• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek arrow Mártások arrow Fokhagymamártás
Fokhagymamártás PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2007. szeptember 04.
  • 2 ek liszt
  • 2 ek olaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1-1,5 mk húsleves
  • só, fehérbors
  • 1,5 dl tejföl

Az olajból és lisztbõl lassú tüzön világos rántást készítünk, majd a reszelt, vagy zúzott fokhagymát elkeverjük benne. Ha már érezzük a fokhagyma felcsapó illatát, lassan, folytonos kevergetés mellett felengedjük a rántást a húslevessel, és néhány perc alatt jól beforraljuk. Végül a tûzrõl levéve hozzáadjuk a tejfölt, jól elhabarjuk és sóval, valamint õrölt fehérborssal ízesítjük. Teltebb ízt érhetünk el, ha tejföl helyett tejszínt használunk, és könnyedebbet, ha joghurtot. Ha tejmentesen szeretnénk, egy teáskanál almaecettel savanyítsuk. Érdekes ízharmóniákat érhetünk el különbözõ zöldfûszerek hozzáadásával is.  Fõtt húsok, és zöldségek, illetve egyszerûbb sültek kitûnõ mártása.
 
Borajánló:

A besamel jellegû mártás miatt mindenképp száraz fehéret válasszunk, bármilyen ételhez szolgáljuk is fel! A fokhagyma azonban két út elé állít, vagy nézzünk egy olyan könnyedebb, kevésbé karakteres tételt, ami behódol neki, miközben asszisztál a tejföl savanykás ízvilágának kiteljesedésében, vagy  keressük meg mellé azt, amelynek fûszeres extraktjai megpróbálják mintegy túlharsogni szószunkat. Elõbbire egy Kunsági Olaszrizling, utóbbira pedig egy Mátrai  Cserszegi Fûszeres lehet jó példa. Harmadik út, (az arany középszer) ha somlóit iszunk hozzá, mivel a mártásban szereplõ fehérbors bukéja jól kapcsolódik a somlói animális jegyeihez.    
Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2007. december 24. )
 
< Előző