• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Vincze Béla Borászat
Írta: Kapalló G. Gyula   
2011. május 28.

A Vincze Borászat az Egri Borvidéken található, szőlőültetvényeik is itt, több település –  Eger, Egerbakta, Egerszólát,  Szomolya, Andornaktálya – határában fekszenek. A tulajdonos főborász többéves nagyüzemi borászkodás és tapasztalatszerzés után, 1994-ben alapította meg saját családi pincészetét, melynek már első borai is világszintű elismerésekkel debütáltak. Az ebből az évjáratból származó Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon borait az 1997-es bordeaux-i, "Challenge International du Vin" megmérettetésen a nemzetközi zsűri arany- és bronzérmekkel jutalmazta. Néhány évvel később a birtok 2000-es Cabernet Franc-ja a szép sikert megismételte (Challenge International du Vin, 2002, aranyérem), és az Országos Borversenyen Champion díjban részesült. Az említett elismerések mellett számos hazai és nemzetközi díj igazolja a borász törekvését, hogy válogatott alapanyagból, kimagasló minőséget alkosson.

 

 

A pincészet 2005 tavaszán kezdett el foglalkozni a biológiai növényvédelemmel az akkor 1 éves szőlőben, amit 2004 tavaszán telepítettek a Mész-hegyen, amely a birtok, egy szubmediterrán klímával rendelkező területe. Ide a Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir és Syrah fajtákat telepítették. 2007. év végére teljes mértékű lett a vegyszermentesítés, és 2008-ban biodinamikus termelési módra váltott Vincze Béla. 2008-ban ezért az Egri borvidéken az elsők között lett a termésből – a Biokontroll Hungária minősítő intézet által ellenőrzött – certifikáttal ellátott biobor.

 

 

Utolsó frissítés ( 2011. május 31. )
 
Muflonhúsos pásztorpite
Írta: -ka-pír-   
2011. március 06.
  •  50 dkg muflon comb
  • 2-3 ek mangalica-, vagy libazsír
  • 4-5 szál répa
  • 1 cs szárzeller
  • 25 dkg mogyoróhagyma
  • 1 kis doboz hámozott paradicsom
  • 1 l húsleves
  • 2 dl vörösbor
  • 1-1 tk őrölt rozmaring, kakukkfű, szerecsendió
  • 1-2 db babérlevél
  • 1 ek worchester szósz
  • só, bors
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kg burgonya
  • 2 tojás
  • 10 dkg füstölt sajt

A megmosott, megtisztított húst kisebb kockákra vágjuk fel és a jól felhevített mangalica-, vagy libazsíron szépen lepirítjuk. Ekkor sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával ízesítjük, adunk hozzá 1-2 babérlevelet, majd felöntjük a húslevessel és fedő alatt, egy-másfél óra alatt közel puhára főzzük. Ekkor adjuk hozzá a paradicsomot, a vörösbort, mogyoróhagymát és  a felaprított zöldségeket. Tovább fűszerezzük borssal, kakukfűvel, rozmaringgal és szerecsendióval, de ha van, bolondíthatjuk még 1-1 evőkanálnyi erdei gombákból készített gombaporral, vagy medvehagymával is. Fedő alatt további 10-15 percig pároljuk az összetevőket, ha szükséges, kevés vizet öntünk alá.
Utolsó frissítés ( 2013. január 13. )
 
Vadkacsamáj pástétom
Írta: -ka-pír-   
2011. március 05.
  •  25 dkg vadkacsa máj
  • 2 ek libazsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, feketebors
  • 1 ek konyak
  • 1-2 ek tejföl
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 1 késhegynyi örölt szegfűbors
  • 2 db bebérlevél

A felforrósított libazsíron pároljuk meg az apróra vágott hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymagerezdeket zúzva, és a babérleveleket egészben. Finoman pirítsuk le, ezután pedig keverjük hozzá a megtisztított és felaprózott kacsamájat. Lassú tüzön, fedő alatt 8-10 perc alatt pároljuk készre a májat, majd 1-1 kávéskanálnyi sóval, borssal, 1-1 késhegynyi őrölt szerecsendióval és szegfűborssal, valamint egy evőkanálnyi finom konyakkal, vagy érlelt borpárlattal ízesítsük.
Utolsó frissítés ( 2012. november 22. )
 
Szőlős piskóta
Írta: C-Icuka   
2010. szeptember 29.
  •  egy közepes fürt csemege szőlő

 a tésztához:

  • 6 tojás
  • 6 ek. kristálycukor
  • 6 ek. liszt
  • ½ cs. sütőpor

 A szőlőt leszemezzük és megmossuk, a szőlőszemeket félbe vágjuk, majd félretesszük. A tésztához először kettéválasztjuk a tojásokat, majd a fehérjét külön tálban, konyhai robotgéppel habbá verjük. Ezután apránként adagolva hozzá a cukrot, tovább keverjük, amíg kemény hab lesz belőle. Majd hozzáadjuk a tojás sárgákat és végül fakanállal, kis adagokban beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.

