• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Málnafagylalt
Írta: -ka-pír-   
2015. július 05.


4 tojás sárgája
50 dkg málna
3 dl habtejszín
2 dl tej
15 dkg cukor


A málnát megmossuk, lecsepegtetjük, majd a cukor felével együtt robotgépbe öntjük és pépesítjük. A tojások sárgáját habosra keverjük a maradék cukorral, majd hozzáadjuk a tejet és gőz felett, folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg besűrűsödik. Mikor ezzel elkészültünk, a krémet vízfürdőben kihűtjük. A tejszínt keményre felverjük, majd összedolgozzuk a kihűlt tojáskrémmel, illetve a málnapéppel. Az így elkészített fagylaltalapot ezután kb. 3 órára a fagyasztószekrénybe tesszük, és 20-30 percenként egy kézi habverővel átforgatjuk, hogy a képződő jégkristályokat összezúzzuk, így a fagyi nem  áll össze teljesen egy tömbbé. Ha van fagylaltgépünk, ezt a folyamatot bátran bízzuk arra.
Utolsó frissítés ( 2015. július 05. )
 
Szarvasburger
Írta: Kapalló G. Gyula   
2015. június 05.
  • 1 kg szarvaslapocka
  • 30 dkg füstölt szalonna
  • 1 tk fokhagymapor
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 ek Wochestershire szósz
  • 1 ek sötét szójaszósz
  • 1 kk őrölt fehérbors
  • 1 kk őrölt feketebors
  • 1 kk őrölt erőspaprika (elhagyható)
A szavashúst lehártyázzuk, majd finomra daráljuk a jó minőségű szalonnával és a kis fej vöröshagymával együtt. Ha ezzel megvagyunk, a darálthúsos masszát elkeverjük a fűszerekkel és a szószokkal, majd lefedve, legalább egy éjszakán át hagyjuk érlelődni a hűtőszekrényben. Sütés előtt egy folpackra helyezzük a húst és hengert formázva belőle szorosan feltekerjük, majd egy fél órára a fagyasztóba helyezzük, hogy jól összeálljon és könnyen szeletelhető legyen. Ezután 2-3 cm vastag szeleteket vágunk a 10-12 cm széles hengerből, majd a fóliát eltávolítva, grillrácson vagy serpenyőben, oldalanként 3-4 percig sütjük az így kapott húspogácsákat.
Utolsó frissítés ( 2015. június 05. )
 
Sonkás-gombás quiche
Írta: -ka-pír-   
2015. május 23.


A tésztához:

  • 25 dkg finomliszt
  • 7 dkg vaj
  • 5,5 dkg sült zsír
  • 2 tojás
A töltelékhez:
  • 25 dkg húsos szalonna
  • 2 nagyobb vöröshagyma
  • 25 dkg erdei csiperke
  • 1 dl tejszín
  • 1 dl tejföl
  • bő marék reszelt kemény sajt
  • 1 kk fehérbors
  • 1 kk szerecsendió
  • 1 kk őrölt rozmaring
  • 2 tojás
  • 1/2 csokor petrezselyem

A lisztet a hideg vajjal és a zsírral elmorzsoljuk, majd hozzáadunk két tojást és addig gyúrjuk, amíg a linzertésztáéhoz hasonló állagot nem kapunk. Ezután folpackba csomagoljuk és minimum fél óráig pihentetjük a hűtőszekrényben.

A töltelékhez a húsos szalonnát kockára vágjuk, forró serpenyőben kiolvasztjuk, majd összepirítjuk előbb a vékony szeletekre vágott hagymával, aztán pedig a durvára felaprított csiperkével. A tűzről levéve kevés sóval, fehérborssal, reszelt szerecsendióval, őrölt rozmaringgal és aprított petrezselyemmel fűszerezzük a szalonnás-hagymás gombát, majd hozzáadjuk a tejföllel és tejszínnel simára kevert tojásokat.

Utolsó frissítés ( 2015. május 23. )
 
Húsgombócleves szarvasborjúból
Írta: -ka-pír-   
2015. május 14.

