"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna." Földes László: A vadászat alapelvei
|
Részeges nyúl káposztás zsemlyegombóccal |
![]() |
![]() |
![]() |
Írta: Kende | |
2013. február 19. | |
![]()
a gombóchoz:
A megtisztított nyulat csontjával együtt nagyobb darabokra vágjuk egy bárd segítségével, majd hideg vízben 1-2 óra alatt jól kiáztatjuk. Ezután lecsöpögtetjük és leöntjük annyi kefírrel vagy aludttejjel amennyi ellepi (kb.9-10 dl), majd ebben pácoljuk hideg helyen 1-2 napig. A pácból kivéve a húsdarabokat vízzel leöblítjük, szalvétával leitatjuk róluk a vizet, majd feketeborssal és sóval fűszerezett lisztben megforgatjuk. Az így panírozott húsokat a felhevített zsiradékban minden oldalukon megpirítjuk, majd megszórjuk a jól felaprított vörös- és fokhagymával, amivel fedő alatt, alacsony lángon, gyakran megkeverve tovább pároljuk. Ha ismét a zsírjára pirult, adjuk hozzá a babérleveleket, öntsük fel a húslevessel és fedő alatt pároljuk további 1-1,5 órán át, míg csaknem megpuhul. Ezután adjuk hozzá a fehérbort és a vajat, ismét ízesítsük sóval, borssal, fehérborssal, majd fedő nélkül főzzük a húst készre és tálaljuk az alábbi módon elkészített káposztás zsemlegombóccal:
A kelkáposztát kockára vágjuk és bő, lobogó vízben blansírozzuk (előfőzzük), majd egy nagyobb keverőtálba szedjük kevés (1-1,5 dl) főzőlével. Eközben a szikkadt és előzőleg kisebb kockára vágott zsemléket olajon megpirítjuk, majd a kelkáposztával összekeverjük a tálban. Ezután a két tojást a két evőkanálnyi tejföllel lazán felverjük és a liszttel nokedlitésztához hasonló tésztát keverünk belőle, amibe beleforgatjuk a zsemlés-káposztás keverékünket. Kevés sóval és borssal fűszerezzük, majd állni hagyjuk kb. fél óráig. Ezután ismét jól átdolgozzuk a masszát, majd olajos kézzel vagy kanállal ping-pong labdától kicsit nagyobb gombócokat formálunk belőle és lobogó vízben addig főzzük ezeket, amíg feljönnek a víz felszínére. Ekkor szúrjunk meg egyet fogpiszkálóval és ha azon már nem ragad meg a tészta, akkor a gombóc elkészült. Borajánló: Egy finom, ropogós savakkal megáldott csopaki olaszrizlinget ajánlok hozzá fogyasztani jól lehűtve. Talán a Jásdi Pincészettől... és 2011-ből.
Kedvencekhez ad
Bookmark
Hits: 51823 Trackback(0)
Hozzászólások
(0)
![]() |
|
Utolsó frissítés ( 2013. március 11. ) |
< Előző | Következő > |
---|