• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek arrow Mandulás fügetorta
Mandulás fügetorta PDF Nyomtatás E-mail
Írta: C-Icuka   
2010. szeptember 26.
  •  6 nagyobb vagy 12 kisebb friss füge
  • 5 dkg szeletelt mandula
  • 3-4 ek alma-, vagy baracklekvár
  • 2-3 ek méz
a tésztához:
  • 45 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 1 egész tojás
  • 2 kk sütőpor
  • 8 ek tej

A lisztet a cukrot és a sütőport jól összekeverjük egy tálban, majd hozzáadjuk a tejet, a tojást és hozzámorzsoljuk a majdnem teljesen hideg vajat. Ebből az elegyből gyorsan homogén tésztát gyúrunk, amit aztán legalább fél órán keresztül pihentetünk a hűtőszekrényben. Ha ezzel megvagyunk, megdermedt tésztából körlapot nyújtunk egy lisztezett deszkán. Az így kapott tésztalapot megkenjük almalekvárral (ha nincs, akkor jó a barack is, bár az kissé túl intenzív) és bőven megszórjuk a szeletelt mandulával.

Ezután a megmosott és a körszeletekre vágott fügét helyezzük el rajta, de úgy, hogy a tészta szélét bőven vissza tudjuk hajtani a torta tetejére, ami megfogja majd a gyümölcs és a lekvár sütés közben kicsorduló levét. Ha ezzel mind megvagyunk, a tortát helyezzük sütőlapra, és előmelegített sütőben, közepes fokozaton kb 30. percig süssük. Miután kivettük a sütőből, csorgassunk a fügeszeletekre - ízlés szerint - néhány evőkanál akác, vagy vegyes virágmézet, majd hagyjuk kihülni. Porcukorral, tejszínhabbal még véletlenül se próbáljuk elrontani.
 
Borajánló:
 
A Lenkey Családi Pincészet 2003-as Fordítását ajánlom hozzá, mely a mediterrán napsütést tükrözi mind színében, mind pedig zamatában. E kiváló borkülönlegesség a kísérletezés jegyében született: a mádi pincegazda, az aszútészta felét a Bomboly dülő hárslevelű mustjával, míg másik felét a Hegyfarok dülő furmint újborával öntötte fel. Az erjedés májusi befejeződése után, e két tételt házasították, és együtt érlelték tovább tölgyfahordóban.  
Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2010. szeptember 29. )
 
< Előző   Következő >