• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Fűszerek arrow Rozmaring
Rozmaring PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2007. szeptember 21.
Rozmaring
Rozmaring
Ez az emberemlékezet óta nagyra becsült fûszer- és gyógynövény Európa mediterrán területein õshonos, de cserépben átteleltetve hazánkban is régóta termesztik a vidéki porták kiskertjeiben, amelyrõl számos népdalunk is megemlékezik. A fásszárú örökzöld bokrocska tûlevélre emlékeztetõ, vékony, hosszúkás levelei elmorzsolva enyhén kámforos, friss illatot árasztanak magukból, amit szárított formában is jól megõrizhetünk légmentesen záró fûszertartó edény segítségével.

 A rozmaring a mediterrán konyha egyik legalapvetõbb fûszernövénye, s mint ilyen, elengedhetetlen összetevõje a Provence-i fûszerkeveréknek, így gyakran használhatjuk mindenféle paradicsomos, illetve fokhagymával ízesített nyárias jellegû ételhez. Mindemellett friss, illatos, kissé bitteres ízhatása jól passzol a vadételekhez, illetve a bárányból és egyéb juhfélékbõl készült sültekhez. Ízesíthetünk azonban vele akár salátaecetet is, melybõl olajjal, zsályával, borókával és hagymával kombinálva különleges páclevet nyerhetünk mindenféle vörös húsból készült ételekhez.

Gyógynövényként forrázatát epebántalmak kezelésére, illetve ideg- és gyomorerõsítésre, görcsoldásra használták egykor, sõt Max de Roche úr „A szerelem étkei” címû munkájában különleges vágykeltõ fûszerként, s egyben afrodiziákumok összetevõjeként is említi.  Ez talán megmagyarázza azt is, hogy a régi korok leányai miért fonták a hajukba, s a legények miért is tûzték minden vasárnap a kalapjuk mellé.

 Recept:

 Rozmaringos borjúsaslik

Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2007. szeptember 21. )
 
< Előző   Következő >