Írta: Kende
|
2009. október 12. |
2 db mezeinyúl- 1 kg apró csiperke
- 0,5 kg vörös hagyma
- 1 db fokhagyma
- 30 dkg császárszalonna
- 2-3 db babérlevél
- 2-2 ág rozmaring és kakukkfű
- 15-20 dkg libazsír
- 1 l húsleves
- 0,5 l fehérbor
- só, bors
A szokásos módon, ecetes melegpácban 1-2 napon át érlelt nyúldarabokat felhevített libazsíron hirtelen körbepirítjuk, majd a cseréptálba szedjük. Közéjük tűzzük a babért, a kakukkfüvet és a rozmaringot, sózzuk, borsozzuk, majd befedjük a szintén kissé lepirított, szálára vágott hagymával. Ezután felöntjük annyi húslevessel, amennyi éppen ellepi, megszórjuk a felkockázott császárszalonnával, majd betesszük a felforrósított kemencébe, vagy sütőbe egy órára.
|
Utolsó frissítés ( 2010. május 24. )
|
Írta: Giorgio
|
2009. augusztus 20. |
1 l húsleves- 2 ek olívaolaj
- 2 db vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 db zellerszár
- 50 dkg kerekszemű rizs
- 0,5 dl száraz fehérbor
- 10 dkg vaj
- 15 dkg parmezán
- 1 ek szarvasgombás olaj
- 5 dkg szárított, vagy 30 dkg friss vargánya, ill. tinóru
- só, bors
A szárított vargánya- vagy tinóru szeleteket egy éles késsel vágjuk csíkokra, majd áztassuk be kb. 2 dl hideg vízbe. Ha friss gombával dolgozunk, csak tisztítsuk meg és szeleteljük, majd csíkozzuk fel, (de semmi esetre se áztassuk vízbe, mert hajlamos nagyon elázni). A vöröshagymát, fokhagymát és a szárzellert szintén vékonyabb karikákra vágjuk. Az olajat felmelegítjük és adunk hozzá 2 evőkanálnyit a vajból, majd beleszórjuk a vöröshagymát és a zellert. Pici sóval kb. 10 perc alatt szépen megpárolódnak, ezután adjuk hozzá a fokhagymát, majd 2-3 perc múlva a leöblített, lecsurgatott rizs. A rizsszemeket folyamatosan kevergessük, amíg szinte átlátszóvá nem válnak. Ekkor löttyintsük hozzá a kb. fél deciliternyi, (vagy kicsit több) fehérbort.
|
Utolsó frissítés ( 2009. augusztus 20. )
|
|
Írta: Kapalló G. Gyula
|
2009. május 09. |
80 dkg őzcomb- 3 fej hagyma
- 1 fej fokhagyma
- 4-5 db sárgarépa
- 1 kg burgonya
- 30 dkg csiperke, vagy laskagomba
- 10 dkg libazsír
- 2 ek pirospaprika
- 1-1 tk kakukkfű, rozmaring, boróka bogyó, szegfűbors
- 1 db szerecsendióvirág
- 2 dl száraz vörösbor
- só, bors
A felhevített libazsíron üvegesre pároljuk a felszabdalt hagymát, majd hozzáadjuk a felkockázott húst és az egészet a zsírjára pirítjuk. Ha ezzel megvagyunk, adjuk hozzá a pirospaprika és a fokhagyma felét zúzva, sózzuk, borsozzuk, majd felöntve annyi vízzel amennyi éppen ellepi, fedő alatt (1,5-2 óra alatt) csaknem készre pároljuk. Ekkor adjuk hozzá előbb a nagyobb darabokra vágott sárgarépát, majd valamivel később a burgonyát, végül pedig a maradék zúzott fokhagymát és a rusztikus darabokra vágott gombát.
