor helyett használhatunk virágmézet is. 

Angyali üdvözlet (desszert)

4 tojássárgáját 25 dkg porcukorral habosra keverünk, majd hozzáadunk 1-1 csapott evõkanál finomra õrölt angelikagyökeret, narancshéjat, fahéjat, késhegynyi ánizst, 4 csapott evõkanál lisztet és 20 dkg örölt mandulát. Az összekevert masszához végül hozzáadjuk a felvert tojásfehérjéket is, majd ujjnyi vastagon, tetszõleges formájúra vágott ostyalapokra kenjük azt. Elõmelegített sütõben, takaréklángon kb. 15-20 percig sütjük, majd miután kihült, a tetejébe szúrunk 1-1 szem pirított mandulát vagy diót.  

Utolsó frissítés ( 2007. szeptember 13. )