• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek arrow Borkorcsolyák arrow Erdész szalámi
Erdész szalámi PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2016. február 13.

 

  • 10 kg sertés lapocka
  • 4 kg szarvas lapocka
  • 4 kg zsírszalonna
  • 5 fej fokhagyma
  • 2 dkg őrölt fehérbors
  • 2 dkg durvára tört feketebors
  • 2 dkg őrölt szegfűbors
  • 1 dkg őrölt gyömbér
  • 1 dkg morzsolt kakukkfű
  • 1 dkg őrölt kömény
  • 1 dkg morzsolt borsikafű
  • 35 dkg durva asztali só
  • 10 méter szalámi bél (50mm-es)
  • 2 dkg salétrom só (elhagyható)

A vértől (lőtt résztől) és hártyáktól megtisztított húsokat és a szalonnát kis lyukú darálón finomra daráljuk, majd jól összedolgozzuk a zúzott fokhagymával és a megadott fűszerekkel. (A salétrom só hozzáadása akkor szükséges, ha az elkészült szalámikat nem tudjuk egyenletesen hideg és jól szellőző helyen tartani, egyébként elhagyható.) Egy éjszakán át hagyjuk a masszát pihenni hideg helyen, letakarva.   

 

Másnap ismét átgyúrjuk az egészet, majd maréknyi golyókat formálva belőle hurkatöltőbe helyezzük. Az előzőleg méteres darabokra vágott és hideg vízbe beáztatott szalámibelek végét elkötjük, majd jó szorosan beletöltjük a húspépet és a másik végét is lekötjük, úgy hogy egy hurkot hagyunk a zsinóron a függesztéshez. Ezután füstülőbe helyezzük és 2 nap alatt, bükk- vagy gyümölcsfa forgács hideg füstjén megfüstöljük. Ha a füstöléssel megvagyunk, legalább 2 hétig szikkasztjuk még a szalámit hideg, szellős helyen, majd ezt követően fogyaszthatjuk.   
Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2016. február 14. )
 
Következő >