• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Nyuszipogi
Írta: Nádasdi Beatrix   
2013. június 07.
  • 40 dkg liszt
  • 1 tk cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 tk só
  • 20 dkg tejföl
  • 60 ml víz
  • 4 dkg vaj
  • 1 tojás

A vajat, a tejfölt és a vizet egy kis lábaskában összemelegítjük, de nem főzzük. Langyosan belekeverjük a többi hozzávalóval együtt a dagasztógépbe. Az élesztőt meg lehet futtatni is, én nem szoktam. Sima dagasztóprogramon szép fényes, lágy tésztát dagasztunk. A liszt mennyisége tejföl függő. Én 20% os tejfölt használtam. Ha lágy nagyon a tészta akkor lisztezni kell, ha sűrű, akkor egy kis folyadékot, vizet hozzáadni.

Utolsó frissítés ( 2013. június 08. )
 
Őzragu
Írta: Kapalló G. Gyula   
2013. május 21.

 

  •     1 kg őzcomb
  •     1 kg újburgonya
  •     3 fej vöröshagyma
  •     0,5 kg csiperke
  •     3 db sárgarépa
  •     2-3 ek libazsír
  •     1 liter húsleves
  •     2 szál rozmaring
  •     1 kis csokor kakukkfű
  •     fél szerecsendió
  •     4 gerezd fokhagyma
  •     3 db babérlevél
  •     1 ek pirospaprika
  •     2 dl vörösbor
  •     1 ek méz
  •     só, bors

A megtisztított és közepes kockákra felvágott húst erős lángon megpirítjuk a felhevített libazsíron egy serpenyőben, majd ha ezzel megvagyunk, átöntjük egy tűzálló tálba, hozzáadjuk a felszeletelt hagymát, fokhagymát és a fűszereket a szerecsendió kivételével.  Sózzuk, felöntjük annyi vízzel vagy húslevessel, amennyi ellepi, majd lefedve, 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük 1 órára.

 

Utolsó frissítés ( 2013. június 01. )
 
Ínyenc szarvasborjú pástétom
Írta: Kende   
2013. május 16.
  • 40 dkg szarvaslapocka
  • 2 szál petrezselyemgyökér
  • 1 db kisebb zsenge zellergumó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 db szegfűbors
  • 1 kis darab gyömbér
  • 6-8 szem feketebors
  • 5 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • só, bors
  • késhegynyi őrölt babér
  • késhegynyi fehérbors
  • 50 dkg leveles tészta
  • 2 ek fekete szezámmag
  • 1 kis üveg kb. 10-15 dkg erdei gyümölcs (áfonya, csipke, szeder stb.) dzsem
  • 1 ek zselatin

 A szarvasborjú lapockáját egyben kiáztatjuk hideg vízben, majd bő vízben feltesszük főni, akár egy átlagos húslevest. Miután leszedtük a habját, hozzáadjuk az egészben hagyott vöröshagymát, a zsenge fehérrépát és zellert, 1 ek sót és a darabos fűszereket. Ha a hús megpuhult, kivesszük a levesből a zöldségekkel együtt és hagyjuk kihűlni. Ezalatt a levelestésztát kinyújtjuk kb. fél cm vastagságúra, majd 200 Ft-os érme nagyságú karikákat szúrunk ki belőlük, melyeket szilikonos sütőpapírra helyezünk. A tésztakarikák felét megkenjük a villával habosra kevert tojással és megszórjuk a fekete szezámmaggal, majd a 150 fokra előmelegített sütőbe helyezzük kb. 15-20 percre, amíg a tetejük pirosra nem sül.

 

Utolsó frissítés ( 2013. május 17. )
 
Dijoni mustárban pácolt szarvashátszín tejszínes kucsmagombával
Írta: Kende   
2013. május 11.

 

 

  • 1 kg csontozott szarvaskaraj
  • 20 dkg friss kucsmagomba (vagy 5 dkg szárított vegyes erdei gomba)
  • 4 ek magos dijoni mustár
  • 2-3 ek kacsazsír
  • 2 dl tejszín
  • 1 dl száraz fehérbor
  • só, bors

 

A szarvaskarajt egy éles filézővel lefejtjük a csontról és megtisztítjuk a hártyáktól, majd 2-3 ujjnyi szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk és vastagon bekenjük jó minőségű, lehetőleg magos Dijoni mustárral, majd állni hagyjuk legalább egy éjszakát.  
Utolsó frissítés ( 2013. május 17. )
 
Pestoval töltött szarvasrolád
Írta: Kapalló G. Gyula   
2013. május 08.
 
