"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna." Földes László: A vadászat alapelvei
|
Rozmaring |
![]() |
![]() |
![]() |
Írta: -ka-pír- | |
2007. szeptember 21. | |
![]() Rozmaring A rozmaring a mediterrán konyha egyik legalapvetõbb fûszernövénye, s mint ilyen, elengedhetetlen összetevõje a Provence-i fûszerkeveréknek, így gyakran használhatjuk mindenféle paradicsomos, illetve fokhagymával ízesített nyárias jellegû ételhez. Mindemellett friss, illatos, kissé bitteres ízhatása jól passzol a vadételekhez, illetve a bárányból és egyéb juhfélékbõl készült sültekhez. Ízesíthetünk azonban vele akár salátaecetet is, melybõl olajjal, zsályával, borókával és hagymával kombinálva különleges páclevet nyerhetünk mindenféle vörös húsból készült ételekhez. Gyógynövényként forrázatát epebántalmak kezelésére, illetve ideg- és gyomorerõsítésre, görcsoldásra használták egykor, sõt Max de Roche úr „A szerelem étkei” címû munkájában különleges vágykeltõ fûszerként, s egyben afrodiziákumok összetevõjeként is említi. Ez talán megmagyarázza azt is, hogy a régi korok leányai miért fonták a hajukba, s a legények miért is tûzték minden vasárnap a kalapjuk mellé. Recept:
Kedvencekhez ad
Bookmark
Hits: 51930 Trackback(0)
Hozzászólások
(0)
![]() |
|
Utolsó frissítés ( 2007. szeptember 21. ) |
< Előző | Következő > |
---|