Írta: -ka-pír-
|
2015. április 05. |

- 6 szelet vaddisznó tarja
- 4 gerezd fokhagyma
- 2-3 szál friss kakukkfű
- 1 dl olaj
- 2 ek mustár
- 4-5 ek liszt
- 5 dkg vaj
- 10 dkg húsos szalonna
- 50 dkg apró csiperke
- 2 dl húsleves
- só, bors
A tarjaszeleteket enyhén megklopfoljuk, majd bepácoljuk 0,5 dl olaj, 1 evőkanálnyi zúzott fokhagyma, 2 evőkanálnyi mustár és 1 evőkanálnyi aprított kakukkfű keverékével. A legalább egy éjszakán át tartó pácolást követően a hússzeleteket megforgatjuk a sóval és őrölt feketeborssal ízesített lisztben, majd hirtelen kisütjük az előzőleg megpirított szalonnapörc visszamaradt zsírjában, amihez adhatunk még kevés olajat. A megsült hússzeleteket a zsiradékból kivéve melegen tartjuk, majd a finom pörzsanyagokkal teli serpenyőbe helyezzük a megtisztított és felnegyedelt csiperkéket. |
Utolsó frissítés ( 2015. október 24. )
|
Írta: Kapallo G. Gyula
|
2015. április 04. |
 - 25 dkg szárított fehérbab
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 30 dkg kucsmagomba
- 1 szál újhagyma
- 1 dl főzőtejszín
- 1 dl száraz fehérbor
- 5 dkg vaj
- só, bors, fehérbors
A fehérbabot beáztatjuk egy éjszakára, majd másnap leszűrjük, és bő vízben, egy evőkanál sóval, a felaprított vöröshagymával, fokhagymával, a kucsmagombák szárrészével, valamint a babérlevéllel együtt puhára főzzük. Ha ezzel megvagyunk, kivesszük a levesből a babérleveleket, hozzáadjuk a fehérbort, majd egy kézi mixerrel teljesen homogén állagúra pépesítjük. |
Utolsó frissítés ( 2015. április 04. )
|
Írta: C-Icuka
|
2015. február 15. |
 A piskótatekercshez:
- 4 tojás
- 4 ek. liszt
- 4 ek. cukor
- 20 dkg málna vagy eperlekvár
A krémhez:
- 3 tojás
- 5 ek. liszt
- 8 dl tej
- 1 rúd vanília
- 6 ek. cukor
- 5 lap zselatin
- 50 dkg krémes túró
- 5 dkg margarin
A klasszikus módon 4 tojásos piskóta tésztát készítünk, majd egy téglalap formájú tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük azt. Miután megsült, egy benedvesített konyharuhát borítunk a tésztára és óvatosan feltekerjük, hogy ha kihül, megtartsa a formáját. Amikor ilyen módon teljesen kihűlt, óvatosan kitekerjük és megkenjük a piskótalapot a málnalekvárral, majd újra szorosan feltekerjük és pihentetjük, amíg a krém elkészül. |
Utolsó frissítés ( 2015. február 15. )
|
Írta: Domokos Szilárd
|
2015. február 12. |
 - fehérkenyér szeletek megpirítva
- fokhagyma
- hajszálvékonyra szeletelt vaddisznó sonka, vagy más füstölt sonka
- félkemény sajt reszelve
- szarvasgomba pesto, vagy szarvasgomba olaj
- só, őrölt bors
A kenyereket enyhén megpirítjuk, majd ízlés szerint bedörzsöljük fokhagymával. Ezután megkenjük egy kis szarvasgomba pestoval, vagy meglocsoljuk szarvasgombás olajjal, majd jöhet rá egy-egy szelet sonka és végül a tetejére a sajt. Az elkészült kenyereket 3-5 percre közepes grill alá tesszük, így a megolvadt sajt lezárja a sonka és a szarvasgomba ízét és illatát. A pirítósokat melegen, sóval, borssal fűszerezve tálaljuk. |
Utolsó frissítés ( 2015. február 12. )
|
Írta: Kapalló G. Gyula
|
2015. február 08. |
 - 1 db kisebb zellergumó
- 1 db jégsaláta
- 1 db sárgarépa
- 1 db alma
- 4 db hónaposretek
- 1 csokor metélőhagyma
- 1 db füstöltpisztráng
- 1 marék pirított dió, durvára darabolva
- 1 marék mazsola
- 5 ek majonéz
- 2 dl joghurt
- só, bors
A majonézt jól kikeverjük a joghurttal, amit sóval és borssal ízesítünk. Az almát és a zöldségeket megtisztítjuk, majd vékony csíkokra szeleteljük, vagy legyaluljuk tetszőleges formájúra. A füstölt pisztráng bőrét és szálkáit eltávolítjuk, majd a jégsalátához hasonlóan kézzel tépkedjük kisebb darabokra. A mazsolát jól megmossuk, a diót pedig száraz serpenyőben 1-2 perc alatt megpirítjuk, majd egy késsel nagyobb darabokra felaprítjuk. |
Utolsó frissítés ( 2015. február 08. )
|
Írta: -ka-pír-
|
2015. január 31. |
- 1-1 kis maréknyi szárított róka- és vargánya gomba
- 5 dkg kolozsvári szalonna
- 1 diónyi vaj
- 4 tojás
- 1 ek liszt
- 0,5 dl tej
- 10 dkg trappista sajt
- só, bors
A télire szárítással eltett erdei gombáinkból, - jelen esetben a vargányából és rókagombából - fenséges reggelit varázsolhatunk, ha előző este 1-1 maréknyit langyos vízbe beáztatunk ezekből. Másnap reggel csak annyi a dolgunk, hogy egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, abban megpirítjuk a húsos szalonnából vágott szeleteket, majd ezen az alapon kissé megpirítjuk a leszűrt, lecsöpögtetett gombákat. Amíg a gombák pirulnak a serpenyőben, egy habverővel keverjük simára a lisztet a tejjel, sózzuk, borsozzuk, majd üssük bele a tojásokat és kissé habosítsuk fel a keveréket. |
Utolsó frissítés ( 2015. január 31. )
|
Írta: -ka-pír-
|
2015. január 12. |

- 50 dkg darált szarvaslapocka
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 ek libazsír
- 1 diónyi vaj
- 1 dl száraz fehérbor
- 1-1 tk kakukkfű és rozmaring
- 1 ek gombapor
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors
- 50 dkg tagliatelle vagy hosszúmetélt
- 5 dkg parmezán
Vöröshagymát apróra vágjuk és elkezdjük pirítani a felhevített libazsíron. Amikor a hagyma már csaknem aranysárga, adjuk hozzá a reszelt fokhagymát és 1-2 keverést követően forgassuk bele a finomra darált szarvashúst is. Ezután gyakori keverés mellet pirítsuk a húst előbb fehéredésig, majd lefedve, mérsékelt tüzön egészen addig, amíg az a zsírjára pirul. Ekkor sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá a jól megtört kakukkfüvet, rozmaringot és végül a bort is. |
Utolsó frissítés ( 2015. január 12. )
|
|