• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Vincze Béla Borászat
Írta: Kapalló G. Gyula   
2011. május 28.

A Vincze Borászat az Egri Borvidéken található, szőlőültetvényeik is itt, több település –  Eger, Egerbakta, Egerszólát,  Szomolya, Andornaktálya – határában fekszenek. A tulajdonos főborász többéves nagyüzemi borászkodás és tapasztalatszerzés után, 1994-ben alapította meg saját családi pincészetét, melynek már első borai is világszintű elismerésekkel debütáltak. Az ebből az évjáratból származó Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon borait az 1997-es bordeaux-i, "Challenge International du Vin" megmérettetésen a nemzetközi zsűri arany- és bronzérmekkel jutalmazta. Néhány évvel később a birtok 2000-es Cabernet Franc-ja a szép sikert megismételte (Challenge International du Vin, 2002, aranyérem), és az Országos Borversenyen Champion díjban részesült. Az említett elismerések mellett számos hazai és nemzetközi díj igazolja a borász törekvését, hogy válogatott alapanyagból, kimagasló minőséget alkosson.

 

 

A pincészet 2005 tavaszán kezdett el foglalkozni a biológiai növényvédelemmel az akkor 1 éves szőlőben, amit 2004 tavaszán telepítettek a Mész-hegyen, amely a birtok, egy szubmediterrán klímával rendelkező területe. Ide a Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir és Syrah fajtákat telepítették. 2007. év végére teljes mértékű lett a vegyszermentesítés, és 2008-ban biodinamikus termelési módra váltott Vincze Béla. 2008-ban ezért az Egri borvidéken az elsők között lett a termésből – a Biokontroll Hungária minősítő intézet által ellenőrzött – certifikáttal ellátott biobor.

 

 

Utolsó frissítés ( 2011. május 31. )
 
Muflonhúsos pásztorpite
Írta: -ka-pír-   
2011. március 06.
  •  50 dkg muflon comb
  • 2-3 ek mangalica-, vagy libazsír
  • 4-5 szál répa
  • 1 cs szárzeller
  • 25 dkg mogyoróhagyma
  • 1 kis doboz hámozott paradicsom
  • 1 l húsleves
  • 2 dl vörösbor
  • 1-1 tk őrölt rozmaring, kakukkfű, szerecsendió
  • 1-2 db babérlevél
  • 1 ek worchester szósz
  • só, bors
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kg burgonya
  • 2 tojás
  • 10 dkg füstölt sajt

A megmosott, megtisztított húst kisebb kockákra vágjuk fel és a jól felhevített mangalica-, vagy libazsíron szépen lepirítjuk. Ekkor sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával ízesítjük, adunk hozzá 1-2 babérlevelet, majd felöntjük a húslevessel és fedő alatt, egy-másfél óra alatt közel puhára főzzük. Ekkor adjuk hozzá a paradicsomot, a vörösbort, mogyoróhagymát és  a felaprított zöldségeket. Tovább fűszerezzük borssal, kakukfűvel, rozmaringgal és szerecsendióval, de ha van, bolondíthatjuk még 1-1 evőkanálnyi erdei gombákból készített gombaporral, vagy medvehagymával is. Fedő alatt további 10-15 percig pároljuk az összetevőket, ha szükséges, kevés vizet öntünk alá.
Utolsó frissítés ( 2013. január 13. )
 
Vadkacsamáj pástétom
Írta: -ka-pír-   
2011. március 05.
  •  25 dkg vadkacsa máj
  • 2 ek libazsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, feketebors
  • 1 ek konyak
  • 1-2 ek tejföl
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 1 késhegynyi örölt szegfűbors
  • 2 db bebérlevél

A felforrósított libazsíron pároljuk meg az apróra vágott hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymagerezdeket zúzva, és a babérleveleket egészben. Finoman pirítsuk le, ezután pedig keverjük hozzá a megtisztított és felaprózott kacsamájat. Lassú tüzön, fedő alatt 8-10 perc alatt pároljuk készre a májat, majd 1-1 kávéskanálnyi sóval, borssal, 1-1 késhegynyi őrölt szerecsendióval és szegfűborssal, valamint egy evőkanálnyi finom konyakkal, vagy érlelt borpárlattal ízesítsük.
Utolsó frissítés ( 2012. november 22. )
 
Szőlős piskóta
Írta: C-Icuka   
2010. szeptember 29.
  •  egy közepes fürt csemege szőlő

 a tésztához:

  • 6 tojás
  • 6 ek. kristálycukor
  • 6 ek. liszt
  • ½ cs. sütőpor

 A szőlőt leszemezzük és megmossuk, a szőlőszemeket félbe vágjuk, majd félretesszük. A tésztához először kettéválasztjuk a tojásokat, majd a fehérjét külön tálban, konyhai robotgéppel habbá verjük. Ezután apránként adagolva hozzá a cukrot, tovább keverjük, amíg kemény hab lesz belőle. Majd hozzáadjuk a tojás sárgákat és végül fakanállal, kis adagokban beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.

