• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Fűszerek arrow Levél fűszerek
Levél fűszerek
Medvehagyma PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2013. április 06.

Bármilyen nehezen érkezik is meg, de lassan újra itt van a tavasz, s vele a medvehagyma szezonja is és aki kóstolta, vagy használta már ezt a csodálatos növényt, az tudja, hogy ezt az időszakot bizony meg kell becsülni, mert ez a termőidő legfeljebb a nyár elejéig tarthat. De valójában mi is ez a növény, mire használható és mik az élettani hatásai?

A medvehagyma - latin nevén Allium ursinum - az egyszikűek osztályának, spárgavirágúak rendjébe, a amarilliszfélék családjába tartozó faj. Nevét arról kapta, hogy a barnamedvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is gyakran kiássák, de hasonlóképp kedvelik a vaddisznók is. Népies neve a vadfokhagyma, vagy poroszhagyma.

Egész Európában megtalálható évelő növény. A nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát, az enyhén savas talajt kedveli. Erősen fokhagymaillatú levelei kora tavasszal jelennek meg, és a nyár közepére elszáradnak. Április-májusban virágzik. Hazánkban főleg a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében nő tömegesen. Március elejétől már látható hajtásai vannak. Tömeges tenyészhelye a Mecsek, ahol legkorábban Orfű környékén, illetve a Misina déli lejtőin jelenik meg.
Utolsó frissítés ( 2013. április 06. )
 
Turbolya PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kende   
2012. június 21.

 
A turbolya (Anthriscus cerefolium) magyar népies neve: illatos turbolya, olasz saláta, zamatos turbolya, édespetrezselyem.

A francia konyha kedvelt fűszere, zöldség- és csontleves, baromfiételek, mártások ízesítője. Kiváló még sült húsok, főleg báránysültek, tojásételek fűszerezésére is. Mindenféle gomba, gombás ételek és gombás mártások elengedhetetlen füszere még. Kora tavasszal megjelenő zsenge hajtásaiból salátát is készítenek, később a levelek már keserűvé és rágóssá válnak. Íze erősen eltér a petrezselyemétől, mivel gyenge, zamatos levelei édeskések és ánizsillatúak – ezért édespetrezselyemnek is nevezik. A francia konyha által használt „fines herbes”, azaz finom fűszernövények egyike.
 
Az ánizsra emlékeztető szagú, édeskés ízű, egynyári növényt már a rómaiak is használták. Levele a petrezselyem zöldjéhez hasonlít, ernyős virágzata kis fehér virágokból áll. Gyorsnövekedésű növény, leveleit már vetés után 4–5 héttel vághatjuk. Elvadulva az egész Kárpát-medencében megtalálható, főleg üde akácosok aljnövényzeteként.
 
Teája vese, hólyag, és légző-, és emésztőszervi megbetegedéskor jó hatású, kitűnő salaktalanítószer.
 
Utolsó frissítés ( 2012. június 23. )
 
Szurokfű PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2011. október 16.

Oregánó

A szurokfű vagy vadmajoránna - latin nevéből (Origanum vulgare L.) újabban oregánónak is nevezik - a szurokfüvek nemzetségébe tartozó fűszer és gyógynövény.

Őshazája a Földközi-tenger medencéjében lehetett; ma már megtalálható Európa és Ázsia nagy részén, sőt már Észak-Amerikában is. Sziklás erdőkben, különösen irtásokon, erdő szélén vadon is előfordul.

Az ókori Egyiptomban is ismerték már gyógyhatásait, köhögéscsillapítóként volt közismert, az ókori Görögországban pedig sérüléseket gyógyítottak vele. A középkorban az ételeket a szurokfű olajával óvták meg a mikrobás fertőzésektől.

Egész Európában ismerik és használják, de fűszerként főleg a mediterrán konyhára jellemző (gyakran bazsalikommal és rozmaringgal kombinálva). Sajátságos íze van, mely a majorannára és a kakukkfűre emlékeztet. Hazánkban is gyakori, a száraz gyepek, hegyoldalak és erdőszélek növénye. Leginkább a meszes talajokat kedveli.

A közkedvelt fűszer és gyógynövény különösen a török, palesztin, arab, szír, portugál és dél-amerikai konyhák kedvence, de egész Európában elterjedt és ma már az olasz konyha ételeit el sem lehet képzelni nélküle. Használhatjuk paradicsommártás ízesítéséhez, grillezett húsokhoz, sült zöldségekhez. A frissen szedett leveleket salátákhoz adhatjuk. Virágzó hajtásait vágva vagy morzsolva árusítják. Nemcsak az olaszos fogásokhoz, de különféle egyéb levesekhez, töltelékekhez, paradicsomos, burgonyás, halas, babos ételekhez, pástétomokhoz, mártásokhoz is jól illik.
Utolsó frissítés ( 2011. október 22. )
 
Bazsalikom PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2008. július 30.
Bazsalikom A bazsalikom Indiából származik, ahol mint szent fűszernövényt tisztelik. A hindu hitvilág szerint, ha a halottal bazsalikom levelet temetnek el, akkor ez lesz az útlevele a nirvanába. Haitin a bazsalikomot a szerelem pogány istennőjéhez, Erzulie-hez tartozónak vélték, a középkori Itáliában pedig szerelemi ajándékként adták kedvesüknek a fiatalemberek.
 
