Bor És Vad - Őzgerincfilé medvehagymás pestoval

  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek arrow Őzgerincfilé medvehagymás pestoval
Őzgerincfilé medvehagymás pestoval PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2010. április 08.
  •  60 dkg őzgerinc filé
  • 1 ek vadpác
  • 3 dl olaj
  • 2 ek balzsamecet
  • só, bors

a pestohoz:

  • 20 dkg fenyőmag
  • 0,5 dl olíva olaj
  • 1 csokor bazsalikom
  • 1 csokor friss medvehagyma
  • 1/2 szerecsendió
  • 1-1 tk só, őrölt fehérbors 
A gerincfilét megtisztítjuk a hártyáktól, bedörzsöljük a balzsamecettel, majd 1 éjszakán át pihenni hagyjuk az olajból, és zúzott vadpác keverékből készített hideg pácban. Miután kivettük a húst a pácléből, húzzuk le róla kézzel a darabos fűszereket, enyhén sózzuk, borsozzuk és tapadásmentes serpenyőben süssük hirtelen körbe minden oldalán. Ezt követően 180 oC -ra melegített sütőben, lefedve süssük további 10-12 percen át, majd a sütőből kivéve pihentessük saját gőzében. 

 

 Míg a hús sül, könnyedén elkészíthetjük a pestot is: a fenyőmagot (vagy ha nincs kéznél, akkor mandulát, mogyorót, esetleg diót) óvatosan, hogy meg ne égjen, pirítsuk meg száraz serpenyőben, majd szórjuk aprítógépbe a medvehagymával, és a bazsalikommal együtt. Adjuk még hozzá az olajat, a reszelt szerecsendiót és fehérborsot, majd ízlés szerint sózzuk is meg. Az aprítógépet ne hagyjuk túl sokáig dolgozni, mert a cél, nem kifejezetten szósz, hanem inkább egy rusztikus, saláta szerű képződmény. Pirítóskenyeret, vagy egyéb tetszés szerinti köretet is adhatunk hozzá.
 
Borajánló: 
 
Egy friss, fűszeres, gyümölcsös illatú és ízű 2006-os Pinot Noir-t ajánlok hozzá Mészáros Pál pincéjéből. A bort jellemző  kerek, bársonyos ízek és finom tanninok kiválóan egészítik majd ki az őz omlós húsát, és a pesto tavaszias ízét. A bor ajánlott fogyasztási hőmérséklete 16-18 oC.
Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2010. április 14. )
 
< Előző   Következő >