Bor És Vad - Mazsolás-birsalmás lepény

  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek arrow Mazsolás-birsalmás lepény
Mazsolás-birsalmás lepény PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2010. május 27.
 A tésztához:
  • 20 dkg vaj
  • 22 dkg liszt
  • 1/4 citrom leve
  • 1 kk só

A feltéthez:

  • fél marék mazsola
  • 5-6 ek birsalmalekvár
A tészta hozzávalóit összekeverjük, négyzet alakúra kinyújtjuk, majd négyszer összehajtjuk, ismét kinyújtjuk, ismét hajtogatjuk, végül kinyújtjuk, és egy kivajazott, kilisztezett tortaformába simítjuk úgy, hogy legyen némi pereme. Ha ezzel megvagyunk, a tésztát szurkáljuk meg villával, vagy késheggyel és kb. 20 dkg sütőpapírba csomagolt babbal, vagy lencsével súlyozzuk le a közepét, hogy ne púposodjon fel sütés közben. 
Az így előkészített lepénytésztát 180 c0 -ra előmelegített sütőben 6-8 perc alatt elősütjük (légkeverés mellett 4-5 perc) majd vegyük ki a közepéről a nehezéket és szórjuk rá a mazsolát, illetve kenjük rá a birsalmalekvárt. Ha maradt a tésztából, rácsokat is tehetünk a tetejére. Ezt követően további 10-15 percnyi sütés következik, majd 1-2 órányi hűtés, pihentetés.
 
Borajánló:
 
E klasszikusan egyszerű, mégis az otthon ízeit idéző süteményhez, egy klasszikusan komplex és érett bort ajánlok, amely sokak szemében Tokaj-Hegyalja védjegye, szinonímája is egyben. Kóstoljunk hát hozzá egy 1993-as évjáratú Tokaji Aszút, a Homoky Család Pincéjéből. E tételben a karamellizálódott sárgabarack, illetve a birsalmasajt íze egybeolvad a mazsolás, aszaltgyömölcsös hatásokkal, amit némi kávésság emel nekünk piedesztálra.  
Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2013. március 11. )
 
< Előző   Következő >