|
Utolsó frissítés ( 2009. május 09. )
|
|
Írta: Kapalló G. Gyula
|
2009. április 09. |
1 kg vaddisznócomb- 1 kg újburgonya
- 3 fej vöröshagyma
- 0,5 kg csiperke
- 30 dkg konzerv bébirépa
- 2-3 ek libazsír
- 2 szál rozmaring
- 1 kis csokor kakukkfű
- fél szerecsendió
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 db babérlevél
- 2 dl vörösbor
- 1 ek méz
- só, bors
A megtisztított és közepes kockákra felvágott húst erős lángon a zsirjára pirítjuk egy serpenyőben, majd ha ezzel megvagyunk, átszedjük egy tűzálló tálba, hozzáadjuk a felszeletelt hagymát, fokhagymát és a fűszereket a szerecsendió kivételével. Sózzuk, felöntjük vízzel, majd lefedve, 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük 1 órára. Ekkor hozzáadjuk a burgonyát és a nagyobb darabokra vágott gombát, majd ismét lefedve sütjük további fél órán keresztül.
|
Utolsó frissítés ( 2009. április 10. )
|
|
Írta: Mons. Chien
|
2009. február 20. |
1-2 db vaddisznócsülök- 20 dkg kolozsvári szalonna
- 2 ek olaj
- 1 cs zöldhagyma
- 60 dkg sárgarépa
- 50 dkg csiperke
- 1 fej fokhagyma
- 1 db vöröshagyma
- 1 ek egész feketebors
- 3 dl vörösbor
- 2 ek méz
- 2 tk szárított bazsalikom
- 2 tk szárított kakukkfű
- 5 db babérlevél
- só, fehérbors
A nyúzott csülköket 1 fej vöröshagymával, 1 ek egész feketeborssal, 3 db babérlevéllel és egy csapott evőkanál sóval 45-50 perc alatt előfőzzük kuktában. Ezalatt a szalonnát nagyobb darabokra vágjuk és az olajon kiolvasztjuk, a fokhagymagerezdekkel együtt megpirítjuk, majd mindkettőt kiszedve félretesszük. A megtisztított sárgarépát hasábra vágjuk és hírtelen megpirítjuk a visszamaradt zsíradékban, ezután ezt is kiszedjük és félretesszük. A félbe, vagy negyedbe vágott gombát szintén lepirítjuk a zsiradékon, és hozzáadjuk a nagyobb (3-5 cm-es) darabokra vágott zöldhagymát, valamint a korábban már megpirított hozzávalókat. Az egészet fűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal és kakukkfűvel, valamint 2 db babérlevéllel, majd 1-2 perc alatt összeforraljuk a mézzel és a vörösborral.
|
Utolsó frissítés ( 2009. február 21. )
|
|
Írta: -ka-pír-
|
2009. február 06. |
1 db vöröshagyma- 3 gerezd fokhagyma
- 3 ek olíva olaj
- 3-4 ek fenyőmag
- 1-2 szál zsálya
- 15-20 dkg szarvassonka, vagy pancetta
- 200 g gorgonzola (vagy márvány sajt)
- 1 dl száraz fehérbor
- 3,5 dl tejszín
- só, bors (ízlés szerint)
- hagyományos nudli , vagy gnocchi 1 kg burgonyából
A fenyőmagot száraz serpenyőben óvatosan megpirítjuk, majd félretesszük. A felhevített olajon ezután megpároljuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, majd felöntjük a fehérborral és hozzáadjuk a szintén apróra vágott sonkát. Fedő alatt, takarék lángon addig pároljuk tovább, míg a hagyma teljesen szét nem fő. Ekkor morzsoljuk hozzá a sajtot, megszórjuk az aprított zsályalevelekkel, majd ha a sajt már elolvadt, felöntjük a tejszínnel és 1-2 perc alatt összeforraljuk.
|
Utolsó frissítés ( 2009. február 06. )
|
|
|
|
<< Első < Előző 1 2 3 Következő > Utolsó >>
|
Eredmények 11 - 20 / 26 |