Bor És Vad - Ínyenc szarvasborjú pástétom

  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek arrow Előételek arrow Ínyenc szarvasborjú pástétom
Ínyenc szarvasborjú pástétom PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kende   
2013. május 16.
  • 40 dkg szarvaslapocka
  • 2 szál petrezselyemgyökér
  • 1 db kisebb zsenge zellergumó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 db szegfűbors
  • 1 kis darab gyömbér
  • 6-8 szem feketebors
  • 5 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • só, bors
  • késhegynyi őrölt babér
  • késhegynyi fehérbors
  • 50 dkg leveles tészta
  • 2 ek fekete szezámmag
  • 1 kis üveg kb. 10-15 dkg erdei gyümölcs (áfonya, csipke, szeder stb.) dzsem
  • 1 ek zselatin

 A szarvasborjú lapockáját egyben kiáztatjuk hideg vízben, majd bő vízben feltesszük főni, akár egy átlagos húslevest. Miután leszedtük a habját, hozzáadjuk az egészben hagyott vöröshagymát, a zsenge fehérrépát és zellert, 1 ek sót és a darabos fűszereket. Ha a hús megpuhult, kivesszük a levesből a zöldségekkel együtt és hagyjuk kihűlni. Ezalatt a levelestésztát kinyújtjuk kb. fél cm vastagságúra, majd 200 Ft-os érme nagyságú karikákat szúrunk ki belőlük, melyeket szilikonos sütőpapírra helyezünk. A tésztakarikák felét megkenjük a villával habosra kevert tojással és megszórjuk a fekete szezámmaggal, majd a 150 fokra előmelegített sütőbe helyezzük kb. 15-20 percre, amíg a tetejük pirosra nem sül.

 

Ezután a zselatint kb. 2,5-3 dl húslével elkeverjük és hozzáadjuk a kb. 20 dkg gyümölcslekvárhoz. Az így kapott szószt csaknem forrásig hevíthük, majd hagyjuk kihűlni és egy sütőpapírra kiöntve, hideg helyen megdermedni. Ha ezekkel megvagyunk, a húst és a zöldségeket felvágjuk kisebb darabokra és néhány evőkanálnyi levessel, valamint a vajjal együtt a konyhai aprítóba tesszük. Sóval, késhegynyi őrölt babérral, fekete- és fehérborssal fűszerezzük, majd homogén masszává pépesítjük. A kisült és kihűtött levelestészta korongok közül a simákat megkenjük, vagy habzsákból meghalmozzuk a friss pástétommal, majd teszünk rájuk egy-egy szelet gyümölcszselét, amit megkoronázunk, a szezámmagos tésztakarikával.
 
Borajánló:

Egyértelműen egy üde, 2012-es évjáratú, gyümölcsös rosébort ajánlok hozzá, melynek ízeiben az erdeiszamóca, a vadmálna és a szomolyai cseresznye dominálnak. Cabernet, merlot és kékfrankos előnyben.   
 
 
Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2013. május 17. )
 
< Előző   Következő >