Bor És Vad - Vörösboros vaddisznópörkölt vajas galuskával

  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek arrow Vörösboros vaddisznópörkölt vajas galuskával
Vörösboros vaddisznópörkölt vajas galuskával PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2011. június 13.
  •  1,5 kg vaddisznó comb
  • 3-4 fej vöröshagyma
  • 10 dkg mangalica-, vagy libazsír
  • 2-2 db paradicsom és paprika
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 5-5 szem boróka és szegfűbors
  • 1-2 szál kakukkfű és rozmaring
  • 1 ek erdeigomba por
  • 2 dl vörösbor
  • só, bors, fehérbors
  • 60 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 10 dkg olvasztott vaj
A süldő vaddisznó combját kicsontozzuk és felvágjuk nagyobb darabokra, hideg vízben jól megmossuk, majd a forró zsiradékon nagy lángon fehéredésig pirítjuk. Ekkor adjuk hozzá a finomra vágott hagymát és fokhagymát, amivel - lehetőleg fedő alatt - tovább pároljuk. Ha a hagyma már kezd teljesen szétolvadni a hús között, szórjuk meg egy evőkanál édes pirospaprikával, egy kevés feketeborssal és sóval, jól keverjük meg, majd dobjuk hozzá a felaprított paradicsomot, paprikát, valamint a bogyós- és zöldfűszereket. Ha ezekkel is zsírjára sült a hús, engedjük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Fedő alatt, lassú tüzön, gyakori keverés mellett pároljuk további egy órán át.
Ekkorra a húsnak már csaknem puhának kell lennie, amikor is tovább fűszerezzük fehérborssal és gombaporral, illetve szükség esetén öntünk hozzá kevés vizet, hogy le ne égjen, illetve a szaftja megfelelően híg nem túl sűrű legyen. Végül, ha a hús teljesen megpuhult, sóval, borssal utánfűszerezzük, illetve a vörösborral 2-3 perc alatt összeforraljuk.
 
Köretként vajas nokedlit készítünk az alábbi módon: A tojásokat összekeverjük a langyos vajjal, 2 teáskanál sóval és mégegyszer ennyi mennyiségű langyos vízzel. Ehhez a keverékhez lassan, csomómentesen keverjük hozzá a lisztet, illetve szükség esetén egy kavés vizet, hogy sűrű, de nem kemény tésztát kapjunk. Ezt a tésztát nokedliszaggatón keresztül, vagy vágódeszkáról vizes késsel szaggassuk lobogó sós vízbe, majd leszűrve öblítsük le hideg vízzel és forgassuk át kevés olajon, vagy libazsíron. A kikevert tésztát ízlés szerint fűszerezhetjük még petrezselyemmel, borssal és sáfránnyal is. Egyesek szerint a vadpörköltek legkíválóbb körete ez. 
 
 Borajánló:
 
A Vincze Béla borászat kiváló vörösborát, a 2007-es Kékfrankost ajánlom hozzá fogyasztani, melynek markáns tanninjai, feketeribizlis ízvilága jól illenek ételünk fűszerezettségéhez, a rozmaring és a kakukkfű finom kámforossságához, visszafogott keserűanyagaihoz, valamint a boróka és a szegfűbors friss és egzotikus ízkombinációjához, amelyek egy végsősoron ízig vérig magyaros fogásban találnak helyet. 
Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2011. június 21. )
 
< Előző   Következő >