• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek arrow Főételek arrow Dijoni mustárban pácolt szarvashátszín tejszínes kucsmagombával
Dijoni mustárban pácolt szarvashátszín tejszínes kucsmagombával PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kende   
2013. május 11.

 

 

  • 1 kg csontozott szarvaskaraj
  • 20 dkg friss kucsmagomba (vagy 5 dkg szárított vegyes erdei gomba)
  • 4 ek magos dijoni mustár
  • 2-3 ek kacsazsír
  • 2 dl tejszín
  • 1 dl száraz fehérbor
  • só, bors

 

A szarvaskarajt egy éles filézővel lefejtjük a csontról és megtisztítjuk a hártyáktól, majd 2-3 ujjnyi szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk és vastagon bekenjük jó minőségű, lehetőleg magos Dijoni mustárral, majd állni hagyjuk legalább egy éjszakát.  
Másnap a receptben írt kacsazsírt (vagy ha nincs, olíva és vaj keverékét) felhevítjük és a pácolt hússzeleteket minden oldalról megpirítjuk (szaknyelven meghúzatjuk) benne. A megpirított szeleteket kivesszük a zsiradékból és a serpenyőben visszamaradt pörzsanyagokat feloldjuk a fehérborral. Az így kapott alaplébe beledobjuk a nagyobb darabokra vágott gombát és néhány perc forralást követően hozzáöntjük a tejszínt, amit jól elkeverünk benne. Az így kapott mártásba visszahelyezzük az elősütött szarvasgerinc szeleteket, majd egy alufóliával vagy fedővel leborítva betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 10-15 percre. Idő közben egyszer megfordítjuk a mártásban a hússzeleteket és az utolsó néhány percre levesszük a fedést a húsról, hogy némi színt kapjon. Ügyeljünk rá, hogy a sütőben a légkeverés ne legyen bekapcsolva, mert az kiszáríthatja az amúgy is száraz vadhúst. Klasszikusan krokettet, vagy francia rakottkrumplit adhatunk hozzáillő köretként, de akár még knédli is szóba jöhet mellé.

Borajánló:

Ehhez a zseniális ízkombinációhoz mindenképpen egy minerális jellegű bort ajánlanék, pl. somlóit, vagy tokajit. Ha lehetne, furmintot 2009-ből és 14 celsius alatt.         
Trackback(0)
Hozzászólások (2)add
0
...
Írta: C-Icu , 2013., május 11
Ez nagyon jól néz ki és biztosan nagyon finom is. Nyami... Feltétlenül kipróbáljuksmilies/wink.gif
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
0
...
Írta: Hajni , 2014., szeptember 29
Épp szarvaskarajhoz kerestem receptet.Azt hiszem, itt megtaláltam a legideálisabbat. Köszi a receptet! smilies/wink.gif
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2013. május 17. )
 
< Előző   Következő >