A habos masszánkat sütőpapírral kibélelt kör alakú tortaformába öntjük, a tetejét lesimítjuk, majd egyenletesen elosztva rászórjuk a félbe vágott szőlőszemeket és kicsit a tésztába nyomkodjuk.

Előmelegített gázsütőben 4-es fokozaton kb. 20-25 percig, tűpróbáig sütjük (az első 10 percben fakanál nyelével kitámasztott sütőajtó mellett).

Kihűlés után tortaszeleteket vágunk és porcukorral megszórva kínálhatjuk.

Borajánló:

Lenkeyék 2004-es évjáratú November cuvée-jét ajánlom hozzá, melyben természetesen novemberi szüretelésű aszúsodó fürtök értek egy különleges édes borrá. Szamorodni, és mégsem. Majd meglátják...

Utolsó frissítés ( 2010. október 13. )
 
Vajon párolt pisztráng szalonnás lencseágyon
Írta: -ka-pír-   
2010. október 05.
  •  2 db pisztráng
  • 5 dkg sózott vaj
  • 1 dl fehér bor
  • 25 dkg lencse
  • 10 dkg bacon vagy angol teaszalonna
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1 ek mustár 
  • só, bors
A megtisztított pisztrángokat a felolvasztott és felhevített vajra helyezzük, ahol mindkét oldalukat 3-3 perc alatt megkapatjuk, majd a serpenyőbe öntve a bort, fedő alatt, további 3 percig pároljuk őket. Ha ezzel megvagyunk, a gerincvonal mentén kettéválasztjuk a halakat és ügyesen eltávolítjuk belőlük a gerincoszlopot, valamint az ahhoz kapcsolódó bordaszálkákat, majd az így kapott filéket viszzahelyezzük a még forró vajba, amiről közben elpároltuk a maradék bort.
Utolsó frissítés ( 2010. október 05. )
 
Mandulás fügetorta
Írta: C-Icuka   
2010. szeptember 26.
  •  6 nagyobb vagy 12 kisebb friss füge
  • 5 dkg szeletelt mandula
  • 3-4 ek alma-, vagy baracklekvár
  • 2-3 ek méz
a tésztához:
  • 45 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 1 egész tojás
  • 2 kk sütőpor
  • 8 ek tej

A lisztet a cukrot és a sütőport jól összekeverjük egy tálban, majd hozzáadjuk a tejet, a tojást és hozzámorzsoljuk a majdnem teljesen hideg vajat. Ebből az elegyből gyorsan homogén tésztát gyúrunk, amit aztán legalább fél órán keresztül pihentetünk a hűtőszekrényben. Ha ezzel megvagyunk, megdermedt tésztából körlapot nyújtunk egy lisztezett deszkán. Az így kapott tésztalapot megkenjük almalekvárral (ha nincs, akkor jó a barack is, bár az kissé túl intenzív) és bőven megszórjuk a szeletelt mandulával.

Utolsó frissítés ( 2010. szeptember 29. )
 
Töltött gomba Runcájsz módra
Írta: Kende   
2010. szeptember 26.
  •  10 db tölteni való csiperke
  • 40 dkg darált szarvaslapocka
  • 3-4 ek libazsír
  • 1-2 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek mustár vagy 1 tk mustárpor
  • 2 szál friss kakukkfű
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 25 dkg juhtúró
  • só, bors

A tölteni való gombákat folyó víz alatt jól megmossuk, majd a tönkjeiket eltávolítjuk. Az apróra vágott vöröshagymát a felforrósított libazsíron megpirítjuk, majd hozzá adjuk a zúzott fokhagymát és a jól felaprózott gombatönköket. Ha a gombavagdalék kieresztette a levét, tegyük hozzá a finomra ledarált szarvashúst, és gyakori kevergetés mellett pirítsuk zsírjára. Közben fűszerezzük sóval, borssal, mustárral és aprított kakukkfűvel.
Utolsó frissítés ( 2010. szeptember 27. )
 
<< Első < Előző 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Következő > Utolsó >>

Eredmények 134 - 140 / 395

Bejelentkezés






Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj

Hírszolgáltatás

 

Keresés

Szavazások

Milyen új szolgáltatást indítsunk portálunkon?
 

Online felhasználók

Jelenleg 7 vendég online

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesíteni tudjuk játékainkról, gasztronómiai rendezvényekrõl valamint különleges ajánlatainkat eljuttathassuk önnek!


HTML formátum?

Partnereink

 
Hódítás
_blank

Cimkék