• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap
Szarvas erőleves PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2019. december 22.
 
 
 
  • 3 ek vaddisznó/kacsa zsír
  • 2 kg szarvas húsos csont
  • 1 kg vegyes leveszöldség
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 ujjnyi gyömbér
  • 3 szál angol zeller
  • 1 kis csokor szárított lestyán
  • 2 tk egész feketebors
  • 1 tk sáfrányos szeklice
  • 1 ek só
  • 1 dl fehérbor

a tálaláshoz:
  • cérnametélt tészta
  • fejenként 1 db tojássárgája
  • 1 tk szárított petrezselyem
  • színes bors

A kolbászkészítés vagy pörkölt főzés során megmaradt nagyobb méretű csöves és bordacsontokat bárddal vagy kisbaltával kezelhető méretűre, de nem túl apróra összevágjuk és a felhevített zsiradékon jól körbepirítjuk. Ezután rászórjuk a felszeletelt vöröshagymát és a sóval, illetve egész feketeborssal meghintve tovább pirítjuk. Ha már a hagyma kapott egy kis színt, illetve a fazék alján keletkezett némi pörzsanyag, öntsük hozzá a fehérbort, majd fedő alatt pároljuk még további 2-3 percen keresztül. Ezt követően öntsük fel 4 liternyi langyos vízzel és lassú tűzön forraljuk addig, amíg hab nem keletkezik a tetején. A leves habját ekkor gondosan szedjük le egy kis fém szűrővel, majd adjuk hozzá a leveshez a megtisztított és nagyobb darabokra felvágott zöldségeket, a sáfrányos szeklicét, illetve  egy ujjnyi megtisztított gyömbért. Amikor a leves elkezd visszaforrni, a lángot vegyük takarékra és a fazekat félig lefedve, gyöngyözve főzzük további 3,5-4 órán keresztül. A csontlevest végül sűrű szitán keresztül szedjük csészékbe, amelyekbe előzőleg kifőzött cérnametélt fészkekben egy-egy tojás sárgáját helyeztük el. A kitálalt levest egy tekerésnyi színes borssal és szárított petrezselyemmel díszítsük.

Borajánló:

Egy fiatal, rövid hordós érlelést kapott félszáraz tokaji furmintot ajánlok hozzá fogyasztani. 
Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2019. december 22. )
 
Következő >

Bejelentkezés






Elfelejtett jelszó?

Hírszolgáltatás

 

Keresés

Szavazások

Milyen új szolgáltatást indítsunk portálunkon?
 

Online felhasználók

Jelenleg 10 vendég online

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesíteni tudjuk játékainkról, gasztronómiai rendezvényekrõl valamint különleges ajánlatainkat eljuttathassuk önnek!


HTML formátum?

Partnereink

 
Hódítás
_blank

Cimkék