Bor És Vad - Vaddisznójava vörösboros-mézes cseresznyemártással

  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek arrow Vaddisznójava vörösboros-mézes cseresznyemártással
Vaddisznójava vörösboros-mézes cseresznyemártással PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2012. június 23.
  • 1,5-2 kg csontos vaddisznókaraj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 1 ek színesbors keverék
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 tk rozmaring
  • 5 dl viz vagy húsleves
  • 1 ek só
A mártáshoz:
  • 30 dkg cseresznye
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 1 ek vegyes virágméz
  • 1 diónyi vaj
  • 1 csipet só

A fűszereket és a sót egy mozsárban megtörjük, majd hozzákeverjük a zúzott fokhagymát. A szalonnát ceruza vastagságú csíkokra vágjuk fel és megforgatjuk a fűszerkeverékben. A dupla vaddisznókarajt a gerinctüske mindkét oldalán egy éles késsel bevágjuk egészen a bordacsontig és az így keletkezett nyílásban helyezzük el a megfűszerezett szalonna csíkokat. A maradék fűszerkeveréket a hús külsejére szórjuk, amit egy megfelelő tepsiben, vagy cseréptálban helyezünk el.
A karaj alá 5 dl vizet, sört vagy húslevest öntünk, és lefedve, előmelegített sütőben, vagy kemencében kb. 1 órán keresztül sütjük. Amikor a hús már könnyen lefejthető a bordacsontról, sültünk elkészült.  Vigyázzunk rá, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszárad és rágós lesz.
 
A cseresznyemártáshoz a magozott gyümölcsöt és a bort egy csipet sóval feltesszük főni, majd ha felrottyant, takarékra vesszük a lángot és időnként megkeverve további 5 percig főzzük. Végül egy nagy kanál vegyes virágmézzel, vagy levendulamézzel édesítjük és egy diónyi vajjal fényezzük  a szószt, amit forrón adunk a vaddisznósülthez és a burgonyapüréhez.

Borajánló:


A 2008-as Thummerer Merlot ajánlom hozzá, mivel ennek a bornak a legfontosabb jó tulajdonsága a könnyed, gyümölcsös karakter. Alacsonyabb  tannintartalom, finom fahordós ászkolás, harmonikus fűszerezettség jellemzi.  Hagyományos héjon erjesztéssel készült, 1 éves tölgyfahordós érlelést kapott, hangsúlyos, tipikus Merlot jellege  a gyümölcsösség hangsúlyozásával nagyon élvezetes.
Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2012. június 23. )
 
< Előző   Következő >