• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek arrow Vörösboros muflonherepörkölt szentmihályi gombával
Vörösboros muflonherepörkölt szentmihályi gombával PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Fodor László   
2007. november 25.

A receptet köszönjük Fodor Lászlónak, a Receptszüret "Pörkölt" kategóriája nyertesének!

A muflonkos belsõségeit – úgy mint: szív, máj, tüdõ, vese, herék - lehártyázom, megtisztítom, majd egy éjszakán keresztül hagyom hidegvízben ázni. Másnap vizet forralok, amit szemesborssal, borókabogyóval, korianderrel és babérlevéllel ízesítek, valamint adok hozzá egy fél evõkanál szódabikarbónát, ami a belsõségekben jelenlévõ kellemetlen szagú húgysavat közömbösíti. Ebben a fûszeres lében néhány percig abálom a csíkokra vágott belsõségeket, fajtánként külön-külön, természetesen a szívvel kezdve. Ezzel egy idõben a gombaszárakból sok vöröshagymával, valamint zöldpaprikával, pritaminpaprikával és paradicsommal készítek egy jó erõteljes lecsós alapot, amire sorban rászedem az idõközben elõfõzött belsõségeket úgy, hogy a máj és a tüdõ jusson a legvégére. Ha már minden belsõség a bográcsban van, sóval, erõs- és csemege paprikával, õrölt fehérborssal, kakukkfûvel és rozmaringgal ízesítem, valamint egy nagyobb fej fokhagyma felét is hozzáreszelem, végül pedig felöntöm annyi vörösborral, amennyi éppen hogy ellepi, és lassú tûzön, idõnként rázogatva készre fõzöm az egészet. Mielõtt a belsõségek teljesen megpuhulnának, hozzáadjuk az azokkal kb. megegyezõ mennyiségû félbevágott gombakalapokat és lefedve megvárjuk, hogy azok is megpárolódjanak. Ha a gomba összeesett, összeforgatjuk a belsõséggel, ízlés szerint utánfûszerezzük, valamint hozzáreszelünk egy fél szerecsendiót. Végül vágott petrezselymet és zellerzöldet szórunk a tetejére. A friss házikenyéren kívül csak egy pohár jó vörösbor kívánkozik hozzá.        

 Hozzávalók: 

  • 1 muflonkos belsõségei (szív, máj, vese, tüdõ, herék)
  • 2 kg friss szentmihályi gomba (helyettesíthetõ rókagombával)
  • 1 kg vöröshagyma
  • 3-3 zöld- és pritaminpaprika, valamint paradicsom
  • zsiradék
  • fokhagyma
  • Õrölt erõs- és csemegepaprika
  • Fehérbors
  • Rozmaring
  • kakukkfû
  • szerecsendió
  • Szemesbors
  • Babérlevél
  • Koriander
  • Borókabogyó
  • Petrezselyem
  • zellerzöld
  • ½ ek. Szódabikarbóna
  • vörösbor
Trackback(0)
Hozzászólások (1)add
0
...
Írta: gombász , 2009., május 16
Illett volna a szentmihályi helyett a gyűrűs tuskógomba nevet használni, főleg azért is, mert a szóbanforgó gombát minimum 20 percig kell főzni, máskülönben MÉRGEZŐ.
report abuse
vote down
vote up
Votes: +1
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2007. november 27. )
 
< Előző   Következő >