• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap
Házi mustárok és ketchup készítése grillezéshez PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2020. március 28.

Pikáns magos mustár:
  • 25 dkg fehér mustármag
  • 1 dl fehérborecet
  • 2 tk só
  • 2 tk barnacukor
  • 1 kk fehérbors

A gyógynövényüzletben vásárolt mustármagot bő, langyos vízzel átöblítjük, majd egy éjszakára bő hidegvízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük róla a vizet, lecsöpögettjük és hozzáadjuk a további hozzávalókat, majd egy botmixerrel finoman pépesítjük. A botmixer a mustármagok legnagyobb részét egyben fogja hagyni, de képez egy finom masszát is a magok között, amitől egészen szép állagú lesz az egész mustár. 1-2 napos érlelést követően fogyasztható és kiforrázott üvegekbe töltve, hűtőben hónapokig is eláll. 

A só, ecet és cukor arányával ízlés szerint lehet játszani. Az így kapott mustár enyhén csípős, inkább pikáns lesz. Ha igazán erős mustárt akarunk készíteni, akkor a magokat dupla mennyiségű borecetbe áztassuk és kevés vizet adjuk hozzá a pépesítéskor. 

Mézes fűszeres mustár:
  • 25 dkg fehér mustármag
  • 1 dl almaecet
  • 3 ek méz
  • 2 tk finom asztali só 
  • 2 tk morzsolt tárkony
  • 1-1 késhegynyi őrölt fekete- és fehérbors
  • 1-1 késhegynyi őrölt gyömbér, kurkuma, szegfűszeg

A fehér mustármagot fűszer- vagy kávédarálóval finomra őröljük, majd összekeverjük 2,5 dl forrásban levő vízzel. Ezt követően hozzáadjuk a fűszereket és az ecetet, majd amikor kihűlt, a mézet is belekeverjük. Amennyiben túl sűrű lenne a keverék, langyos víz és ecet keverékével lazíthatunk rajta. 

Aki nem szereti a mézet, barnacukorral helyettesítheti azt. Vállalkozó kedvűek készíthetik hideg vízzel is, ebben az esetben a mustár csípős, tormás íze megmarad, amit őrölt erőspaprika hozzáadásával tovább fokozhatunk, mélyíthetünk. Kiforrázott befőttes üvegben, hideg helyen, sokáig eltartható. 

Ketchup:
  • 5 dl sűrű passzírozott paradicsom
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 db alma
  • 1 ek Garam masala por (fahéj, babérlevél, római kömény, koriander, zöld vagy fekete kardamom, szemes feketebors, szegfűszeg, őrölt szerecsendió-virág)
  • 0,5 dl napraforgó olaj
  • 0,5 dl balzsamecet (vagy vörösborecet)
  • 2 ek melaszos nádcukor (pálma vagy barnacukor)
  • 1 kk Na-benzoát (a tartósításhoz)

A vékonyra felszeletelt vagy legyalult vöröshagymát a felhevített olajon, folyamatos kevergetés mellett megkaramellizáljuk, majd meghintjük a Garam masala fűszerkeverékkel, hogy az olajos keverékben jól kioldódjanak az ízei. Ezt követően fedő alatt összepároljuk a reszelt almával, majd amikor már teljesen pépes a keverékünk, hozzá adjuk a passzírozott paradicsomot, a balzsamecetet és a cukrot is. Botmixerrel teljesen homogén állagúra pépesítjük, majd a tartósítószer hozzáadását követően kiforrázott üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban lassan kihűtjük a lezárt üvegeket.

Különböző curry porok további hozzáadásával elvihetjük egy keletiesebb, még melegebb ízvilág felé is a mártásunkat. 

A Na-benzoát hozzáadása a ketchup eltarthatósága miatt szükséges, de friss felhasználás esetén az elhagyható, így is kb. egy hétig eltartható a hűtőszekrényben.
Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2020. március 28. )
 
< Előző   Következő >

Bejelentkezés






Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj

Hírszolgáltatás

 

Keresés

Szavazások

Milyen új szolgáltatást indítsunk portálunkon?
 

Online felhasználók

Jelenleg 5 vendég online

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesíteni tudjuk játékainkról, gasztronómiai rendezvényekrõl valamint különleges ajánlatainkat eljuttathassuk önnek!


HTML formátum?

Partnereink

 
Hódítás
_blank

Cimkék