  •  50 dkg darált szarvasborjú lapocka
  • 2 ek zsír
  • 2 l csontleves
  • 1 cs vegyes leveszöldség
  • 3 szál szárzeller
  • 1 cs snidling
  • 1/2 cs petrezselyemzöld
  • 2 db érett paradicsom
  • 2 db sonkahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 5 ek liszt
  • 1 tk őrölt pirospaprika
  • 1 kk örölt feketebors
  • 1 kk őrölt fehérbors
  • 1 kk morzsolt majoranna
  • 2 ek paradicsomsűrítmény
  • 1 marék olasz makaróni vagy szarvacska tészta
  • 5 dkg parmezán

A két darab sonkahagymát előbb hosszában kettévágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A megtisztított, karikára vágott leveszöldségeket és a hagymát egy evőkanál olvasztott zsíron (vagy olaj-vaj keveréken) megpirítjuk, majd hozzá adjuk a kockára vágott paradicsomokat és a paradicsom sűrítményt, illetve az ujjnyi darabokra vágott halványító zellert. Fedő alatt félpuhára pároljuk az egészet, majd felöntjük a szarvasborjú csontjából előzőleg megfőzött csontlevessel, vagy más rendelkezésre álló húslével. Amíg a leves felforr, összeállítjuk a húsgombóc alapjául szolgáló húspépet a finomra darált szarvasborjú lapockából, 1 evőkanál zsírból, 1 tojásból, 2 ek lisztből, 1 csokor finomra aprított snidlingből, 1/2 csokor finomra aprított petrezselyemből és 3 gerezd zúzott fokhagymából, amit sóval, borssal, paprikával, rozmaringgal és majorannával fűszerezünk.

Utolsó frissítés ( 2015. május 14. )
 
Mézes-epres sabayon
Írta: Kapallo G. Gyula   
2015. május 01.
  • 4 db tojássárgája
  • 4 ek repceméz
  • 4 ek  édes pezsgő
  • 40 dkg eper

A sabayon tulajdonképpen egy könnyű, tojássárgájából alkohol hozzáadásával készült hab, melyet általában friss gyümölccsel - jelen esetben eperrel - vagy különböző piskótákkal, kekszekkel szolgálhatunk fel desszertként. Elkészítése gőz felett történik, fontos azonban, hogy a használt keverőtál alatti víznek nem szabad forrnia, csak gyöngyöznie, hogy a tojássárgája ne csapódjon ki azonnal.  Általában borral, vagy pezsgővel készítjük, de ízlés szerint használhatunk hozzá konyakot vagy más egyéb gyümölcspárlatot, esetleg vermutot is.

Utolsó frissítés ( 2015. május 08. )
 
Szalonnás-medvehagymás kenyérpuding
Írta: Kapallo G. Gyula   
2015. április 26.

  • 10 db tojás
  • 1 dl főzőtejszín
  • 4 szelet fehér toast kenyér
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 tk friss kakukkfű aprítva
  • 1 tk friss zsályalevél aprítva
  • 1 csokor medvehagyma aprítva
  • 1 tk só
  • 1 tk őrölt fekete bors
  • 1 tk chili pehely
  • 1 tk sütőpor
  • 10 dkg reszelt trappista
  • 10 dkg kolozsvári szalonna     
  • 5 dkg vaj

A szalonnát vágjuk fel vékonyabb szeletekre és ezeket egy serpenyőben pirítsuk aranybarnára, majd vegyük ki a zsírból és papírtörlőre helyezve hagyjuk kihűlni. A tojásokat üssük fel egy keverőtálba és keverjük habosra egy kézi habverővel. Ezután aprítsuk fel a szalonnát, a medvehagymát és a zöldfűszereket, a kenyeret csípkedjük kockacukornyi darabokra, majd a többi hozzávalóval együtt forgassuk bele a felvert tojásba.

Utolsó frissítés ( 2015. április 26. )
 
Erdei csiperke mártás
Írta: -ka-pír-   
2015. április 19.

  • 1 ek olaj
  • 1 ek vaj
  • 25 dkg barna csiperke
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 dl félédes tokaji hárslevelű
  • 1 ek finom liszt
  • só, fehérbors


A felhevített olaj-vaj keverékben megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzá adjuk a gombafejek kitört és szintén finomra felvágott tönkjét. Sózzuk, őrölt fehérborssal ízesítjük és fedő alatt fonnyadásig pároljuk az egészet. Ezután kerül hozzá a fehérbor, amivel további 8-10 percig forraljuk a hagymát és a gombát fedő alatt, majd besűrítjük az egészet a főzőtejszínnel és egy csapott evőkanálnyi finomliszttel.

Utolsó frissítés ( 2015. április 19. )
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Eredmények 29 - 35 / 392

Bejelentkezés






Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj

Hírszolgáltatás

 

Keresés

Szavazások

Milyen új szolgáltatást indítsunk portálunkon?
 

Online felhasználók

Jelenleg 4 vendég online

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesíteni tudjuk játékainkról, gasztronómiai rendezvényekrõl valamint különleges ajánlatainkat eljuttathassuk önnek!


HTML formátum?

Partnereink

 
Hódítás
_blank

Cimkék