Írta: -ka-pír-
|
2014. október 23. |
 - 20 kg szarvaslapocka vagy comb
- 5 kg sertés lapocka
- 5 kg sertés zsírszalonna
- 60 dkg só
- 45 dkg őrölt csemegepaprika
- 15 dkg erőspaprika,
- 5 dkg őrölt feketebors
- 5 dkg fehérbors
- 5 dkg őrölt kömény
- 30 dkg fokhagyma
- 3 tk nátrium-benzoát
- 40 m sózott sertésbél
A húsokat és a zsírszalonnát csíkokra vágjuk, majd nagylyukú darálón ledaráljuk. Az így kapott darálthúst összekeverjük a kétféle paprikával, a többi fűszerrel, a zúzott fokhagymával, a sóval, valamint a nátrium-benzoáttal. (Pikánsabbá tehetjük még a masszát 2-3 citrom reszelt héjával, illetve 40-50 dkg szárított paradicsom aprítékának hozzákeverésével.) 24 órán át pihentetjük a bekevert kolbászhúst, majd jó szorosan betöltjük az előzőleg beáztatott és kimosott konyhakész sertésbélbe. Az így elkészített kolbászokat hideg füstön 2-3 napig füstöljük, majd hűvös száraz helyen tároljuk fogyasztásig. Füstölés nélkül sütve vagy főzve, frissen is fogyasztható különböző köretekkel a savanyúkáposztától a polentáig. |
Utolsó frissítés ( 2014. október 23. )
|
Írta: Kapalló G. Gyula
|
2014. október 17. |
 - 25 dkg finomliszt
- 15 dkg vaj
- 4 ek tejföl
- 1 ek cukor
- 1 késhegynyi só
- 1 kk szódabikarbóna
- 50 dkg sütőtök
- 3-4 ek vegyes virágméz
- 1-1 késhegynyi őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió (ízlés szerint bármelyik elhagyható)
- 1 db tojássárgája
- 1 dl tejszín
A sütőt előmelegítjük 180 fokra (4-es fokozat) és betesszük sülni, a nagyobb darabokra vágott sütőtököt. Ezalatt a hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, a szódabikarbónával és a sóval, majd a tejföl hozzáadásával tésztává gyúrjuk. Az így kapott pitetésztát 30 percig pihentetjük a hűtőben, majd kinyújtva kibélelünk vele egy közepes méretű kivajazott piteformát. A tészta alját megszúrkáljuk egy villával, sütőpapírt teszünk rá, arra pedig kb. 2 maréknyi szárazbabot, hogy a tészta ne hólyagosodjon fel az elősütés során. Ha ezzel megvagyunk, az előmelegített sütőben félig megsütjük a tésztát. Az időközben megsült tököt kikaparjuk egy kanállal a héjából, egy tálban hozzákeverjük a mézet, a tejszínt, a tojássárgáját és a fűszereket, majd beletöltjük az elősütött (halvány rózsaszín) pitetésztába, amit további 20-25 perc alatt készre (aranysársára) sütünk. Ha elkészült, mindenképp várjuk meg amíg teljesen kihűl, mert csak így lehet majd szépen szeletelni. Tejszínhabbal, vanília fagylalttal tovább fokozhatjuk az ízorgiát.
Borajánló:
2012-es évjáratú félédes hárslevelűt, 2013-as félédes muskotályt vagy édes szamorodnit ajánlok hozzá fogyasztani bármelyik évjáratból. |
Utolsó frissítés ( 2014. október 23. )
|
Írta: -ka-pír-
|
2014. szeptember 20. |
 - 50 dkg szarvaskolbász
- 50 dkg barna csiperke
- 50 dkg pritamin paprika
- 50 dkg vöröshagyma
- 1 csokor friss vagy 1 ek szárított kakukkfű
- só, bors
- 1 csomag fém vagy bambusznyárs
A kolbászt ujjnyi darabokra vágjuk, a paprikát és a hagymát hasonló forma szeletekre. A gomba tönkjét kitörjük vagy kivágjuk, kalapjának bőrét lehúzzuk. A paprikát, hagymát és gombát jól megsózzuk, megborsozzuk és meghintjük szárított vagy friss kakukkfűvel.
