• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek arrow Mákos nudli
Mákos nudli PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Marcsok Marianna   
2008. január 09.
  • Mákos nudli (kép: origo.hu)1 kg héjában fõtt burgonya
  • 40 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 25 dkg darált mák
  • 10 dkg porcukor
  • citromhéj
A még forró burgonyákat meghámozzuk, áttörjük, majd lisztezett deszkán összegyúrjuk egy késhegynyi sóval, a tojással és annyi liszttel amennyitõl még nem lesz kemény, de már könnyen elválik a kezünktõl. (A 40 dkg-nak bõven elégnek kell lennie.) Ezután kicsit pihentessük, majd vágjunk belõle öklömnyi darabokat, amibõl újnyi vastag csíkokat tudunk sodorni a deszkán. 

Az így kapott "gilisztákat" vágjuk fel 4-6 cm-es darabokra és lobogó, sós vízben fõzzük addig, amíg feljönnek a víz felszínére. Ekkor lyukaskanállal szedjük ki, öblítsük le hidegvízzel, majd ha kifõtt az egész, locsoljuk meg a felolvasztott vajjal. Végül szórjuk meg az egészet reszelt citromhéjjal ízesített darált mákkal és porcukorral. Kitûnõ ünnepi fogás a karácsonyi asztalra,  de mifelénk hétköznap  is gyakran fogyasztják.

 A receptet Marcsok Marianna kassai olvasónk osztotta meg velünk!

  Borajánló:

A mákos ételek mindig nagy dilemmát okoznak a sommelier-nek, mivel a belõle készült ételeket egyszerre jellemzi az édes és keserû íz, valamint a sötét és világos szín. Éppen ezért legjobbnak látom, ha mindkét princípiumnak behódolok és ajánlok hozzá vöröset is, fehéret is. Talán meglepõ, de ha vöröset nyitnék, akkor a Don Simon Pinot Noir 2003-as Medium-ra esne a választásom. Egyáltalán nem egyszerû borról van szó, de fûszeressége kitûnõ összhangot ad a mák kesernyés felhangjaival s így lenyûgözõ ízek kerekedhetnek a szánkban. Ha pedig fehérrõl és édesrõl beszélünk, Szeremley Huba Badacsonyi Zeusza jut az eszembe, abból is a 2005-ös. Lendületes, mediterrán, behízelgõ és pont passzol a citromhéj illatához. Vagy legyen egy megfelelõen citrusos tokaji, mondjuk a Disznókõ 2003-as Szamorodnia, az az édes kis cukorfalat...

- ka-pír -

Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2008. január 09. )
 
< Előző   Következő >