• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap
Vegyes gombakrém leves PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kende   
2013. december 29.

 

  • 50 dkg barna csiperke
  • 5 dkg szárított vegyes erdeigomba (vagy vargánya, róka- és trombitagomba keveréke)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek olaj
  • 5 dkg vaj
  • 3 dl főzőtejszín
  • 2 ek tejföl
  • 1 dl fehérbor
  • só, bors, fehérbors

A szárított gombát beáztatjuk kb. 3,5-4 dl langyos vízbe egy órára. Ezalatt megtisztítjuk a csiperkegombát úgy, hogy a tönkök végének földes részét levágjuk, de a kalapokról nem húzzuk le a "bőrt". Ha a gombák kalapját is túl szennyezettnek találjuk, tegyük őket egy mélyebb tálba, szórjuk meg 1-2 evőkanál liszttel és öntsünk rájuk annyi vizet, amennyi jól ellepi. A lisztes vízben néhányszor megkeverve, a földes szennyeződéseket könnyen le tudjuk mosni a csiperkéről, majd egy szűrőkanálban leöblítve, lecsepegtetve már folytathatjuk is a feldolgozását. Válasszunk ki néhány nagyobb darab gombát, amiből vágjunk vastagabb szeleteket, fejenként 2-3 darabot. Ezeket a szeleteket az olaj és a vaj felhevített keverékében, nagy lángon pirítsuk meg, a zsiradékból kivéve szórjuk meg pici sóval és borssal, majd tegyük félre a kész leves betétjének. A felhevített zsiradékon ezután fonnyasszuk meg az apróra vágott vöröshagymát, majd adjuk hozzá a felszeletelt csiperkét, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt, időnként megkeverve hagyjuk párolódni kb.

10 pecig, vagy amennyi idő alatt szépen kiereszti a levét és jól összeesik. Ezután öntsük bele a fazékba a korábban beáztatott szárított erdei gombákat és a visszamaradt ázatató levet, valamint fél liter vizet, amit ízlés szerint helyettesíthetünk hús-, vagy zöldséglevessel. 15-20 percnyi főzést követően adjuk hozzá a leveshez a tejszínt, a tejfölt és a bort, majd botmixerrel turmixoljuk az egészet simára. Kóstolást követően ízesítsük még megfelelő mennyiségű sóval és fehérborssal, majd hagyjuk még egyet rottyanni. Az elkészült gombalevest mély tálkákban, a pirított gombaszeletekkel megkoronázva tálaljuk. Mellé adjunk pirított házikenyeret, vagy sajtos krutont.

Borajánló:

Somlói borokat, vagy száraz szamorodnit ajánlok hozzá fogyasztani, mert ezek ásványos karaktere jól illik az erdei gombák földes ízvilágához.    
 
Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2014. május 11. )
 
< Előző   Következő >

Bejelentkezés






Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj

Hírszolgáltatás

 

Keresés

Szavazások

Milyen új szolgáltatást indítsunk portálunkon?
 

Online felhasználók

Jelenleg 8 vendég online

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesíteni tudjuk játékainkról, gasztronómiai rendezvényekrõl valamint különleges ajánlatainkat eljuttathassuk önnek!


HTML formátum?

Partnereink

 
Hódítás
_blank

Cimkék