|
Utolsó frissítés ( 2014. szeptember 20. )
|
Írta: -ka-pír-
|
2014. szeptember 14. |
 - 50 dkg spagetti
- 20 dkg főtt-füstölt szarvassonka
- 1 ek olíva olaj
- 5 dkg vaj
- 2 szál zöldhagyma vagy egy csokor snidling
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 dl olaszrizling
- 2 dl tejszín
- 6 db tojássárgája
- 1 cs kakukkfű
- 10 dkg reszelt parmezán
- só, frissen őrölt bors
A felhevített olaj-vaj keveréken kissé megpirítjuk az apróbb kockákra vágott főtt-füstölt szarvassonkát, majd hozzáadjuk a felaprított zöldhagymát és fedő alatt összepároljuk vele. Ezután gyakori kevergetés mellett hagyjuk az egyészet a zsírjára pirulni. Ha ezzel is megvagyunk, a keletkezett pörzsanyagokat a bor hozzáadásával feloldjuk a serpenyő aljáról, majd belereszeljük a mártásba a fokhagymát és beleöntjük a tejszínt. Az egészet jól összeforraljuk 1-2 perc alatt, majd levesszük a tűzről és frissen őrölt borssal fűszerezzük. A mindeközben al dentére (fogkeményre) főzött spagetti tésztát leszűrjük és összeforgatjuk az elkészített szósszal.
|
Utolsó frissítés ( 2014. szeptember 14. )
|
Írta: -ka-pír-
|
2014. augusztus 22. |
 - 5 dl cukrozott habtejszín
- 2 cs vaníliáscukor
- 4-5 ek kókuszlikőr vagy más tejszínes likőr
- 15-20 dkg vegyes erdeigyümölcs (málna, szeder, áfonya, eper)
- 1 ek méz
- 3-4 ek zabpehely
A jól behűtött tejszínt robotgéppel elkezdjük felverni, belekeverjük a vaníliás cukrot és pár perc alatt kemény habot készítünk belőle. Ezután hozzákeverünk még 4-5 evőkanálnyi kókuszlikőrt, majd kisebb kelyhekbe kanalazzuk az ízesített tejszínhabot és a fagyasztó szekrényben egy éjszakán át dermesztjük. Tálalás előtt egy serpenyőben 1 evőkanál mézet karamellizálunk, hozzáadjuk a zabpelyhet és összeforgatjuk, hogy mindenütt bevonja azt a méz, majd hagyjuk kihűlni. |
Utolsó frissítés ( 2014. augusztus 22. )
|
Írta: -ka-pír-
|
2014. augusztus 20. |
- 1 kg szarvaslapocka
- 2 ek kacsazsír
- 2 tk gyömbérpor
- 2 tk fokhagymapor
- 2 tk só
- 1 tk fehérbors
- 1 tk feketebors
- 2 ek méz
- 1 ek worchester szósz
- 1 ek szójaszósz
- 3 dl víz
a körethez: - 1 kg újburgonya
- 2 db érett avokádó
- 1 csokor snidling és/vagy petrezselyem
- 1 citrom leve
- 1 tk barnacukor
- só, őrölt feketebors
A szarvaslapockát megsózzuk, meghintjük frissen őrölt feketeborssal, majd egy vasserpenyőben felhevített zsiradékon minden oldalát szépen körbepirítjuk. Ezután levesszük a serpenyőt a tűzről és a húst bekenjük 2 evőkanál méz, 2 teáskanál fokhagymapor és 2 teáskanál gyömbérpor keverékével. A serpenyőbe öntünk még egy bögre forróvizet, amit 1-1 evőkanál worchester és szójaszósszal ízesítünk. Az edényt ezután alufóliával lefedve, az előmelegített sütőbe helyezzük és közepes lángon, kb. 1-1,5 órán keresztül sütjük a húst. A lényeg, hogy a lapocka porhanyós és szaftos maradjon, ezért a fóliát már csak a sütés utolsó 5 percében vesszük le. Ha elkészült, kivesszük a sütőből és hagyjuk kicsit pihenni, mielőtt felvágnánk.
|
Utolsó frissítés ( 2014. augusztus 21. )
|
Írta: -ka-pír-
|
2014. július 28. |
 - 60 dkg zsenge cukkini
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 ek olaj
- só, bors, fehérbors
- 1 ek liszt
- 3 dl főzőtejszín
- 1 dl fehérbor
- 1 l húsleves
- 2 ek szarvasgombával ízesített olaj
A felhevített olajon megpirítjuk a szeletekre vágott hagymát, majd hozzáadjuk a megmosott és durva sajtreszelőn lereszelt cukkinit. Amikor a cukkini összeesett, megsózzuk, meghintjük 1-1 késhegynyi fekete és fehér borssal, majd hagyjuk a zsírjára pirulni. Ha ezzel megvagyunk, megszórjuk és összeforgatjuk a cukkinit a liszttel, majd lassan, folytonos kevergetés mellett felengedjük a húslevessel és hagyjuk felforrni. Ekkor ízesítjük a levest fehérborral és gazdagítjuk még tejszínnel, amivel szintén rövid ideig összeforraljuk. |
Utolsó frissítés ( 2014. július 28. )
|
|