• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Hordós káposzta
Írta: -ka-pír-   
2014. november 30.
  • 10 kg gyalult káposzta
  • 1 kg vöröshagyma
  • 40-50 dkg durva kősó
  • 1 db birsalma
  • 1 cs szárított kapor
  • 2 dkg egész feketebors
  • 2 dkg köménymag
  • 1 dkg babérlevél
  • 1 cső erőspaprika

A káposzta savanyítás talán az egyik legősibb és legközkedveltebb zöldség tartósító és "idénysaláta" készítő módszer, amit már a paleolitikumban is ismertek egész Európa-szerte. Nem kell hozzá más, csak egy megfelelő méretű fa vagy cseréphordó (esetleg élelmiszeripari műanyag), káposzta, tetemes mennyiségű só és ízlés szerinti fűszerek. Én a recept hozzávalóit 10 kilogramm káposztára vonatkoztatva adtam meg, de ettől a hordó mérete és a fogyasztási kapacitásunk függvényében el lehet térni, értelemszerűen az arányokat kell csak megtartani, sőt, a fűszerezésben is elhagyható az az összetevő amit esetleg nem kedvelünk. Én rendszerint gyalulva veszem a káposztát 10 kilogramos zsákokban a piacon (és általában rögtön kettőt), mivel semmivel nem drágább így, mint ha egészben venném, sőt ezzel a szeletelés, gyalulás hosszadalmas munkafázisát is megspórolom magamnak.

Utolsó frissítés ( 2014. november 30. )
 
Diós-zsályás vaddisznófasírt
Írta: -ka-pír-   
2014. november 19.

 

  • 80 dkg darált vaddisznó lapocka
  • 20 dkg dióbél
  • 2 db zsemle
  • 2 dl tej
  • 2 db tojás
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 10 db zsályalevél
  • só, bors
  • 5 dl olaj

A zsemléket áztassuk be a tejbe, majd nyomkodjuk ki, és a felvert tojásokkal, valamint a lereszelt hagymával és fokhagymával együtt keverjük hozzá a darálthúshoz. A dióbelet és a zsályaleveleket egy éles késsel vágjuk apróra, és szintén adjuk hozzá a húshoz. Az így kapott masszát sóval és borssal bőven fűszerezzük, majd vizezett kézzel kisebb, falatnyi golyókat formázzunk belőle, amiket felhevített olajban aranysárgára sütünk.

Utolsó frissítés ( 2014. november 19. )
 
Szarvaskolbász
Írta: -ka-pír-   
2014. október 23.

 

  • 20 kg szarvaslapocka vagy comb
  • 5 kg sertés lapocka
  • 5 kg sertés zsírszalonna
  • 60 dkg só
  • 45 dkg őrölt csemegepaprika
  • 15 dkg erőspaprika,
  • 5 dkg őrölt feketebors
  • 5 dkg fehérbors
  • 5 dkg őrölt kömény
  • 30 dkg fokhagyma
  • 3 tk nátrium-benzoát
  • 40 m sózott sertésbél

A húsokat és a zsírszalonnát csíkokra vágjuk, majd nagylyukú darálón ledaráljuk. Az így kapott darálthúst összekeverjük a kétféle paprikával, a többi fűszerrel, a zúzott fokhagymával, a sóval, valamint a nátrium-benzoáttal. (Pikánsabbá tehetjük még a masszát 2-3 citrom reszelt héjával, illetve  40-50 dkg szárított paradicsom aprítékának hozzákeverésével.) 24 órán át pihentetjük a bekevert kolbászhúst, majd jó szorosan betöltjük az előzőleg beáztatott és kimosott konyhakész sertésbélbe. Az így elkészített kolbászokat hideg füstön 2-3 napig füstöljük, majd hűvös száraz helyen tároljuk fogyasztásig. Füstölés nélkül sütve vagy főzve, frissen is fogyasztható különböző köretekkel a savanyúkáposztától a polentáig.

 

Utolsó frissítés ( 2014. október 23. )
 
Fűszeres sütőtökös pite
Írta: Kapalló G. Gyula   
2014. október 17.
  • 25 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 4 ek tejföl
  • 1 ek cukor
  • 1 késhegynyi só
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 50 dkg sütőtök
  • 3-4 ek vegyes virágméz
  • 1-1 késhegynyi őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió (ízlés szerint bármelyik elhagyható)
  • 1 db tojássárgája
  • 1 dl tejszín
A sütőt előmelegítjük 180 fokra (4-es fokozat) és betesszük sülni, a nagyobb darabokra vágott sütőtököt. Ezalatt a hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, a szódabikarbónával és a sóval, majd a tejföl hozzáadásával tésztává gyúrjuk. Az így kapott pitetésztát 30 percig pihentetjük a hűtőben, majd kinyújtva kibélelünk vele egy közepes méretű kivajazott piteformát. A tészta alját megszúrkáljuk egy villával, sütőpapírt teszünk rá, arra pedig kb. 2 maréknyi szárazbabot, hogy a tészta ne hólyagosodjon fel az elősütés során. Ha ezzel megvagyunk, az előmelegített sütőben félig megsütjük a tésztát. Az időközben megsült tököt kikaparjuk egy kanállal a héjából, egy tálban hozzákeverjük a mézet, a tejszínt, a tojássárgáját és a fűszereket, majd beletöltjük az elősütött (halvány rózsaszín) pitetésztába, amit további 20-25 perc alatt készre (aranysársára) sütünk. Ha elkészült, mindenképp várjuk meg amíg teljesen kihűl, mert csak így lehet majd szépen szeletelni. Tejszínhabbal, vanília fagylalttal tovább fokozhatjuk az ízorgiát.

