Bor És Vad - Dióval tűzdelt őzcomb vörösáfonyával

  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek arrow Dióval tűzdelt őzcomb vörösáfonyával
Dióval tűzdelt őzcomb vörösáfonyával PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kende   
2011. június 13.
  •  1 db őzcomb
  • 20 dkg tisztított dió, vagy pekándió
  • 10 dkg kacsazsír
  • 1 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 szál rozmaring
  • 1 ek színesbors
  • 1 tk szecsuáni bors
  • 1 csapott ek só
  • 2 ek méz
  • 4-5 szelet bacon
Az őzcombot lehártyázzuk és a csontjára merőlegesen 10-15 lyukat szúrunk bele. Ezekbe a lyukakba a sóból, színesborsból és szecsuáni borsból készült örleményt, 1-1 szeletke fokhagymát és 1-1 negyed - előzőleg száraz serpenyőben megpirított és mézzel leöntött - diót helyezünk el.  Ha ezzel megvagyunk, a combot minden oldalán megpirítjuk a jól felhevített kacsazsíron, majd tűzálló tálba helyezzük. 

A maradék sós borsos fűszerkeveréket rászórjuk a húsra, köré tesszük a felaprított vöröshagymát amire rá locsoljuk a visszamaradt zsiradékot, valamint 1 bögre melegvizet. A húst befedjük a szalonna szeletekkel, majd a sütőedényt lefedve, 1,5-2 órán keresztül sütjük előmelegített sütőben közepes lángon. (Ügyeljünk rá, hogy ne süssük túl az őzcombot, mert akkor ehetetlenül rágóssá válhat.) 

 Ha kész van, hagyjuk néhány percig pihenni, majd a diódarabokra merőlegesen szeleteljük fel és a megmaradt mézes dióval, sűrű vörösáfonya lekvárral, valamint burgonyapürével tálaljuk.

 

Borajánló:

Vincze Béla 2008-as Syrah-ját ajánlom hozzá, melynek egzotikus fűszeressége és vörös bogyósgyümölcsökkel, meggyel, szederrel teli aromája, visszafogottan jelenlévő fássága, kiválóan illik az illatos borsfajtákhoz illetve a pirított dió és áfonya édes fanyarságához.  

Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2011. június 21. )
 
< Előző   Következő >