Írta: Kende
|
2013. július 28. |
- 1 kg vaddisznólapocka
- 2-3 ek kacsazsír
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 szál sárgarépa
- 1 kis fej zellergumó
- 40 dkg csicsóka
- 25 dkg fehérbab
- 2 tk pirospaprika
- 2 db érett paradicsom
- 2 db babérlevél
- 2 tk provance-i fűszerkeverék
- 1 dl száraz fehérbor
- só, bors
Az apróbb kockákra vágott vaddisznó lapockát megpirítjuk a zsiradékon, majd sózzuk, megszórjuk a paprikával és kevés őrölt feketeborssal, aztán hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és zúzott fokhagymát, amivel ismét a zsírjára pirítjuk. Ekkor kerül bele a feldarabolt paradicsom és a zöldségek, valamint az előző este beáztatott fehérbab a babérlevéllel.
|
Utolsó frissítés ( 2013. szeptember 14. )
|
Írta: Kapalló G. Gyula
|
2013. július 07. |
- 1 kg mufloncomb
- 30 dkg füstöltszalonna
- 5-6 fej vörös- vagy lilahagyma
- 5-6 db paradicsom és/vagy kaliforniai paprika
- 2 dl olaj
- 3 szál friss vagy 3 tk szárított rozmaring
- 2 tk törött színesbors
- 3 gerezd fokhagyma
- só, őrölt fekete bors
A combhúst falatnyi darabokra vágjuk és olajból, finomra vágott rozmaringból, zúzott fokhagymából, valamint frissen tört színesborsból készült pácba helyezzük 1-3 napra. A hidegen pácolt húsdarabokat ezután acél, vagy vízben áztatott bambusznyársakra húzzuk, váltakozva a füstöltszalonnából, hagymából és paradicsomból vagy paprikából vágott szeletkékkel. |
Utolsó frissítés ( 2013. július 07. )
|
Írta: Kende
|
2013. június 20. |
 - 1,5 kg görögdinnye
- 1/2-1 lime leve
- 1-2 ek barnacukor
- 1-2 ek érlelt barnarum
Az édes, már-már kásás állagú görögdinnyét felszeleteljük, majd eltávolítjuk belőle a magokat egy kiskés hegyével. A gyümölcshúst ezután levágjuk a héjról és kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk fel. A darabolás során esetlegesen keletkezett gyümölcslevet öntsük le egy pohárba (pl. limonádéhoz vagy bóléhoz adva nagyon finom), a gyümölcshúst pedig egy nejlonzacskóba helyezve fagyasszuk le úgy, hogy a kockák lehetőleg ne álljanak össze egy tömbbe. |
Utolsó frissítés ( 2013. június 20. )
|
Írta: Kapalló G. Gyula
|
2013. június 18. |
 - 1 kg szarvasmáj
- 1 l tej
- 1 fej fokhagyma
- 30 dkg liszt
- 2 tk sütőpor
- 20 dkg húsos szalonna
- 2 ek mangalica- vagy kacsazsír
- só, bors
A májról, miután jól megmostuk, lehúzzuk a hártyát és kivágjuk belőle a vastagabb központi ereket, majd kb. 1 cm vastag szeletekre felvágjuk. Az így kapott májszeleteket a zúzott fokhagymával ízesített tejbe áztatjuk néhány órára vagy akár egy egész éjszakára. A pácolást követően a tejet leöntjük a belsőségről és a szeleteket egyenként a sütőporral elkevert lisztbe forgatjuk. |
Utolsó frissítés ( 2013. június 18. )
|
Írta: Nádasdi Beatrix
|
2013. június 07. |
 - 40 dkg liszt
- 1 tk cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 2 tk só
- 20 dkg tejföl
- 60 ml víz
- 4 dkg vaj
- 1 tojás
A vajat, a tejfölt és a vizet egy kis lábaskában összemelegítjük, de nem főzzük. Langyosan belekeverjük a többi hozzávalóval együtt a dagasztógépbe. Az élesztőt meg lehet futtatni is, én nem szoktam. Sima dagasztóprogramon szép fényes, lágy tésztát dagasztunk. A liszt mennyisége tejföl függő. Én 20% os tejfölt használtam. Ha lágy nagyon a tészta akkor lisztezni kell, ha sűrű, akkor egy kis folyadékot, vizet hozzáadni. |
Utolsó frissítés ( 2013. június 08. )
|
Írta: Kapalló G. Gyula
|
2013. május 21. |
 - 1 kg őzcomb
- 1 kg újburgonya
- 3 fej vöröshagyma
- 0,5 kg csiperke
- 3 db sárgarépa
- 2-3 ek libazsír
- 1 liter húsleves
- 2 szál rozmaring
- 1 kis csokor kakukkfű
- fél szerecsendió
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 db babérlevél
- 1 ek pirospaprika
- 2 dl vörösbor
- 1 ek méz
- só, bors
A megtisztított és közepes kockákra felvágott húst erős lángon megpirítjuk a felhevített libazsíron egy serpenyőben, majd ha ezzel megvagyunk, átöntjük egy tűzálló tálba, hozzáadjuk a felszeletelt hagymát, fokhagymát és a fűszereket a szerecsendió kivételével. Sózzuk, felöntjük annyi vízzel vagy húslevessel, amennyi ellepi, majd lefedve, 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük 1 órára. |
Utolsó frissítés ( 2013. június 01. )
|
Írta: Kende
|
2013. május 16. |
- 40 dkg szarvaslapocka
- 2 szál petrezselyemgyökér
- 1 db kisebb zsenge zellergumó
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 db szegfűbors
- 1 kis darab gyömbér
- 6-8 szem feketebors
- 5 dkg vaj
- 1 db tojás
- só, bors
- késhegynyi őrölt babér
- késhegynyi fehérbors
- 50 dkg leveles tészta
- 2 ek fekete szezámmag
- 1 kis üveg kb. 10-15 dkg erdei gyümölcs (áfonya, csipke, szeder stb.) dzsem
- 1 ek zselatin
A szarvasborjú lapockáját egyben kiáztatjuk hideg vízben, majd bő vízben feltesszük főni, akár egy átlagos húslevest. Miután leszedtük a habját, hozzáadjuk az egészben hagyott vöröshagymát, a zsenge fehérrépát és zellert, 1 ek sót és a darabos fűszereket. Ha a hús megpuhult, kivesszük a levesből a zöldségekkel együtt és hagyjuk kihűlni. Ezalatt a levelestésztát kinyújtjuk kb. fél cm vastagságúra, majd 200 Ft-os érme nagyságú karikákat szúrunk ki belőlük, melyeket szilikonos sütőpapírra helyezünk. A tésztakarikák felét megkenjük a villával habosra kevert tojással és megszórjuk a fekete szezámmaggal, majd a 150 fokra előmelegített sütőbe helyezzük kb. 15-20 percre, amíg a tetejük pirosra nem sül. |
Utolsó frissítés ( 2013. május 17. )
|
|