• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek arrow Laskatészta erdő gyümölcseivel
Laskatészta erdő gyümölcseivel PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2010. június 22.
  •  8 db fiatal vargánya
  • 0,5 kg vegyes erdei gomba (csiperke, tinóru, galamb, róka, stb.)
  • 20 dkg szarvassonka
  • 1 kis csokor kakukkfű
  • 1 cs medvehagyma (szárítva fél maréknyi)
  • 5-6 db zsályalevél
  • 3 ek olíva olaj
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek balzsamecet
  • 2 tk vegyes virágméz
  • 30 dkg száraz szélesmetélt 
A laskatésztát bő, lobogó sós vízben feltesszük főzni és forrástól számított 8-10 perc alatt al dente "fogkemény" állagúra főzzük. Ezalatt megpucoljuk a gombát, majd a fiatal vargányákat hosszában kettévágjuk, a többit pedig rusztikusan felaprítjuk. 
Ezután egy serpenyőben felhevítjük az olaj és vaj keverékét, amiben megpirítjuk a vékony szeletekre vágott szarvassonkát és a kettévágott vargányákat. Miután ezeket kivettük a serpenyőből, a visszamaradt zsiradékban megpirítjuk az összekötött kakukkfű csomót, és a felvágott zsályaleveleket. Ekkor a lábasban visszamaradt pörzsanyagokat a balzsamecettel és a tészta főzővizéből kivett fél szedőkanálnyi mennyiségű lével feloldjuk, visszaforraljuk, majd kidobjuk belőle a kakukkfüvet és hozzáadjuk az erdei gombákat, illetve a jól felaprított medvehagymát. Ekkor teszük vissza a serpenyőbe az előzőleg már megpirított szarvassonkát is apróra vágva, hogy legyen ideje kissé megpuhulni és jól kiadja az ízét. Fedő alatt pároljuk az egészet, amíg a gombák egészen megpuhulnak.  Végül, mikor  levesszük a tűzről,  kevés fehérborssal és vegyes virágmézzel ízesítjük, majd összeforgatjuk a frissen kifőtt tésztával. A félbevágott és lepirított vargányákat a tészta tetejére halmozzuk. Aki szereti szórhat rá parmezánt is, de szerintem teljesen fölösleges...
 
Borajánló:
 
Egy 2007-es Bárdos Traminit ajánlok hozzá fogyasztani. E tökéletesen szárazra iskolázott fajtajelleges tramini  citrusos, virágos illatát és ízét finom fehérborsos árnyalat díszíti. Szép, élénk savai kiválóan illenek különböző gombaételekhez.
Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2010. június 23. )
 
< Előző   Következő >