Bor És Vad - Törökbúzás vaddisznós töltött káposzta

  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek arrow Egytál ételek arrow Törökbúzás vaddisznós töltött káposzta
Törökbúzás vaddisznós töltött káposzta PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2014. december 21.

  • 1 kg vaddisznó lapocka
  • 20 dkg kolozsvári szalonna
  • 30 dkg kukoricakása (nagy szemű)
  • 30 dkg füstölt sertéstarja 
  • 1 fej savanyított káposzta
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 3 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 ek pirospaprika
  • 1-1 tk őrölt fekete és fehérbors
  • 1-1 tk őrölt rozmaring és borsikafű
  • 1 db tojás
  • 0,5 l paradicsomsűrítmény
  • 1,5 ek só
  • 2 ek zsír

A vaddisznó lapockáját a szalonnával, 1 fej vöröshagymával és a fokhagymagerezdekkel együtt ledaráljuk, majd jól összekeverjük a tojással, a nagyszemű kukoricakásával, 1 evőkanál sóval, 1 evőkanál pirospaprikával és a többi fűszerrel. Ezután a megmaradt két fej vöröshagymát felszeleteljük és a felhevített zsiradékon, fél evőkanál sóval elkezdjük megfonnyasztani. Ha ezzel megvagyunk, a hagymát levesszük a tűzről és meghintjük egy evőkanálnyi pirospaprikával, majd átszedjük egy tűzálló cserépfazékba és befedjük 2 maréknyi savanyúkáposztával.
Erre az ágyra fektetjük szorosan egymás mellé a savanyított káposztalevelekbe göngyölt apró töltelékeket, illetve a feldarabolt füstölt húst. Ha egy réteggel készen vagyunk, akkor azt befedjük savanyúkáposztával és újabb sor tölteléket helyezünk rá, végül pedig ráöntjük a sűrített paradicsomot, valamint annyi vizet, amennyi az egyészet jól ellepi. A fazekat lefedve, előmelegített sütőben vagy kemencében kb. 2 óra alatt készre főzzük. Friss félbarna kenyeret és kapros tejfölt adjunk hozzá az asztalra. És ne feledjük, a töltött káposzta hideg helyen tárolva akár egy hétig is eltartható, és annál jobb lesz az íze, minél több alkalommal melegítjük fel az egészet.

Borajánló:

Egy könnyed egri oportót, szekszárdi sillert, vagy mátrai kékfrankos rozét ajánlok mellé fogyasztani 2013-ból.
Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2014. december 22. )
 
< Előző   Következő >