"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna." Földes László: A vadászat alapelvei
|
Thummerer Pincészet |
![]() |
![]() |
![]() |
Írta: Kapalló G. Gyula | |
2012. június 19. | |
„ Egy domb látványa szebb a szőlővel. Egy jó vacsora élménye mindig maradandóbb, ha jó borral társul. Egy társaság kapcsolata elmélyültebb, ha az együttlétet értő borozgatással teszik tartalmasabbá. Célunk, hogy boraink különlegesek legyenek, hogy a köztük lévő árnyalatnyi különbségeket érzékelni, értékelni tudó borbarátok, ínyencek is nálunk találják meg kedvenceiket.” Thummerer Vilmos ![]() A családi vállalkozásként működő Thummerer Pince, 1984 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal. Az Egri Borvidéken elhelyezkedő 90 hektár saját telepítésű szőlőterület terméséből készítik a boraikat. Széles szőlőfajta-választék jellemzi a gazdaságot, fő fajtáik: Királyleányka, Chardonnay, Ottonel muskotály, Tramini, Zenit, Sauvignon blanc, Kékfrankos, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot, Pinot noir, Syrah, Blauburger, Kadarka. A szőlőültetvények 80%-a kék, 20%-a fehér szőlő. A termés az egri Áfrika, Vidra, Mészhegy, a noszvaji Tekenőhát, Kőkötő, Csókás a novaji Juszalagos, a szomolyai Nagyvölgy, Szérőhely dűlőkből kerül ki. Megkezdték továbbá a régi ültetvények lecserélését is, új kísérletként Cabernet Dorsát és Csóka szőlőt telepítettek. A legújabb telepítés az egri Nagyeged dűlőn kapott helyet, ahol a Nagyegedi Egri Bikavér Superior-hoz vagy Grand Superior–hoz szükséges fajtaösszetétellel lett az ültetvény eltelepítve. A borászat központja Egertől 12 km-re, Noszvajon található. A 2000 m2-es, egykori uradalmi pincét több, mint 100 évvel ezelőtt kézzel vájták a vulkanikus tufa kőzetbe, melyet 2004-ben egy új 2200 m2 -es tufakőbe vájt pincerendszerrel bővíttettek ki. A kiegyenlített klímájú pince ideális körülményeket biztosít a borok érleléséhez. A családi gazdaságban alkalmazott technológia a hagyományos módszerek mellett minden évben kiegészül a legkorszerűbb, világszínvonalú felszerelésekkel, gépekkel, ami nem csak a borászatra, de a szőlészetre is vonatkozik. ![]() A pincészet fehér borainak nagyobb része reduktív technológiával, irányított erjesztéssel készül, de már fehér barrique különlegességek is megjelentek a választékában (pl.: Chardonnay, Pinot gris). Vörös boraik 2-4 hetes héjon erjesztéssel készülnek, 1,5-2 évig hagyományosan tölgyfahordóban érlelődnek és legalább féléves palackos érlelés után kerülnek forgalomba. A vörös borok egy része barrique hordókban fejlődik (pl. Vili papa cuvée, Evoé cuvée, Pinot noir, Válogatások…). A borászat alapítója, Thummerer Vilmos, munkássága elismeréseként 1995-ben elnyerte az Év Bortermelője címet, míg az általa létrehozott családi vállalkozás 2011-ben megkapta az Év Pincészete Díjat. A Tummerer Pincészet előzetes bejelentkezés alapján várja egyének, illetve csoportok érdeklődését borkóstolásra, lovasprogramokra, valamint az év minden napján saját, Magtár nevű fogadójukban különböző kemencés ételkülönlegességek megízlelésére. Magtár Fogadó
Kedvencekhez ad
Bookmark
Hits: 74995 Trackback(0)
Hozzászólások
(0)
![]() |
|
Utolsó frissítés ( 2012. június 19. ) |
< Előző | Következő > |
---|