1kg sertés comb vagy lapocka- 1/2kg kukoricadara (durvára õrölt)
- 20dkg húsos füstölt szalonna
- 4fej vöröshagyma
- 2db édespaparika
- 1db csípõs zöldpaprika
- 1csomó zellerzöld
- 6 ek. mangalicazsír
- másfél liter paradicsomlé
- 1evõkanál csemegepaprika
- 1evõkanál só ízlés szerint bors
- 2db közepes méretû, lapos, vékony levelû édeskáposzta
A káposztának kivágjuk a torzsáját, majd forrásban lévõ vízben kiabároljuk (elõfõzzük), a kész külsõ leveleket pedig folyamatosan hidegvízbe szedjük, végül lecsepegtetjük. A húst és a szalonnát ledaráljuk, hozzáadjuk az apróra vágott csípõspaprikát és zellerzöldet, majd az egészet összedolgozzuk a többi fûszerrel és a megmosott rizzsel.
A káposztaleveleket ketté vagy négyfelé vágjuk, attól függõen, hogy mekkora káposztákat akarunk tölteni. Aztán az összekevert töltelékbõl kicsi hurkákat formázunk, majd lazán a káposztalevelekbe csavarjuk, végeit pedig benyomkodjuk. A hagymát és az édespaprikát összevágjuk kockára, és a felhevített zsiradékban megdinszteljük. A káposzta belsejét és a kimaradt leveleket csíkokra vágjuk és elegyengetjük a fazék alján. Az elkészült töltelékeket erre helyezzük rá lazán egymás mellé, majd ráöntjük a paradicsomlevet és annyi vizet, hogy az éppen ellepje õket. Sóval, és pici cukorral meghintjük a tetejét, és ha maradt még káposztalevél, azt is rávágjuk. Fedõ alatt bográcsban is el lehet készíteni, csak ügyeljünk rá, hogy a tûz ne legyen túl nagy, mert akkor könnyen leég. Tejföllel, vagy anélkül is nagyon finom.
Trackback(0)
|