"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna." Földes László: A vadászat alapelvei
|
Vegyes gombakrém leves |
![]() |
![]() |
![]() |
Írta: Kende | |
2013. december 29. | |
A szárított gombát beáztatjuk kb. 3,5-4 dl langyos vízbe egy órára. Ezalatt megtisztítjuk a csiperkegombát úgy, hogy a tönkök végének földes részét levágjuk, de a kalapokról nem húzzuk le a "bőrt". Ha a gombák kalapját is túl szennyezettnek találjuk, tegyük őket egy mélyebb tálba, szórjuk meg 1-2 evőkanál liszttel és öntsünk rájuk annyi vizet, amennyi jól ellepi. A lisztes vízben néhányszor megkeverve, a földes szennyeződéseket könnyen le tudjuk mosni a csiperkéről, majd egy szűrőkanálban leöblítve, lecsepegtetve már folytathatjuk is a feldolgozását. Válasszunk ki néhány nagyobb darab gombát, amiből vágjunk vastagabb szeleteket, fejenként 2-3 darabot. Ezeket a szeleteket az olaj és a vaj felhevített keverékében, nagy lángon pirítsuk meg, a zsiradékból kivéve szórjuk meg pici sóval és borssal, majd tegyük félre a kész leves betétjének. A felhevített zsiradékon ezután fonnyasszuk meg az apróra vágott vöröshagymát, majd adjuk hozzá a felszeletelt csiperkét, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt, időnként megkeverve hagyjuk párolódni kb. 10 pecig, vagy amennyi idő alatt szépen kiereszti a levét és jól összeesik. Ezután öntsük bele a fazékba a korábban beáztatott szárított erdei gombákat és a visszamaradt ázatató levet, valamint fél liter vizet, amit ízlés szerint helyettesíthetünk hús-, vagy zöldséglevessel. 15-20 percnyi főzést követően adjuk hozzá a leveshez a tejszínt, a tejfölt és a bort, majd botmixerrel turmixoljuk az egészet simára. Kóstolást követően ízesítsük még megfelelő mennyiségű sóval és fehérborssal, majd hagyjuk még egyet rottyanni. Az elkészült gombalevest mély tálkákban, a pirított gombaszeletekkel megkoronázva tálaljuk. Mellé adjunk pirított házikenyeret, vagy sajtos krutont. Borajánló: Somlói borokat, vagy száraz szamorodnit ajánlok hozzá fogyasztani, mert ezek ásványos karaktere jól illik az erdei gombák földes ízvilágához.
Kedvencekhez ad
Bookmark
Hits: 65547 Trackback(0)
Hozzászólások
(0)
![]() |
|
Utolsó frissítés ( 2014. május 11. ) |
< Előző | Következő > |
---|