Bor És Vad - Pralinétorta

  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap
Pralinétorta PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2013. december 15.

 

 A piskótalaphoz:

  • 3 db tojás
  • 3 ek cukor
  • 3 ek liszt
  • 1/2 sütőpor

A grillázshoz:

  • 5 dkg vaj
  • 1 csésze kristálycukor
  • 1 csésze dió vagy törökmogyoró

A krémhez:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj
  • 2 db tojássárgája
  • 5 dl habtejszín
  • 3 ek kakaópor (+ 2 ek a tetejére)

A tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjét kemény habbá verjük egy csípet sóval. Ezután folyamatos keverés mellett kanalanként hozzáadjuk a cukrot, majd a tojássárgákat, végül pedig egy fakanállal hozzákeverjük kanalanként a sütőporral elvegyített lisztet. A csatos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, beleöntjük a tésztát, majd közepes hőfokra melegített sütőben, kb. 15 perc alatt készre sütjük úgy, hogy az első 10 percben a sütőajtót résnyire kitámasztjuk egy fakanál nyelével.

Amíg a piskóta sül, a vajat felolvasztjuk egy tapadásmentes serpenyőben, ezen aranysárgára karamellizáljuk a cukrot, majd belekeverjük a durvára tört diót (vagy mogyorót) és az egészet kicsúsztatjuk egy porcelántányérra kihűlni.

A krémekhez 20 dkg keserű csokit vízgőz felett felolvasztunk, a gőzről levéve belekeverünk 5 dkg hideg vajat, majd ha ez kicsit lehűtötte, elkeverünk benne 2 db tojássárgáját. Ezalatt robotgéppel keményre verünk 5 dl cukrozott habtejszínt (pl. Habmester vagy Hulala cukrásztejszín jól használható a célra), majd hozzákeverünk 3 evőkanál natúr kakaóport. Végül a tejszínes és a csokoládés krémeket összekeverjük, és az így kapott masszából kiveszünk 4 evőkanálnyit, amihez hozzákeverjük az apróra összetört grillázst. A grillázsos krémmel megkenjük a kihűtött piskótalapot, majd erre kenjük rá a maradék csokis krémet. A krém tetejét vizezett kanállal elegyengetjük, majd teaszűrőn keresztül megszórjuk kakaóporral.
 
Borajánló:
 
A Pannon Tokaj Pincészet 2008-as, 3 puttonyos Aszúját ajánlom hozzá fogyasztani, melyben a hosszú hordós érlelésnek köszönhetően az érett botritiszes ízvilág mellett megtalálható egy igen kellemes karamellás és konyakos felhang is.
Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2013. december 15. )
 
< Előző   Következő >

Bejelentkezés






Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj

Hírszolgáltatás

 

Keresés

Szavazások

Milyen új szolgáltatást indítsunk portálunkon?
 

Online felhasználók

Jelenleg 7 vendég és 1 tag online

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesíteni tudjuk játékainkról, gasztronómiai rendezvényekrõl valamint különleges ajánlatainkat eljuttathassuk önnek!


HTML formátum?

Partnereink

 
Hódítás
_blank

Cimkék