Bor És Vad - Home

  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

There are no translations available

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Home
Hordós káposzta PDF Print E-mail
Written by -ka-pír-   
vasárnap, 30 november 2014
There are no translations available

  • 10 kg gyalult káposzta
  • 1 kg vöröshagyma
  • 40-50 dkg durva kősó
  • 1 db birsalma
  • 1 cs szárított kapor
  • 2 dkg egész feketebors
  • 2 dkg köménymag
  • 1 dkg babérlevél
  • 1 cső erőspaprika

A káposzta savanyítás talán az egyik legősibb és legközkedveltebb zöldség tartósító és "idénysaláta" készítő módszer, amit már a paleolitikumban is ismertek egész Európa-szerte. Nem kell hozzá más, csak egy megfelelő méretű fa vagy cseréphordó (esetleg élelmiszeripari műanyag), káposzta, tetemes mennyiségű só és ízlés szerinti fűszerek. Én a recept hozzávalóit 10 kilogramm káposztára vonatkoztatva adtam meg, de ettől a hordó mérete és a fogyasztási kapacitásunk függvényében el lehet térni, értelemszerűen az arányokat kell csak megtartani, sőt, a fűszerezésben is elhagyható az az összetevő amit esetleg nem kedvelünk. Én rendszerint gyalulva veszem a káposztát 10 kilogramos zsákokban a piacon (és általában rögtön kettőt), mivel semmivel nem drágább így, mint ha egészben venném, sőt ezzel a szeletelés, gyalulás hosszadalmas munkafázisát is megspórolom magamnak.

Last Updated ( vasárnap, 30 november 2014 )
 
Diós-zsályás vaddisznófasírt PDF Print E-mail
Written by -ka-pír-   
szerda, 19 november 2014
There are no translations available

 

  • 80 dkg darált vaddisznó lapocka
  • 20 dkg dióbél
  • 2 db zsemle
  • 2 dl tej
  • 2 db tojás
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 10 db zsályalevél
  • só, bors
  • 5 dl olaj

A zsemléket áztassuk be a tejbe, majd nyomkodjuk ki, és a felvert tojásokkal, valamint a lereszelt hagymával és fokhagymával együtt keverjük hozzá a darálthúshoz. A dióbelet és a zsályaleveleket egy éles késsel vágjuk apróra, és szintén adjuk hozzá a húshoz. Az így kapott masszát sóval és borssal bőven fűszerezzük, majd vizezett kézzel kisebb, falatnyi golyókat formázzunk belőle, amiket felhevített olajban aranysárgára sütünk.

Last Updated ( szerda, 19 november 2014 )
 
Szarvaskolbász PDF Print E-mail
Written by -ka-pír-   
csütörtök, 23 október 2014
There are no translations available

 

  • 20 kg szarvaslapocka vagy comb
  • 5 kg sertés lapocka
  • 5 kg sertés zsírszalonna
  • 60 dkg só
  • 45 dkg őrölt csemegepaprika
  • 15 dkg erőspaprika,
  • 5 dkg őrölt feketebors
  • 5 dkg fehérbors
  • 5 dkg őrölt kömény
  • 30 dkg fokhagyma
  • 3 tk nátrium-benzoát
  • 40 m sózott sertésbél

A húsokat és a zsírszalonnát csíkokra vágjuk, majd nagylyukú darálón ledaráljuk. Az így kapott darálthúst összekeverjük a kétféle paprikával, a többi fűszerrel, a zúzott fokhagymával, a sóval, valamint a nátrium-benzoáttal. (Pikánsabbá tehetjük még a masszát 2-3 citrom reszelt héjával, illetve  40-50 dkg szárított paradicsom aprítékának hozzákeverésével.) 24 órán át pihentetjük a bekevert kolbászhúst, majd jó szorosan betöltjük az előzőleg beáztatott és kimosott konyhakész sertésbélbe. Az így elkészített kolbászokat hideg füstön 2-3 napig füstöljük, majd hűvös száraz helyen tároljuk fogyasztásig. Füstölés nélkül sütve vagy főzve, frissen is fogyasztható különböző köretekkel a savanyúkáposztától a polentáig.

 

Last Updated ( csütörtök, 23 október 2014 )
 
Fűszeres sütőtökös pite PDF Print E-mail
Written by Kapalló G. Gyula   
péntek, 17 október 2014
There are no translations available

  • 25 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 4 ek tejföl
  • 1 ek cukor
  • 1 késhegynyi só
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 50 dkg sütőtök
  • 3-4 ek vegyes virágméz
  • 1-1 késhegynyi őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió (ízlés szerint bármelyik elhagyható)
  • 1 db tojássárgája
  • 1 dl tejszín
A sütőt előmelegítjük 180 fokra (4-es fokozat) és betesszük sülni, a nagyobb darabokra vágott sütőtököt. Ezalatt a hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, a szódabikarbónával és a sóval, majd a tejföl hozzáadásával tésztává gyúrjuk. Az így kapott pitetésztát 30 percig pihentetjük a hűtőben, majd kinyújtva kibélelünk vele egy közepes méretű kivajazott piteformát. A tészta alját megszúrkáljuk egy villával, sütőpapírt teszünk rá, arra pedig kb. 2 maréknyi szárazbabot, hogy a tészta ne hólyagosodjon fel az elősütés során. Ha ezzel megvagyunk, az előmelegített sütőben félig megsütjük a tésztát. Az időközben megsült tököt kikaparjuk egy kanállal a héjából, egy tálban hozzákeverjük a mézet, a tejszínt, a tojássárgáját és a fűszereket, majd beletöltjük az elősütött (halvány rózsaszín) pitetésztába, amit további 20-25 perc alatt készre (aranysársára) sütünk. Ha elkészült, mindenképp várjuk meg amíg teljesen kihűl, mert csak így lehet majd szépen szeletelni. Tejszínhabbal, vanília fagylalttal tovább fokozhatjuk az ízorgiát.

Borajánló:

2012-es évjáratú félédes hárslevelűt, 2013-as félédes muskotályt vagy édes szamorodnit ajánlok hozzá fogyasztani bármelyik évjáratból.
Last Updated ( csütörtök, 23 október 2014 )
 
Erdésznyárs PDF Print E-mail
Written by -ka-pír-   
szombat, 20 szeptember 2014
There are no translations available

  • 50 dkg szarvaskolbász
  • 50 dkg barna csiperke
  • 50 dkg pritamin paprika
  • 50 dkg vöröshagyma
  • 1 csokor friss vagy 1 ek szárított kakukkfű
  • só, bors
  • 1 csomag fém vagy bambusznyárs

A kolbászt ujjnyi darabokra vágjuk, a paprikát és a hagymát hasonló forma szeletekre. A gomba tönkjét kitörjük vagy kivágjuk, kalapjának bőrét lehúzzuk. A paprikát, hagymát és gombát jól megsózzuk, megborsozzuk és meghintjük szárított vagy friss kakukkfűvel.
Last Updated ( szombat, 20 szeptember 2014 )
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Results 43 - 51 of 387

Bejelentkezés






Lost Password?
No account yet? Register

Hírszolgáltatás

 

Keresés

Szavazások

Milyen új szolgáltatást indítsunk portálunkon?
 

Online felhasználók

We have 15 guests online

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesíteni tudjuk játékainkról, gasztronómiai rendezvényekrõl valamint különleges ajánlatainkat eljuttathassuk önnek!


Receive HTML?

Partnereink

 
Hódítás
_blank

Cimkék