• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek arrow Mornay mártás
Mornay mártás PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2007. október 05.
  • 5 dkg liszt
  • 7 dkg vaj
  • 5 dl tej
  • 2 db tojássárgája
  • 1 dl tejszín
  • 5 dkg reszelt  sajt
  • só, bors, szerecsendió
5 dkg lisztbõl és 5 dkg vajból világos rántást készítünk, majd folytonos kevergetés mellett hozzáadjuk a tejet és lassú tüzön kb. 10  perc alatt sûrûre beforraljuk. Az így kapott besamel mártásba még melegen belekeverjük a maradék vajat és a tejszínt, sózzuk és fûszerezzük, majd ha már kézmelegre hûlt, elkeverjük benne a tojássárgákat és a sajtot. Utóbbival meghatározhatjuk a mártás karakterét. Én többnyire eidami jellegû sajttal csinálom, de goudával, illetve szárazabb sajtokkal, például parmezánnal is kellemes. Párolt húsokhoz  és zöldségekhez  való  nehéz karakterû mártás, de  használhatjuk csõben sült (gratinált) zöldségfélék elkészítéséhez is.
 
Borajánló:
 
Alapvetõen a fehéborokat szereti, de a konkrét fajtát a felhasznált sajtféle jelöli ki.  
Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2007. október 05. )
 
< Előző   Következő >