• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap
Pralinétorta PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2013. december 15.

 

 A piskótalaphoz:

  • 3 db tojás
  • 3 ek cukor
  • 3 ek liszt
  • 1/2 sütőpor

A grillázshoz:

  • 5 dkg vaj
  • 1 csésze kristálycukor
  • 1 csésze dió vagy törökmogyoró

A krémhez:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj
  • 2 db tojássárgája
  • 5 dl habtejszín
  • 3 ek kakaópor (+ 2 ek a tetejére)

A tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjét kemény habbá verjük egy csípet sóval. Ezután folyamatos keverés mellett kanalanként hozzáadjuk a cukrot, majd a tojássárgákat, végül pedig egy fakanállal hozzákeverjük kanalanként a sütőporral elvegyített lisztet. A csatos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, beleöntjük a tésztát, majd közepes hőfokra melegített sütőben, kb. 15 perc alatt készre sütjük úgy, hogy az első 10 percben a sütőajtót résnyire kitámasztjuk egy fakanál nyelével.

Amíg a piskóta sül, a vajat felolvasztjuk egy tapadásmentes serpenyőben, ezen aranysárgára karamellizáljuk a cukrot, majd belekeverjük a durvára tört diót (vagy mogyorót) és az egészet kicsúsztatjuk egy porcelántányérra kihűlni.

A krémekhez 20 dkg keserű csokit vízgőz felett felolvasztunk, a gőzről levéve belekeverünk 5 dkg hideg vajat, majd ha ez kicsit lehűtötte, elkeverünk benne 2 db tojássárgáját. Ezalatt robotgéppel keményre verünk 5 dl cukrozott habtejszínt (pl. Habmester vagy Hulala cukrásztejszín jól használható a célra), majd hozzákeverünk 3 evőkanál natúr kakaóport. Végül a tejszínes és a csokoládés krémeket összekeverjük, és az így kapott masszából kiveszünk 4 evőkanálnyit, amihez hozzákeverjük az apróra összetört grillázst. A grillázsos krémmel megkenjük a kihűtött piskótalapot, majd erre kenjük rá a maradék csokis krémet. A krém tetejét vizezett kanállal elegyengetjük, majd teaszűrőn keresztül megszórjuk kakaóporral.
 
Borajánló:
 
A Pannon Tokaj Pincészet 2008-as, 3 puttonyos Aszúját ajánlom hozzá fogyasztani, melyben a hosszú hordós érlelésnek köszönhetően az érett botritiszes ízvilág mellett megtalálható egy igen kellemes karamellás és konyakos felhang is.
Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2013. december 15. )
 
< Előző   Következő >

Bejelentkezés






Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj

Hírszolgáltatás

 

Keresés

Szavazások

Milyen új szolgáltatást indítsunk portálunkon?
 

Online felhasználók

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesíteni tudjuk játékainkról, gasztronómiai rendezvényekrõl valamint különleges ajánlatainkat eljuttathassuk önnek!


HTML formátum?

Partnereink

 
Hódítás
_blank

Cimkék