  • 1 kg szarvascomb
  • 8 szelet füstölt sonka, vagy angol szalonna
  • 5-6 ek pesto
  • 1 ek vaj
  • 1 ek olíva olaj
  • só, bors
  • 1 m vékony kenderzsineg

A szarvashúst egy éles filézővel több helyen megnyitjuk és kiterítjük. Ezután sózzuk, megszórjuk frissen őrölt feketeborssal, majd kiklopfoljuk, lehetőleg jó vékonyra. Az így előkészített nagy szelet húst a sonkaszeletekkel beborítjuk és megkenjük a pestoval, majd felgöngyöljük, és hurkolásos technikával végigkötözzük jó szorosan.
 

Utolsó frissítés ( 2013. május 11. )
 
Juhtúrós-medvehagymás pesto
Írta: Kende   
2013. április 18.
  • 10 dkg mandulabél (vagy dió)
  • 15 dkg juhtúró (esetleg feta sajt)
  • 1 nagy csokor medvehagyma (10-15 levél)
  • fehérbors
  • 0,5 dl oliva olaj
  • ízlés szerint só

Az egészben hagyott mandulaszemeket száraz serpenyőben, folyamatos rázogatás mellett, 1-2 perc alatt megpirítjuk, majd egy porcelán tányérra kiszedjük, hogy kihüljenek és ne piruljanak tovább. A medvehagyma leveleit jól megmossuk és egy éles késsel, mintha petrezselymet vágnánk, nagyobb darabokra aprítjuk. Ezután vagy kőmozsárban vagy konyhai robotgépben összetörjük előbb a mandulát, majd hozzáadva a medvehagymát és az olivát, tovább pépesítjük a keveréket. Végül belekeverjük a juhtúrót és ízlés szerint egy késhegynyi fehérborssal, illetve a túró ízétől, minőségétől függően egy csípetnyi sóval ízesítjük.

Utolsó frissítés ( 2015. április 19. )
 
Medvehagyma
Írta: -ka-pír-   
2013. április 06.

Bármilyen nehezen érkezik is meg, de lassan újra itt van a tavasz, s vele a medvehagyma szezonja is és aki kóstolta, vagy használta már ezt a csodálatos növényt, az tudja, hogy ezt az időszakot bizony meg kell becsülni, mert ez a termőidő legfeljebb a nyár elejéig tarthat. De valójában mi is ez a növény, mire használható és mik az élettani hatásai?

A medvehagyma - latin nevén Allium ursinum - az egyszikűek osztályának, spárgavirágúak rendjébe, a amarilliszfélék családjába tartozó faj. Nevét arról kapta, hogy a barnamedvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is gyakran kiássák, de hasonlóképp kedvelik a vaddisznók is. Népies neve a vadfokhagyma, vagy poroszhagyma.

Egész Európában megtalálható évelő növény. A nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát, az enyhén savas talajt kedveli. Erősen fokhagymaillatú levelei kora tavasszal jelennek meg, és a nyár közepére elszáradnak. Április-májusban virágzik. Hazánkban főleg a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében nő tömegesen. Március elejétől már látható hajtásai vannak. Tömeges tenyészhelye a Mecsek, ahol legkorábban Orfű környékén, illetve a Misina déli lejtőin jelenik meg.
Utolsó frissítés ( 2013. április 06. )
 
<< Első < Előző 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Következő > Utolsó >>

Eredmények 78 - 84 / 388

Bejelentkezés






Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj

Hírszolgáltatás

 

Keresés

Szavazások

Milyen új szolgáltatást indítsunk portálunkon?
 

Online felhasználók

Jelenleg 21 vendég online

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesíteni tudjuk játékainkról, gasztronómiai rendezvényekrõl valamint különleges ajánlatainkat eljuttathassuk önnek!


HTML formátum?

Partnereink

 
Hódítás
_blank

Cimkék