Bor És Vad - Hagymaleves franciásan

  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek arrow Hagymaleves franciásan
Hagymaleves franciásan PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -sityu-   
2007. november 20.
  •  2 szál póréhagyma, vagy 0,5 kg vöröshagyma
  • 1 nagy fej fokhagyma
  • 7 dkg vaj
  • 2 ek finom liszt
  • 8 dl tej
  • 2 dl fõzõtejszín
  • 1 késhegynyi fehérbors és szerecsendió
  • 1 kk. majoránna
  • 1 tk. natúr ételízesítõ
  • 1 tk. só
  • 2-3 dl száraz fehérbor
  • 10 dkg reszeltsajt

A félbe, majd vékony szeletekre vágott hagymát a felforrósított vajon megfonnyasztjuk (dinszteljük) majd a felét egy megfelelõ lyukaskanál segítségével kiszedjük és félrerakjuk egy tálkában. Ezt követõen a fokhagymát reszelve, vagy zúzva hozzáadjuk a lábas tartalmához és közepes lángon tovább pirítjuk 2-3 percen át.  Ezután párolt hagymáinkat megszórjuk a liszttel, és folyamatos kavarás mellett lassan hozzáadjuk az egész tejet. Ha a tej kezd visszaforrni, egy botmixerrel, vagy turmixgéppel homogenizáljuk levesalapunkat, majd a tûzre visszatéve adjuk hozzá újra a félretett hagymát, valamint a tejszínt,  a sót és a fûszereket. Végül közepes lángon forraljuk még további 10 percen keresztül, majd adjuk hozzá a fehérbort, melynek savanykás íze pikáns kiegészítõje lesz a hagyma karamelizált cukrainak. Miután tányérba szedtük forró levesünket, szórjunk a tetejére reszeltsajtot és adjunk hozzá pirítóst. A tetejét színesíthetjük még vágott snidlinggel, vagy újhagymával is.
  

Borajánló: 

Adjunk hozzá közepesen erõs alkoholtartalmú, élénk savakkal rendelkezõ aromás fehérbort, mondjuk egy könnyû chardonnay-t, vagy pinot gris-t, esetleg hárslevelût. 

Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2007. november 24. )
 
< Előző   Következő >