There are no translations available "A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna." Földes László: A vadászat alapelvei
|
Pralinétorta |
![]() |
![]() |
![]() |
Written by Kapalló G. Gyula | |
vasárnap, 15 december 2013 | |
There are no translations available A piskótalaphoz:
A grillázshoz:
A krémhez:
A tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjét kemény habbá verjük egy csípet sóval. Ezután folyamatos keverés mellett kanalanként hozzáadjuk a cukrot, majd a tojássárgákat, végül pedig egy fakanállal hozzákeverjük kanalanként a sütőporral elvegyített lisztet. A csatos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, beleöntjük a tésztát, majd közepes hőfokra melegített sütőben, kb. 15 perc alatt készre sütjük úgy, hogy az első 10 percben a sütőajtót résnyire kitámasztjuk egy fakanál nyelével. Amíg a piskóta sül, a vajat felolvasztjuk egy tapadásmentes serpenyőben, ezen aranysárgára karamellizáljuk a cukrot, majd belekeverjük a durvára tört diót (vagy mogyorót) és az egészet kicsúsztatjuk egy porcelántányérra kihűlni. A krémekhez 20 dkg keserű csokit vízgőz felett felolvasztunk, a gőzről levéve belekeverünk 5 dkg hideg vajat, majd ha ez kicsit lehűtötte, elkeverünk benne 2 db tojássárgáját. Ezalatt robotgéppel keményre verünk 5 dl cukrozott habtejszínt (pl. Habmester vagy Hulala cukrásztejszín jól használható a célra), majd hozzákeverünk 3 evőkanál natúr kakaóport. Végül a tejszínes és a csokoládés krémeket összekeverjük, és az így kapott masszából kiveszünk 4 evőkanálnyit, amihez hozzákeverjük az apróra összetört grillázst. A grillázsos krémmel megkenjük a kihűtött piskótalapot, majd erre kenjük rá a maradék csokis krémet. A krém tetejét vizezett kanállal elegyengetjük, majd teaszűrőn keresztül megszórjuk kakaóporral. Borajánló: A Pannon Tokaj Pincészet 2008-as, 3 puttonyos Aszúját ajánlom hozzá fogyasztani, melyben a hosszú hordós érlelésnek köszönhetően az érett botritiszes ízvilág mellett megtalálható egy igen kellemes karamellás és konyakos felhang is.
Kedvencekhez ad
Bookmark
Hits: 59280 Trackback(0)
Hozzászólások
(0)
![]() |
|
Last Updated ( vasárnap, 15 december 2013 ) |
< Prev | Next > |
---|