A habos masszánkat sütőpapírral kibélelt kör alakú tortaformába öntjük, a tetejét lesimítjuk, majd egyenletesen elosztva rászórjuk a félbe vágott szőlőszemeket és kicsit a tésztába nyomkodjuk.

Előmelegített gázsütőben 4-es fokozaton kb. 20-25 percig, tűpróbáig sütjük (az első 10 percben fakanál nyelével kitámasztott sütőajtó mellett).

Kihűlés után tortaszeleteket vágunk és porcukorral megszórva kínálhatjuk.

Borajánló:

Lenkeyék 2004-es évjáratú November cuvée-jét ajánlom hozzá, melyben természetesen novemberi szüretelésű aszúsodó fürtök értek egy különleges édes borrá. Szamorodni, és mégsem. Majd meglátják...

Utolsó frissítés ( 2010. október 13. )
 
Vajon párolt pisztráng szalonnás lencseágyon
Írta: -ka-pír-   
2010. október 05.
  •  2 db pisztráng
  • 5 dkg sózott vaj
  • 1 dl fehér bor
  • 25 dkg lencse
  • 10 dkg bacon vagy angol teaszalonna
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1 ek mustár 
  • só, bors
A megtisztított pisztrángokat a felolvasztott és felhevített vajra helyezzük, ahol mindkét oldalukat 3-3 perc alatt megkapatjuk, majd a serpenyőbe öntve a bort, fedő alatt, további 3 percig pároljuk őket. Ha ezzel megvagyunk, a gerincvonal mentén kettéválasztjuk a halakat és ügyesen eltávolítjuk belőlük a gerincoszlopot, valamint az ahhoz kapcsolódó bordaszálkákat, majd az így kapott filéket viszzahelyezzük a még forró vajba, amiről közben elpároltuk a maradék bort.
Utolsó frissítés ( 2010. október 05. )
 
Mandulás fügetorta
Írta: C-Icuka   
2010. szeptember 26.
  •  6 nagyobb vagy 12 kisebb friss füge
  • 5 dkg szeletelt mandula
  • 3-4 ek alma-, vagy baracklekvár
  • 2-3 ek méz
a tésztához:
  • 45 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 1 egész tojás
  • 2 kk sütőpor
  • 8 ek tej

A lisztet a cukrot és a sütőport jól összekeverjük egy tálban, majd hozzáadjuk a tejet, a tojást és hozzámorzsoljuk a majdnem teljesen hideg vajat. Ebből az elegyből gyorsan homogén tésztát gyúrunk, amit aztán legalább fél órán keresztül pihentetünk a hűtőszekrényben. Ha ezzel megvagyunk, megdermedt tésztából körlapot nyújtunk egy lisztezett deszkán. Az így kapott tésztalapot megkenjük almalekvárral (ha nincs, akkor jó a barack is, bár az kissé túl intenzív) és bőven megszórjuk a szeletelt mandulával.

Utolsó frissítés ( 2010. szeptember 29. )
 
Töltött gomba Runcájsz módra
Írta: Kende   
2010. szeptember 26.
  •  10 db tölteni való csiperke
  • 40 dkg darált szarvaslapocka
  • 3-4 ek libazsír
  • 1-2 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek mustár vagy 1 tk mustárpor
  • 2 szál friss kakukkfű
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 25 dkg juhtúró
  • só, bors

A tölteni való gombákat folyó víz alatt jól megmossuk, majd a tönkjeiket eltávolítjuk. Az apróra vágott vöröshagymát a felforrósított libazsíron megpirítjuk, majd hozzá adjuk a zúzott fokhagymát és a jól felaprózott gombatönköket. Ha a gombavagdalék kieresztette a levét, tegyük hozzá a finomra ledarált szarvashúst, és gyakori kevergetés mellett pirítsuk zsírjára. Közben fűszerezzük sóval, borssal, mustárral és aprított kakukkfűvel.
Utolsó frissítés ( 2010. szeptember 27. )
 
<< Első < Előző 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Következő > Utolsó >>

Eredmények 127 - 133 / 388

Bejelentkezés






Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj

Hírszolgáltatás

 

Keresés

Szavazások

Milyen új szolgáltatást indítsunk portálunkon?
 

Online felhasználók

Jelenleg 21 vendég online

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesíteni tudjuk játékainkról, gasztronómiai rendezvényekrõl valamint különleges ajánlatainkat eljuttathassuk önnek!


HTML formátum?

Partnereink

 
Hódítás
_blank

Cimkék