Bor És Vad - Fürjtojással töltött csiperke

  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek arrow Fürjtojással töltött csiperke
Fürjtojással töltött csiperke PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2015. december 13.

  • 12 db kis-közepes csiperke
  • 12 db fürjtojás
  • 1 db sonka- vagy salottahagyma
  • 1 ek olívaolaj
  • 5 dkg vaj
  • frissen őrölt bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1-1 csipet szárított kakukkfű és szurokfű

A friss, közepes méretű csiperkéket megmossuk és kitörjük a tönkjüket. A tönkök végét levágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. Egy közepes méretű tűzálló nyelű serpenyőben felhevítjük az olajat és megpirítjuk benne a finomra aprított hagymát. Ezután a serpenyőt levesszük a tűzről és a hagymára rászórjuk a felaprított gombatönköket. Az így elkészített hagymás-gombás alapra ráhelyezzük a lemezes részükkel felfelé fordított gombafejeket, amiket bőven sózunk, borsozunk és megszórunk a szárított (kakukkfű, szurokfű) és aprított friss (petrezselyem) zöldfűszerekkel. Az aprított petrezselyemből mehet a hagymás alapra is bőven.

A gombafejekbe ezután 1-1 kis szelet vajat helyezünk, és beleütünk egy-egy, (vagy méret szerint kettő-kettő) fürjtojást. Ezután a gombafejek alá öntünk 1 dl száraz fehérbort és az alufóliával lefedett serpenyőt az előmelegített sütőbe helyezzük 15- 20 percre. A tojást lehetőleg csak annyira süssük meg, hogy annak közepe folyós maradjon. Az elkészült gombafejeket pirítóssal tálaljuk.

Borajánló:
Villányi sauvignon blanc, vagy fiatalabb chardonnay házasítások, egri királyleányka, esetleg tokaji száraz furmint, vagy szamorodni illik hozzá.

Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2015. december 13. )
 
< Előző   Következő >