Borajánló:

2012-es évjáratú félédes hárslevelűt, 2013-as félédes muskotályt vagy édes szamorodnit ajánlok hozzá fogyasztani bármelyik évjáratból.
Utolsó frissítés ( 2014. október 23. )
 
Erdésznyárs
Írta: -ka-pír-   
2014. szeptember 20.
  • 50 dkg szarvaskolbász
  • 50 dkg barna csiperke
  • 50 dkg pritamin paprika
  • 50 dkg vöröshagyma
  • 1 csokor friss vagy 1 ek szárított kakukkfű
  • só, bors
  • 1 csomag fém vagy bambusznyárs

A kolbászt ujjnyi darabokra vágjuk, a paprikát és a hagymát hasonló forma szeletekre. A gomba tönkjét kitörjük vagy kivágjuk, kalapjának bőrét lehúzzuk. A paprikát, hagymát és gombát jól megsózzuk, megborsozzuk és meghintjük szárított vagy friss kakukkfűvel.
Utolsó frissítés ( 2014. szeptember 20. )
 
Diána carbonara
Írta: -ka-pír-   
2014. szeptember 14.
  • 50 dkg spagetti
  • 20 dkg főtt-füstölt szarvassonka
  • 1 ek olíva olaj
  • 5 dkg vaj
  • 2 szál zöldhagyma vagy egy csokor snidling
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olaszrizling
  • 2 dl tejszín
  • 6 db tojássárgája
  • 1 cs kakukkfű
  • 10 dkg reszelt parmezán
  • só, frissen őrölt bors
A felhevített olaj-vaj keveréken kissé megpirítjuk az apróbb kockákra vágott főtt-füstölt szarvassonkát, majd hozzáadjuk a felaprított zöldhagymát és fedő alatt összepároljuk vele. Ezután gyakori kevergetés mellett hagyjuk az egyészet a zsírjára pirulni. Ha ezzel is megvagyunk, a keletkezett pörzsanyagokat a bor hozzáadásával feloldjuk a serpenyő aljáról, majd belereszeljük a mártásba a fokhagymát és beleöntjük a tejszínt. Az egészet jól összeforraljuk 1-2 perc alatt, majd levesszük a tűzről és frissen őrölt borssal fűszerezzük. A mindeközben al dentére (fogkeményre) főzött spagetti tésztát leszűrjük és összeforgatjuk az elkészített szósszal.
Utolsó frissítés ( 2014. szeptember 14. )
 
Parfé kehely erdei gyümölcsökkel
Írta: -ka-pír-   
2014. augusztus 22.

 

  • 5 dl cukrozott habtejszín
  • 2 cs vaníliáscukor
  • 4-5 ek kókuszlikőr vagy más tejszínes likőr
  • 15-20 dkg vegyes erdeigyümölcs (málna, szeder, áfonya, eper)
  • 1 ek méz
  • 3-4 ek zabpehely

A jól behűtött tejszínt robotgéppel elkezdjük felverni, belekeverjük a vaníliás cukrot és pár perc alatt kemény habot készítünk belőle. Ezután hozzákeverünk még 4-5 evőkanálnyi kókuszlikőrt, majd kisebb kelyhekbe kanalazzuk az ízesített tejszínhabot és a fagyasztó szekrényben egy éjszakán át dermesztjük. Tálalás előtt egy serpenyőben 1 evőkanál mézet karamellizálunk, hozzáadjuk a zabpelyhet és összeforgatjuk, hogy mindenütt bevonja azt a méz, majd hagyjuk kihűlni.

Utolsó frissítés ( 2014. augusztus 22. )
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Eredmények 43 - 49 / 387

Bejelentkezés






Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj

Hírszolgáltatás

 

Keresés

Szavazások

Milyen új szolgáltatást indítsunk portálunkon?
 

Online felhasználók

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesíteni tudjuk játékainkról, gasztronómiai rendezvényekrõl valamint különleges ajánlatainkat eljuttathassuk önnek!


HTML formátum?

Partnereink

 
Hódítás
_blank

Cimkék