Bor És Vad - Muflonhúsos pásztorpite

  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek arrow Muflonhúsos pásztorpite
Muflonhúsos pásztorpite PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2011. március 06.
  •  50 dkg muflon comb
  • 2-3 ek mangalica-, vagy libazsír
  • 4-5 szál répa
  • 1 cs szárzeller
  • 25 dkg mogyoróhagyma
  • 1 kis doboz hámozott paradicsom
  • 1 l húsleves
  • 2 dl vörösbor
  • 1-1 tk őrölt rozmaring, kakukkfű, szerecsendió
  • 1-2 db babérlevél
  • 1 ek worchester szósz
  • só, bors
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kg burgonya
  • 2 tojás
  • 10 dkg füstölt sajt

A megmosott, megtisztított húst kisebb kockákra vágjuk fel és a jól felhevített mangalica-, vagy libazsíron szépen lepirítjuk. Ekkor sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával ízesítjük, adunk hozzá 1-2 babérlevelet, majd felöntjük a húslevessel és fedő alatt, egy-másfél óra alatt közel puhára főzzük. Ekkor adjuk hozzá a paradicsomot, a vörösbort, mogyoróhagymát és  a felaprított zöldségeket. Tovább fűszerezzük borssal, kakukfűvel, rozmaringgal és szerecsendióval, de ha van, bolondíthatjuk még 1-1 evőkanálnyi erdei gombákból készített gombaporral, vagy medvehagymával is. Fedő alatt további 10-15 percig pároljuk az összetevőket, ha szükséges, kevés vizet öntünk alá.
Amikor ezzel megvagyunk, a ragut öntsük át egy tűzálló tálba és simítsuk rá az áttört főttburgonyából, tojássárgából és reszelt füstöltsajtból készült püré állagú keveréket, amit sóval, borsal és kevés reszelt szerecsendióval ízesítettünk. A pite tetejét villával megszúrkáljuk és kedvünk szerint díszíthetjük is. Előmelegített sütőben kb. fél óra alatt aranyszínűre pirítjuk. Melegen tálaljuk, foszlós házikenyérrel.

Borajánló:

E kiválló, szívet-testet melengető egytálételhez a Légli Pincészet 2008-as évjáratú Pinot Noir-ját ajánlom, mely könnyed keresetlenségével, zamatos gyümölcsösségével az aranynapokat idézi lelkünkbe.   
Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2013. január 13. )
 
< Előző   Következő >