A növény európai neve a görög "basileus" szóból származik, melynek jelentése "király, királyi".  Számos hiedelem fűződik hozzá: például, hogy a skorpió szeret a bazsalikom cserepek alatt megbújni, vagy hogy e növény őrületbe kergetheti az embereket.
 

 
 
Utolsó frissítés ( 2008. augusztus 04. )
 
Citromfű PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2008. június 06.
Citromfű
Már a régi rómaiak és görögök is használták fűszer- és gyógynövényként egyaránt. A növény levele nyersen, vagy akár szárított formában is jól hasznosítható saláták, szószok, gomba-, vad- és szárnyasételek ízesítésére, savanyúságok, fűszerecetek készítéséhez.
 
Fiziológiás hatását tekintve nyugtató, görcsoldó, vérnyomáscsökkentő, de adott esetben a menstruációs panaszokat is enyhíteni tudja.
Utolsó frissítés ( 2008. augusztus 04. )
 
Borsikafű, avagy csombor PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2008. június 03.
 A manapság méltatlanul mellőzött borsikafű, vagy erdélyi nevén a csombor (régiesen: bécsi rozmaring, borsos szatorja, vagy pereszlén) már a koraújkori füvészkönyvekben is úgy szerepel, mint borspótló fűszer, valamint görcsoldó, étvágygerjesztő és felfúvódás elleni gyógynövény. S valóban: a feketeborséra emlékeztető, ám attól jóval kevésbé stimuláns drogja amellett hogy jótékony hatással van az emésztésre, számos különleges húspác, gombaétel, de főzelék és leves elengedhetetlen ízesítője is egyben.
Utolsó frissítés ( 2008. augusztus 04. )
 
Tárkony PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2008. január 08.
TárkonyNyugat-Ázsiából származó évelõ növény, mely régebben majd minden magyar háztartásban kedvelt fûszer volt. A régen tárkonyürömnek, vagy népies nevén esztragonnak nevezett növény feltehetõen a kozmopolita középkori Erdély közvetítésével került a Kárpát-medencébe. Népies neve a francia estragon = "Kicsi sárkány" szóból származik. (Csukás István talán innen merítette a Süsü-ben szereplõ  "Sárkányfûárus" alakját.) Feltehetõen azonban mindkét eredeti elnevezés az arab tarkhün szóból ered, ami a gyökértörzs csavarodó voltára utal. Érdekes, hogy a hellenisztikus korban, de még a tündöklõ és fûszerekben duskáló Római Birodalom idején sem ismerték Európában. Fûszerkénti használatát elõször Ibn-al Baytar arab botanikus említi az 1600-as évek derekán.
Utolsó frissítés ( 2008. január 09. )
 
Majoránna PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2008. január 07.
 MajoránnaA másként pecsenyevirágnak is nevezett  fûszernövényt igen régóta termesztik a Kárpát-medencében, méltán nevezhetjük tehát az egyik legkedveltebb és legelterjedtebb magyar fûszernek, ugyanakkor tudni illik róla azt is, hogy eredeti õshezája a Földközi-tenger környéke.  
 
 A növény szárított levele és virágzata adja magát a fûszert, mely szürkészöld színû, egyenletes morzsolású, erõsen aromás, kellemes illatú, kissé talán még mentolos-kámforos jellegû is.
 
Használatát tekintve igen sokoldalú fûszer, a grillezett, illetve egybensült húsételek mellett, levesek, fõzelékek és pástétomok kiváló ízesítõje. 
Utolsó frissítés ( 2008. január 07. )
 
Rozmaring PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2007. szeptember 21.
Rozmaring
Rozmaring
Ez az emberemlékezet óta nagyra becsült fûszer- és gyógynövény Európa mediterrán területein õshonos, de cserépben átteleltetve hazánkban is régóta termesztik a vidéki porták kiskertjeiben, amelyrõl számos népdalunk is megemlékezik. A fásszárú örökzöld bokrocska tûlevélre emlékeztetõ, vékony, hosszúkás levelei elmorzsolva enyhén kámforos, friss illatot árasztanak magukból, amit szárított formában is jól megõrizhetünk légmentesen záró fûszertartó edény segítségével.

 A rozmaring a mediterrán konyha egyik legalapvetõbb fûszernövénye, s mint ilyen, elengedhetetlen összetevõje a Provence-i fûszerkeveréknek, így gyakran használhatjuk mindenféle paradicsomos, illetve fokhagymával ízesített nyárias jellegû ételhez. Mindemellett friss, illatos, kissé bitteres ízhatása jól passzol a vadételekhez, illetve a bárányból és egyéb juhfélékbõl készült sültekhez. Ízesíthetünk azonban vele akár salátaecetet is, melybõl olajjal, zsályával, borókával és hagymával kombinálva különleges páclevet nyerhetünk mindenféle vörös húsból készült ételekhez.

Gyógynövényként forrázatát epebántalmak kezelésére, illetve ideg- és gyomorerõsítésre, görcsoldásra használták egykor, sõt Max de Roche úr „A szerelem étkei” címû munkájában különleges vágykeltõ fûszerként, s egyben afrodiziákumok összetevõjeként is említi.  Ez talán megmagyarázza azt is, hogy a régi korok leányai miért fonták a hajukba, s a legények miért is tûzték minden vasárnap a kalapjuk mellé.

 Recept:

 Rozmaringos borjúsaslik

Utolsó frissítés ( 2007. szeptember 21. )
 
Továbbá...